Fiscale wijzigingen 2015

Zoals ieder jaar, is ook per 1 januari 2015 weer een aantal fiscale regelingen gewijzigd. Het gaat hierbij om wijzigingen op allerlei fiscale terreinen. Veel van die wijzigingen betreffen, zoals de laatste jaren gebruikelijk, de eigen woning.

Opvallend

Opvallende wijzigingen zijn:

 • Het drempelinkomen waarbij de arbeidskorting lager wordt, is per 1 januari 2015 omhoog gegaan. Hierdoor profiteren meer mensen van een hogere arbeidskorting.
 • De alleenstaandeouderkorting en de ouderschapsverlofkorting zijn per 1 januari 2015 vervallen.
 • Als deelnemers aan de levensloopregeling in 2015 hun levenslooptegoed opnemen, wordt maar 80% van dit tegoed belast. Wel geldt dit alleen voor tegoed dat vóór 2014 is opgebouwd.
 • Sinds 1 januari 2015 mag een belastingplichtige met een fiscaal ondersteunde verzekerde of bancaire lijfrente het lijfrentetegoed onder voorwaarden eerder laten uitkeren als hij arbeidsongeschikt wordt. Hij hoeft over dit tegoed dan geen 20% revisierente te betalen.
 • Er zijn twee nieuwe vormen van sparen voor de oude dag ingevoerd: de nettolijfrente en het nettopensioen. Sparen voor beide vormen is pas mogelijk over een inkomen boven ongeveer €100.000. De premies zijn niet aftrekbaar in box 1, maar er geldt een vrijstelling in box 3 voor de opgebouwde waarde.
 • De termijn voor de aftrek van rente over restschulden in verband met de eigen woning is per 1 januari 2015 verlengd van 10 naar 15 jaar.
 • De tijdelijke regeling dat een verhuurde tweede eigen woning na beëindiging van de verhuur weer naar box 1 verhuist, is per 1 januari 2015 permanent gemaakt.
 • De tijdelijke verlenging van de aftrekbaarheid van rente in verband met een leegstaande tweede eigen woning van twee naar drie jaar is per 1 januari 2015 permanent gemaakt.
 • De tijdelijke verlenging van de anticumulatieregeling in de overdrachtsbelasting van 6 naar 36 maanden is per 1 januari 2015 beëindigd.
 • De tijdelijke verhoging tot € 100.000 van de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling in verband met de eigen woning is niet verlengd en dus geëindigd op 1 januari 2015. De vrijstelling bedraagt sindsdien weer ongeveer € 50.000.
 • De toepassing van het verlaagde btw-tarief van 6% voor verbouwingen van woningen is verlengd tot 1 juli 2015.
 • De werkkostenregeling in de loonbelasting is per 1 januari 2015 verplicht. De vrije ruimte voor deze regeling is daarnaast verlaagd van 1,5 naar 1,2%.

Meer weten?

Wilt u meer weten over fiscale vraagstukken? Volg dan de NIBE-SVV-opleidingen:

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!