Een PE-examen teveel voor de generalist

Toch wel jammer dat de logische vrijstelling voor het PE-Plusexamen Adviseur consumptief krediet voor de hypotheekadviseur straks bij de PE-examens niet terugkomt. Daar hebben meer adviseurs last van dan alleen de hypotheekadviseur.

Straks, op 1 januari 2017, heeft iedereen drie jaar de tijd gehad om de benodigde PE-Plusexamens af te leggen of op andere wijze de benodigde nieuwe Wft-diploma’s te behalen. Voor de generalist, die op alle Wft-vakgebieden actief is en die maximaal van de PE-Plusexamens gebruik kon maken, betekende dat dat hij vier PE-Plusexamens succesvol heeft afgelegd (Schade zakelijk, Inkomen, Hypothecair krediet en Pensioen).
 
Straks, vanaf 1 april 2017, heeft diezelfde generalist precies twee jaar de tijd om zijn eerste serie ‘gewone’ PE-examens af te leggen. Maar dat zijn er dan wel vijf. En wel de PE-examens (1) Adviseur consumptief krediet, (2) Adviseur hypothecair krediet, (3) Adviseur schade zakelijk, (4) Adviseur inkomen en (5) Adviseur pensioen. Eén examen meer in een jaar minder. Want was het bij de PE-Plusexamens nog zo dat het PE-Plusexamen Adviseur hypothecair krediet vrijstelling gaf voor het PE-Plusexamen Adviseur consumptief krediet: bij de PE-examens is dat niet het geval. Mijn vriendelijke pleidooi van enige tijd geleden om óók bij de PE-examens deze vrijstelling te bieden heeft het CDFD (of de minister) niet willen opvolgen. Dat is jammer.
 
Natuurlijk: er zijn steeds minder generalisten. Voor de meeste vakgenoten geldt dat zij straks minder dan vijf PE-examens hoeven te doen, omdat zij nu eenmaal niet op alle vakgebieden actief zijn. Maar mijn pleidooi om de Adviseur hypothecair krediet die óók Adviseur consumptief krediet is een blijvende vrijstelling voor het PE-examen Adviseur consumptief krediet te bieden, is niet alleen ingegeven om het aantal PE-examens te beperken. Het argument is vooral dat een PE-examen Consumptief krediet voor de hypotheekadviseur niet zinvol is. Consumptief-kredietonderwerpen als gezinslastenberekeningen en het berekenen van kredietruimte komen ook al voor bij het PE-examen Adviseur hypothecair krediet. Wat overblijft aan specifieke consumptief-krediet-thema’s is flinterdun en rechtvaardigt geen apart examen. Ga maar eens op een rijtje zetten hoeveel serieuze ‘consumptief-krediet-actualiteiten’ er de afgelopen jaren geweest zijn. (Mijn persoonlijke favoriet is dat de kandidaat bij een PE-ronde moest weten dat de AFM in een persbericht had laten weten ergens verheugd over te zijn…).
 Dat wordt dus straks een PE-examen Adviseur consumptief krediet dat bij gebrek aan beter vooral ‘actualiteiten’ gaat omvatten uit de module Basis. Terwijl Basis natuurlijk ook al deel uitmaakt van alle andere PE-examens.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!