De PE-examens in 2017

Vanaf 1 april 2017 komen er periodiek PE-examens. Die zien er iets anders uit dan de huidige PE-Plusexamens. Vooral omdat de norm ‘alleen de actualiteiten van het vorige jaar’ niet meer geldt.

Vanaf 1 april 2017 zijn er reguliere PE-examens beschikbaar. Verplicht voor iedereen met een Wft-diploma van vóór die datum. Zonder behaald PE-examen is je diploma op 1 april 2019 niet meer geldig. Of liever gezegd: verlies je de bevoegdheid om te adviseren met dat diploma. Hoe gaan die PE-examens er eigenlijk uitzien? Natuurlijk: net als bij de PE-Plusexamens krijg je vragen over actuele kennis, adviesvaardigheden en competenties. Maar hoeveel ‘actuele kennis’? Vermoedelijk steeds over een periode van drie jaar, maar eigenlijk is dat niet logisch.
 
Om alvast één misverstand weg te nemen: de norm van de PE-Plusexamens (alleen de actualiteiten van het laatste jaar) geldt niet voor de PE-examens. Die ‘laatste-jaar-norm’ bij de PE-Plusexamens had de minister specifiek toegezegd voor de PE-Plusexamens tijdens de overgangsregeling. Maar die toezegging is nooit gedaan voor de reguliere PE-examens.
 
PE-examens zijn bedoeld om te zien of een diplomahouder sinds het examen zijn vakbekwaamheid voldoende heeft bijgehouden. Daartoe moeten de PE-examens aansluiten op de exameneisen die golden toen het diploma werd behaald. Daar ligt een moeilijkheid: die exameneisen wijzigen per jaar en zijn daarom niet voor elke diplomahouder gelijk. Want tussentijds zijn die PE-Plusexamens twee keer geactualiseerd. En natuurlijk is degene die in 2014 zijn diploma heeft gehaald nooit geëxamineerd over de actualiteiten van 2014 en 2015. Daarom was oorspronkelijk ook geregeld dat er voor elke diplomahouder een individuele PE-termijn zou gelden. Maar die gedachte is losgelaten. De eerste PE-periode omvat diplomahouders uit 2014, 2015, 2016 en (de eerste drie maanden van) 2017. Die groepen kunnen naast elkaar in de examenbank zitten (nou ja: achter het examenbeeldscherm).
 
Om aan de doelstelling (‘heeft óók de kandidaat die in 2014 zijn Wft-diploma heeft gehaald zijn vakbekwaamheid steeds bijgehouden?’) te voldoen, behoren de PE-examens in april 2017 dus de actualiteiten te bevatten vanaf 2014. Voor kandidaten die later hun diploma hebben behaald kan dat betekenen dat zij onderwerpen langs zien komen, die al tot hun examen behoorden. Dat is dan de consequentie van een collectieve PE-termijn. Vervolgens is het volkomen logisch als die PE-examens per 1 april 2018 met één jaar actualiteiten worden uitgebreid. De actualiteiten van 2017 komen er dan bij, terwijl er (nog) geen reden is ‘oude actualiteiten’ weg te laten. Bij de tweede serie PE-examens (vanaf april 2019) starten de ‘actualiteiten’ dan met 2017. Blijft grappig overigens: onderwerpen van jaren geleden ‘actualiteit’ noemen.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!