De omwisselactie eindigt eerder dan u denkt!

Tot 31-12-2016 zijn er PE-Plusexamens. Maar u moet de omwisselactie voor die datum hebben afgerond. Omwisselen: vóór 1 november.

Moet u uw oude diploma’s nog omwisselen voor nieuwe Wft-diploma’s? Dan moet u vóór 1 november de omwisselactie starten. Als u na 1 november nog met de omwisselactie moet beginnen, loopt u het risico dat u te laat bent.
 
Bijna iedereen heeft de datum van 31 december 2016 in zijn hoofd voor de omwisselactie, maar dat kan tot misverstand leiden. Bij NIBE-SVV kunt u tot 1 november 2016 de omwisselactie via de website in gang zetten. Daarna niet meer. Omwisselverzoeken moeten dan apart worden aangevraagd en worden alleen nog gehonoreerd voor zover er voldoende tijd en mankracht beschikbaar is. Dat zal in afnemende mate het geval zijn. De reden hiervoor is dat de einddatum van 31-12-2016 niet geldt voor financieel-dienstverleners, maar voor de exameninstituten. Het is de laatste datum waarop exameninstituten complete en goedgekeurde dossiers bij DUO mogen aanleveren.
 
Veel omwisselverzoeken die bij exameninstituten worden gedaan, blijken bij controle niet compleet. Of vragen veel zoekwerk naar diploma’s of Wft-PE-certificaten, die niet zijn bijgesloten. Of kandidaten denken ten onrechte dat een bepaald diploma een gelijkstelling voor een of meer Wft-diploma’s opleverde. Regelmatig duurt het enkele weken voordat ontbrekende stukken alsnog zijn achterhaald, opgezonden en het gehele dossier is gecontroleerd en goedgekeurd. Pas daarna kan het omwisseldossier aan DUO worden gestuurd. Daarom stopt NIBE-SVV in beginsel op 1 november met het openen van nieuwe omwisseldossiers.
 
Kandidaten die vóór 1 november hun omwisselactie zijn gestart, kunnen daarna nog wel ontbrekende diploma’s en certificaten aanleveren en (tot en met 31 december) nog PE-Plusexamens afleggen of andere Wft-examens die voor de omwisselactie nodig zijn. Dat laatste komt omdat de uitslagen van deze examens rechtstreeks bij DUO worden geregistreerd. Het is natuurlijk verstandig om ook met die PE-Plusexamens of andere examens niet tot het laatste moment te wachten.
 
En zijn daar dan helemaal geen uitzonderingen op? Dat hangt er van af. Natuurlijk proberen wij ook na 1 november zoveel mogelijk te helpen met omwisselen. Maar alleen als dat nog kan. Als tijd en mankracht beschikbaar is. Anders is het risico simpelweg te groot dat een omwisseldossier niet tijdig gecontroleerd en goedgekeurd bij DUO kan worden aangeleverd. Vanaf 1 november geldt een andere, duurdere procedure, want het is dan handwerk.
 
Geen tijdige omwisselactie betekent simpelweg géén diploma’s. Dat betekent ook: vanaf 1 januari 2017 geen advieswerkzaamheden meer mogen verrichten totdat alsnog de vereiste Wft-adviesdiploma’s zijn behaald. Voor het behalen van die diploma’s geldt dan geen enkele gelijkstelling of vrijstelling meer. Dat is dan echt opnieuw beginnen.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!