De komende PE-examens

Met het nieuwe vakbekwaamheidssysteem is het allemaal veel eenvoudiger geworden. Of toch niet helemaal?

Vanaf 1 april heeft elke Wft-diplomahouder twee jaar voor zijn PE-examens. Hoewel: moet je eigenlijk per se een PE-examen doen?
 
Nou nee, want er zijn wat tussenweggetjes. Als je bijvoorbeeld op 1 april 2017 in het bezit bent van het diploma Adviseur schadeverzekering particulier kunt u er ook voor kiezen om na 1 april het moduulexamen Schadeverzekering zakelijk te behalen. Dan krijg je ná 1 april 2017 het diploma Adviseur schadeverzekering zakelijk en dan ben je meteen voor het gehele diploma ‘Wft-proof’ voor die PE-periode. Je eerste PE-periode gaat dan pas lopen van 1 april 2019 tot 1 april 2022. En je hebt je cv nog verbeterd ook. Hetzelfde geldt voor de Adviseur vermogen. In plaats van het gelijknamige PE-examen kun je er ook voor kiezen het moduulexamen Hypothecair krediet te doen. Of het moduulexamen Pensioen. In beide gevallen krijg je een hoger gewaardeerd diploma én je hoeft in die periode geen PE-examen te doen.
 
Je kunt het trouwens nog iets mooier maken. Stel weer even: je hebt op 1 april 2017 het diploma Adviseur schadeverzekering particulier. Daarmee mag je tot en met 31 maart 2019 adviseren. En stel even: je doet geen PE-examen in die periode. Op 1 april 2019 (een maandag) haal je wel het moduulexamen Schadeverzekering zakelijk. Dan ontvang je het diploma Adviseur schadeverzekering zakelijk in de PE-periode 2019-2022. Daarmee ben je tot en met 31 maart 2025 ‘Wft-proof’. Als je onverhoopt zakt voor dat moduulexamen Schadeverzekering zakelijk op 1 april 2019 mag je overigens particuliere klanten niet meer adviseren totdat je het examen alsnog hebt behaald. Want door het verstrijken van de datum 1 april 2019 zonder PE-examen Adviseur schadeverzekering particulier mag je met dat diploma niet meer adviseren. Een te overzien probleem.
 
Ik kan het nog iets bonter maken. Niet iedereen in de financiële dienstverlening adviseert. Stel: iemand heeft in maart 2017 zijn moduulexamen Vermogen behaald. Hij heeft geen Basis en dus ook geen diploma Adviseur vermogen. Maar ook geen PE-verplichting. Want: voor losse modules geldt geen PE-plicht. In mei 2028 besluit deze certificaathouder alsnog Wft-Basis te doen. Hij krijgt dan – op grond van volstrekt verouderde Vermogenkennis een diploma Adviseur vermogen, waarmee hij tot en met 31 maart 2034 klanten mag adviseren. Vóór 1 april 2034 moet hij dan zijn eerste PE-examen hebben gedaan. En, o ja, natuurlijk wel steeds Permanent Actueel zijn.
 
Was dat allemaal de bedoeling? Vast niet. Is het erg? Nee, nog niet. Zijn er nog meer rare zijweggetjes? Zeker. Maar de minister heeft nog voldoende tijd om wat herstelregelgeving te bedenken. In elk geval twee jaar.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Op Dinsdag, 3 Augustus, 2021, 08:36

Bereid je optimaal voor op je Wft-PE-examen

Op 1 april 2022 loopt de huidige PE-periode af. Dat betekent dat je nog tot deze datum hebt om je Wft-PE-examen(s) te behalen. In een poll op onze LinkedIn-pagina vroegen we wanneer onze studenten van plan zijn dit examen te gaan doen. We zijn blij om te zien dat 59% al gecertificeerd is en 22% van plan is om tijdens de zomerperiode examen te doen. Dat is verstandig, want wie tot het laatste moment wacht kan zijn of haar adviesbevoegdheid kwijtraken. Ben je nog niet gecertificeerd? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je optimaal voor te bereiden op het examen.

Lees verder

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.

Vraag onze opleidingsgids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

De Wft-PE periode loopt tot 1 april 2022!

Als financieel adviseur moet je je beroepskwalificatie(s) onderhouden. Zorg dat je aan deze eis voldoet met de Wft-PE examens en opleidingen van NIBE-SVV.