CDFD-onderzoek vakbekwaamheidsbouwwerk levert geen eenduidig advies op

De afgelopen maanden heeft een onderzoeksbureau (Ecorys) op verzoek van de CDFD het Wft-vakbekwaamheidsbouwwerk geëvalueerd en onderzocht of aanpassing nodig is. Inmiddels heeft het bureau aan de CDFD gerapporteerd. 

Uitkomsten onderzoek

De uitkomsten van het onderzoek zijn nog niet gepubliceerd, maar volgens welingelichte bronnen levert het onderzoek een groot aantal wensen tot aanpassingen op: variërend van ingrijpende wijzigingen tot wat cosmetisch geschaaf. Een aantal geïnterviewde stakeholders wil minder en meer integrale modules/adviesdiploma’s, terwijl anderen juist pleiten voor deelmodules gericht op bepaalde producten.

Geen duidelijke lijn

De vraag is of er in de uitkomsten van het onderzoek een duidelijke lijn te ontdekken zal zijn. Volgens NIBE-SVV programmamanager Dik van Velzen zal Ecorys niet met een concreet en consistent advies komen, maar daarentegen met een aantal haaks op elkaar staande en onderling onverenigbare opties. Hij verwacht dat het onderzoek daarom niet tot aanpassingen gaat leiden. Volgens hem wordt het voor de CDFD onmogelijk om een door de gehele markt gedragen advies aan de minister te geven. Ook de minister krijgt het moeilijk, voorspelt Van Velzen. Maar die zal na de zomer nog de markt als geheel gaan consulteren, voordat hij een definitieve beslissing neemt.

Voorlopig zo laten

Elke verandering in het vakbekwaamheidsbouwwerk geeft weer een hoop gedoe, met overgangsregelingen, onzekerheid en onduidelijkheid. De verstandigste beslissing lijkt Van Velzen daarom om het bouwwerk voor nu maar even zo te laten. Rust en duidelijkheid zijn ook wat waard, stelt hij. Gezien alle verschillende meningen en opties lijkt die keuze hem ook voor de minister zeer aantrekkelijk. Over een paar jaar, bij de algehele evaluatie van het vakbekwaamheidsstelsel, kan dan nog eens opnieuw gekeken worden.
 
Lees over de vakbekwaamheid op de site van de CDFD
 
Meer over de Wft-opleidingen van NIBE-SVV
Meer over de Wft-PE-opleidingen van NIBE-SVV
Meer over de Wft-examens van NIBE-SVV

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!