CDFD-advies aanpassing vakbekwaamheidsstelsel: gevolgen voor PE-examens

Onlangs heeft het CDFD (College Deskundigheid Financiële Dienstverlening) een advies uitgebracht aan de minister van Financiën over aanpassing van het huidige vakbekwaamheidsstelsel. Het CDFD adviseert de minister daarin het vakbekwaamheidsstelsel op hoofdlijnen in tact te laten. Maar stelt daarnaast wel een paar aanpassingen voor. Die hebben onder meer betrekking op Wft-Basis en op het adviseren in consumptieve kredieten. Minister Dijsselbloem laat in zijn brief van 18 oktober aan de Tweede Kamer weten het advies op te volgen.

Wft-Basis

Wft-Basis is in het huidige stelsel een beroepskwalificatie (Wft-diploma Adviseur basis). Het CDFD stelt voor dat Wft-Basis géén beroepskwalificatie meer is, maar alleen als module Basis blijft bestaan. In dat geval is aan Wft-Basis géén PE-plicht meer verbonden. Wft-Basis blijft dan onbeperkt geldig. Als de wijziging doorgaat, zijn er dus ook géén PE-examens voor Basis meer.
Financieel adviseurs die het (huidige) Wft-diploma Adviseur basis hebben behaald vóór 1 april 2017, moeten volgens de huidige regeling vóór 1 april 2019 het PE-examen Adviseur basis behalen. Maar het ziet er dus naar uit dat dit niet hoeft, omdat die PE-plicht vervalt.

Consumptief en hypothecair krediet

Een hypotheekadviseur die ook in consumptieve kredieten adviseert, heeft nu 2 diploma’s nodig (Adviseur hypothecair krediet én Adviseur consumptief krediet). Het CDFD stelt de minister voor dat te veranderen. In de nieuwe situatie is het diploma Adviseur hypothecair krediet voldoende voor advisering in zowel hypothecaire als consumptieve kredieten.
Dat houdt in dat hypotheekadviseurs die het diploma Adviseur consumptief krediet hebben, dat diploma straks niet meer nodig hebben. En dat betekent automatisch dat zij de PE-examens voor het diploma Adviseur consumptief krediet ook niet meer hoeven te doen. Voor de hypotheekadviseurs die ook in consumptieve kredieten adviseren, betekent dat een duidelijke vermindering in studiebelasting en -kosten.

Advies van NIBE-SVV

Het doorvoeren van deze wijzigingen zal echter geruime tijd in beslag nemen, omdat onder andere het BGfo moet worden aangepast. Wij adviseren om nu al rekening te houden met deze wijzigingsvoorstellen, nu minister Dijsselbloem al heeft aangegeven dat hij het advies zal overnemen. Dat betekent dat wij degenen met alleen het diploma Adviseur basis adviseren géén PE-examen Adviseur basis te doen. Hypotheekadviseurs adviseren wij geen examen PE-Consumptief krediet te doen. Voor beide adviezen geldt dat daarmee een onnodig examen en onnodige kosten worden voorkomen.
 
Brief van de minister aan de Tweede Kamer dd 18 oktober.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!