Aanpassingen in het vakbekwaamheidsstelsel

Als de minister de adviezen van het CDFD volgt, hoeven er straks minder PE-examens te worden afgelegd.

Het CDFD heeft de minister geadviseerd enkele wijzigingen aan te brengen in het vakbekwaamheidsstelsel.

Eén van de adviezen houdt in dat het CDFD Wft-Basis niet langer als beroepskwalificatie ziet. Terecht natuurlijk, want het is nooit een echte beroepskwalificatie geweest. Je kreeg wel het diploma Adviseur basis (en volgens het BGfo mocht je ook in ‘Basis’ adviseren), maar ‘Basis’ omvat geen enkel financieel product en geen enkele financiële dienst. Met het diploma Adviseur basis mocht je dus letterlijk nog steeds niets.
 
Het is wel de bedoeling dat het moduul Basis blijft bestaan als onderdeel van alle andere beroepskwalificaties (behalve Adviseur zorg). Alleen levert Basis straks geen diploma meer op, maar een certificaat. Belangrijk verschil: aan een Wft-certificaat is géén PE-plicht verbonden; dat blijft zonder PE onbeperkt geldig. Als de wijziging doorgaat, zijn er straks dus ook géén PE-examens voor Basis meer.
 
Aannemende dat de (straks nieuwe) minister het advies van het CDFD overneemt, betekent dit dat iedereen die vóór 1 april 2017 Wft-Basis heeft behaald, geen PE-Basis hoeft te doen om zijn diploma geldig te houden. Jammer dat dat nu pas bekend wordt. Vast en zeker zijn er al mensen die dat PE-examen al hebben behaald. Daar word je niet slechter van, maar waarschijnlijk had het dus niet ‘gemoeten’. Degenen die dit PE-examen nog niet hebben gedaan, kunnen in elk geval overwegen dat nog even uit te stellen totdat de minister heeft laten weten of hij het advies inderdaad overneemt.
 
Iets soortgelijks geldt overigens voor hypotheekadviseurs die ook in consumptief krediet adviseren. Een tweede advies van het CDFD is dat met het diploma Adviseur hypothecair krediet voortaan ook in consumptieve kredieten mag worden geadviseerd. Daarmee ontstaat een nieuwe overlapsituatie. Om in consumptieve kredieten te mogen adviseren moet je dan het ene óf het andere diploma hebben. Een vergelijkbare overlapsituatie bestaat nu al bij zorgverzekeringen, waarvoor je het diploma Adviseur zorgverzekering óf het diploma Adviseur schadeverzekering moet hebben.
 
Er van uitgaande dat ook dit tweede advies wordt overgenomen, hebben hypotheekadviseurs straks dus geen diploma Adviseur consumptief krediet meer nodig en hoeven zij dus ook de daarbij behorende PE-examens niet te doen. Omdat verreweg de meeste hypotheekadviseurs in consumptieve kredieten adviseren, betekent dit voor deze groep een aantrekkelijke vermindering van (overbodige) studietijd en kosten.
 
Maar ja: het betekent natuurlijk ook dat er straks veel minder examens worden afgelegd dan waar het CDFD kostentechnisch op heeft gerekend. Ik zie de volgende verhoging van de legesgelden van de examens al weer hangen.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!