ESMA-actualiteiten – nieuws van de toezichthouders

De European Securities and Markets Authority (ESMA) wil met een Europese aanpak de beleggingsmarkt zo zuiver mogelijk houden. En dat een Europese aanpak hard nodig is, blijkt wel uit de afgelopen maanden. Zo bericht de AFM in oktober dat zij steeds meer signalen krijgt over dubieuze beleggingen van buitenlandse aanbieders. Ook de uitbraak van COVID-19 heeft een aanhoudende impact op de financiële markten in de EU. ESMA volgt samen met de nationale bevoegde autoriteiten (NCA’s) de situatie nauwlettend. Op de pagina ‘Our response to COVID-19’ staan de aanbevelingen en maatregelen voor financiële marktdeelnemers.

Als gevolg van het coronavirus roept de AFM de financiële sector op extra alert te zijn voor cyberrisico’s bij thuiswerken. Voor zowel de AFM als DNB is het juist omgaan met cyberrisico’s al langer een belangrijk aandachtspunt. Eind 2019 heeft de AFM haar ‘Principes voor Informatiebeveiliging’ gepubliceerd. DNB had daarvoor al een ‘Q&A Informatiebeveiliging’ gepubliceerd. Bij deze Q&A hoort de ‘Good Practice Informatiebeveiliging 2019/2020’. Daarin biedt DNB handvatten waarmee instellingen een praktische invulling kunnen geven aan de beheersingsmaatregelen.

De Europese bankautoriteit EBA heeft nu richtlijnen op het gebied van risicobeheersmaatregelen voor informatiebeveiliging opgesteld. Deze richtlijnen gelden sinds 30 juni 2020.

De AFM publiceert op haar website uitingen van ESMA. Hieronder volgt een selectie van recente AFM-publicaties:

coronapandemie

De AFM geeft zelf ook haar mening, zoals recentelijk nog over de mogelijke herziening van MiFID II:
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!