ESMA-actualiteiten – nieuws van de toezichthouders

De European Securities and Markets Authority (ESMA) wil met een Europese aanpak de beleggingsmarkt zo zuiver mogelijk houden. En dat een Europese aanpak hard nodig is, blijkt wel uit de afgelopen maanden. Zo bericht de AFM in oktober dat zij steeds meer signalen krijgt over dubieuze beleggingen van buitenlandse aanbieders. Ook de uitbraak van COVID-19 heeft een aanhoudende impact op de financiële markten in de EU. ESMA volgt samen met de nationale bevoegde autoriteiten (NCA’s) de situatie nauwlettend. Op de pagina ‘Our response to COVID-19’ staan de aanbevelingen en maatregelen voor financiële marktdeelnemers.

Als gevolg van het coronavirus roept de AFM de financiële sector op extra alert te zijn voor cyberrisico’s bij thuiswerken. Voor zowel de AFM als DNB is het juist omgaan met cyberrisico’s al langer een belangrijk aandachtspunt. Eind 2019 heeft de AFM haar ‘Principes voor Informatiebeveiliging’ gepubliceerd. DNB had daarvoor al een ‘Q&A Informatiebeveiliging’ gepubliceerd. Bij deze Q&A hoort de ‘Good Practice Informatiebeveiliging 2019/2020’. Daarin biedt DNB handvatten waarmee instellingen een praktische invulling kunnen geven aan de beheersingsmaatregelen.

De Europese bankautoriteit EBA heeft nu richtlijnen op het gebied van risicobeheersmaatregelen voor informatiebeveiliging opgesteld. Deze richtlijnen gelden sinds 30 juni 2020.

De AFM publiceert op haar website uitingen van ESMA. Hieronder volgt een selectie van recente AFM-publicaties:

coronapandemie

De AFM geeft zelf ook haar mening, zoals recentelijk nog over de mogelijke herziening van MiFID II:

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Open avond: Vakmanschap voor verzekeringsprofessionals

Vakmanschap is van groot belang voor jou als verzekeringsprofessional. Maar hoe ontwikkel jij je vakkennis? En wat kun je doen om je te specialiseren binnen je functie? Kom erachter tijdens onze digitale open avond op dinsdag 22 juni.