Dubbele Wft-PE-toetsing bij Consumptief krediet

In de Nieuwsbreak van januari schreven we dat de adviesbevoegdheid van het diploma Adviseur consumptief krediet ook behouden bleef als u alleen Wft-PE-Adviseur hypothecair krediet behaalt. Dat blijkt niet te kloppen. Voor het behouden van de adviesbevoegdheid van het diploma Adviseur consumptief krediet moeten ook hypotheekadviseurs de voor dat diploma geldende Wft-PE apart behalen. NIBE-SVV heeft vergeefs bij CDFD aangedrongen op het loslaten van deze volstrekt overbodige eis, omdat die niets bijdraagt aan de vakbekwaamheid.

Een toelichting

Dat uitsluitend de Wft-PE bij Adviseur hypothecair krediet voldoende zou zijn voor het geldig houden van het diploma Adviseur consumptief krediet hebben wij niet zelf bedacht. Het CDFD heeft dat uitdrukkelijk zo gezegd, voorafgaande aan de wijziging. Dat lag ook in de lijn der verwachting. Immers, bij de wijziging in april 2019 zijn alle exameneisen van Consumptief krediet toegevoegd aan de exameneisen van Hypothecair krediet. Dat betekent dat iemand die het Wft-PE-examen Adviseur hypothecair krediet doet automatisch óók PE doet voor Adviseur consumptief krediet. Om die groep vervolgens te verplichten nogmaals over dezelfde toetstermen een apart Wft-PE-examen Adviseur consumptief krediet te laten afleggen om de adviesbevoegdheid voor dat diploma te behouden is – zacht gezegd – onbegrijpelijk. Maar in een later stadium is dat toch zo geregeld.

Alternatief

Voor de groep adviseurs die beide diploma’s hebben, hebben wij nog wel een alternatief. Door geen Wft-PE meer te doen voor het diploma Adviseur consumptief krediet, gaat die adviesbevoegdheid verloren. Dat is niet erg, zolang u wel Wft-PE doet voor Adviseur hypothecair krediet. Met dat diploma mag u tenslotte ook adviseren in Consumptief krediet.
 
En als dan op enig moment de adviesbevoegdheid voor het diploma Adviseur consumptief krediet gewenst is (bijvoorbeeld omdat geen hypotheekadviezen meer worden gegeven, dus de Wft-PE voor dat diploma wat teveel wordt), dan kan die adviesbevoegdheid worden hersteld met een Bijzonder PE-examen Consumptief krediet. Dus ook al zijn er in de tussentijd 5 Wft-PE-periodes verstreken: 1 Bijzonder Wft-PE-examen volstaat. Dat scheelt veel tijd en geld.

Tot slot

Onze excuses voor de verwarring. Wij blijven uiteraard bij het ministerie van Financiën pleiten voor het wijzigen van deze doorgeschoten regelgeving.

Meer informatie?

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!