Wat we nog niet weten over de PE-examens

Dit jaar zijn er nog PE-Plusexamens, maar vanaf volgend jaar de reguliere PE-examens. Als u daar nog invloed op wilt uitoefenen, is het nu de tijd daarvoor. Om het nieuwe jaar goed te beginnen, heb ik wat vragen daarover voor u en de minister.

Dit jaar, waarin ik u al het goede toewens, is het laatste jaar van de overgangsregeling van het vakbekwaamheidssysteem. Daarna moet iedereen met Wft-diploma’s periodiek PE-examens doen. De eerste keer vóór 1 april 2019. Dat lijkt ver weg, maar 1 april 2019 is een uiterste datum. Vanaf 1 april 2017 kunt u – zo heeft de minister gezegd – die PE-examens afleggen. Op diplomaniveau. Het is verstandig om nu na te denken over de wijze waarop dat straks gaat. Want over die PE-examens moeten nog een aantal beslissingen genomen worden. En straks is het te laat om nog invloed uit te oefenen. Daarom heb ik wat raadsels voor u (en vragen voor de minister).
 
Vraag 1: Vanaf welke datum zijn nieuwe diploma’s incl. PE 2017-2019?
Stel: iemand behaalt op 31 maart 2019 zijn diploma Adviseur vermogen. Moet deze diplomahouder nog op dezelfde dag ook een PE-examen afleggen? Vast niet, alleen al omdat dat niet meer kan. Dus: ergens tussen nu en 1 april 2019 komt een omslagdatum te liggen. Haal je vóór die datum een Wft-diploma, dan geldt 1 april 2019 als uiterste datum voor het eerste PE-examen; na die omslagdatum is dat 1 april 2022. Wat wordt die omslagdatum? Als ik moet gokken: 1 april 2017. Als op die datum de PE-examens beschikbaar zijn, kunnen ook de reguliere examens zijn aangepast.
 
Vraag 2: Hoef je over oudere onderliggende (deel)diploma’s geen PE-examen te doen?
Stel: iemand behaalt nu zijn diploma Adviseur Vermogen en behaalt na de omslagdatum, bijvoorbeeld op 1 maart 2019, het moduul Pensioen. Dan ontvangt hij het diploma Adviseur Pensioen, gedateerd 1 maart 2019. Voor dat diploma hoeft hij dus geen PE-examen te doen vóór 1 april 2019. Betekent dat dan dat hij ook geen PE-examen hoeft te doen voor zijn oudere diploma Adviseur vermogen? Dat is wel de consequentie van PE-examens op diplomaniveau. Als ik een Wft-diploma had, zou ik dat willen weten. In plaats van een PE-examen zou ik dan opteren voor een aanvullende studie en een hoger gekwalificeerd diploma, dat een vrijstelling oplevert voor dat PE-examen.
 
Vraag 3: Blijven modulecertificaten onbeperkt geldig zonder PE-examen?
Stel: een medewerker zonder adviestaken doet geen Basis, maar behaalt wel het moduul Schadeverzekering particulieren. Met PE-examens op diplomaniveau hoeft hij dan geen PE-examen te doen: hij heeft (nog) geen diploma, alleen een modulecertificaat. Maar blijft dat dan onbeperkt geldig? Stel dat hij over 5 jaar wel gaat adviseren en alsnog Basis haalt: is dat 5 jaar oude certificaat Schadeverzekering particulieren dan nog steeds geldig? Of haalt de minister via de achterdeur toch weer PE-examens op moduleniveau binnen?
 
Ervan uitgaande dat de minister graag ziet dat niet alleen klanten, maar ook financiële dienstverleners weloverwogen, goed geïnformeerde keuzes maken, moeten de antwoorden op die vragen snel in 2016 duidelijk worden. En als u nog wat wilt lobbyen over deze onderwerpen, is het nu de tijd.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!