Opleiding Overnamen en Fusies

Praktijkgerichte opleiding

Vakgebied

Algemeen

Heeft u in uw werk te maken met fusies of overnamen in het kader van bijvoorbeeld de financiering, dan is deze praktijkgerichte opleiding de ideale keuze voor u! In deze opleiding worden fusies en overnamen vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Verschillende aspecten van fusie- en overnameprocessen passeren de revue. De theorie wordt in deze opleiding vanuit de praktijk benaderd. Met deze opleiding van NIBE-SVV bent u als financieel dienstverlener een uitstekende gesprekspartner voor andere partijen die betrokken zijn bij de fusie of overname!

Doelgroep

Deze opleiding is ontwikkeld voor medewerkers bij banken en verzekeraars die bij hun organisatie te maken hebben met fusies en overnamen.

Doel en opzet

Het doel van deze opleiding is dat u in grote lijnen leert hoe een overname of fusie in zijn werk gaat. Ook leert u alles over het vooronderzoek, de onderhandelingsfase en de financiering. Juridische, fiscale en financiële aspecten van overnamen en fusies komen aan bod. Deze opleiding wordt verzorgd door zeer ervaren topdocenten die zelf actief zijn in de praktijk. De lessen zijn praktijkgericht en zeer toegankelijk en bereiden u uitstekend voor op de afsluitende praktijkopdracht. Via een moderne online leeromgeving kunt u vragen stellen over opdrachten en oefeningen aan uw docent of medestudenten.

Vooropleiding

Enige bankervaring en kennis van de kernactiviteiten van het bankbedrijf is gewenst. Een HBO-werk- en -denkniveau wordt verondersteld.

Voorbereiding en studiebelasting

Het volgen van de bijeenkomsten, het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 150 uur.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit. NIBE-SVV is immers al jaren de opleider voor de financiële dienstverlening in Nederland. NIBE-SVV maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de opleiding nodig heeft.

Studieprogramma

Studieprogramma

Deze opleiding bestaat uit 3 modules. De volgende onderwerpen komen hierin aan de orde:

Financiering van overnamen

(2 dagbijeenkomsten)

 • Waardebepaling bij fusies en overnamen
 • Financieringstheorie
 • Soorten financiers
 • Soorten financieringen
 • Kosten van financieringen

Due diligence

(2 dagbijeenkomsten)

 • Reden voor het onderzoek
 • Kenmerken van due diligence-onderzoek
 • Fases van het onderzoek
 • Uitvoering van het onderzoek
 • Data room
 • Financiële, fiscale, juridische aspecten van het onderzoek

Onderhandelen

(2 dagbijeenkomsten)

 • Kenmerken van de partijen
 • Voorbereiding en onderhandelingsmacht
 • Doelstellingen
 • Prijsbepaling
 • Bieding
 • Aanpak onderhandeling
 • Herkennen van en omgaan met dirty tricks
 • Afspraken vastleggen

Examens en diploma

Elke module wordt afgerond met een praktijkgerichte opdracht. Heeft u voor de opdrachten een voldoende beoordeling behaald, dan ontvangt 
u het diploma ‘Overnamen en Fusies’ van NIBE-SVV.

Lesplanning

Lesplanning

De opleiding volgt u in de klassikale variant. Bij deze variant volgt u klassikale bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De bijeenkomsten worden in een dagvariant aangeboden. De opleiding omvat 6 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor Overnamen en Fusies gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken door onderstaande formulier in te vullen of te bellen naar 035-7506155.

Houd mij op de hoogte

 
Kostenspecificatie

Kosten

Cursusgeld: € 2.380,-
Examenkosten: € 150,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Kosten

Cursusgeld: € 2.380,-
Examenkosten: € 150,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

NIBE-SVV regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,-(excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Masteropleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 6% btw in rekening. De 6% btw op arrangementskosten is niet aftrekbaar.

Losse examens zijn vrijgesteld van btw indien u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Beoordelingen
Download brochureDirect inschrijven

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. 

035 200 4604

Een diploma van NIBE-SVV
hoef je nooit uit te leggen

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar.

Benieuwd naar ons volledige aanbod? Vraag dan snel onze nieuwe studiegids aan:
 

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs
zijn nu telefonisch bereikbaar.

035-7 506 155

Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur

Onze website maakt gebruik van cookies.