Opleiding Kort HBO Sociale Zekerheid

Onderdeel van diverse HBO Bachelors

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
vraag advies aan

In deze opleiding krijgt u een integraal programma op het gebied van sociale zekerheid. Alle essentiële ­onderwerpen komen aan bod. Zo bent u na deze opleiding in staat om re-integratietrajecten te begeleiden, kunt u mediation­technieken bij conflicten toepassen, verdiept u zich in de basis van psychologie en ontwikkelt u uw begeleidingsvaardigheden. De combinatie van begeleidingsvaardigheden en essentiële kennis van het ­sociale domein maakt deze opleiding bijzonder waardevol.

Vrijstellingen in HBO Bachelor

Wilt u verder studeren en voldoet u aan de toelatingsvoorwaarden voor Bachelor? Dan ontvangt u vrijstelling voor de gelijke onderdelen uit de HBO Bachelor Rechten of HBO Bachelor Management, Economie en Recht (MER) van onze businesspartner NCOI. Zo kiest u met dit HBO-programma niet alleen voor direct resultaat, maar houdt u ook zicht op een verkort programma richting een HBO Bachelorgraad.

Doelgroep

U wilt zich integraal ontwikkelen op het gebied van sociale zekerheid in een praktijkgericht ­programma.

Doel en opzet

In deze opleiding volgt u 2 fases. In fase 1 gaat u direct aan de slag met de kern van sociale zekerheid. U doorloopt 6 modules, waarin u kennis van en inzicht in diverse onderwerpen van ­sociale zekerheid ontwikkelt. Daarmee ­ontwikkelt u vrijwel meteen een goed beeld van het werkdomein van de sociale zekerheid. In fase 2 verdiept u zich in de juridische aspecten van ­sociale zekerheid en is er aandacht voor arbeidsrecht, toezicht, handhaving en fraude. Daarnaast krijgt u kennis van en inzicht in sociale ­psychologie en ontwikkelt u professionele vaar­digheden op het gebied van hulpverlening en begeleiding. U rondt beide fases af met een eind­opdracht waarin u het geleerde integraal toepast.

Studiebelasting en duur

Gemiddeld duurt de opleiding 2 jaar. Het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studie­belasting van ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Vooropleiding

Er wordt uitgegaan van ten minste HAVO- of MBO-niveau. Relevante werk­ervaring kan een lagere opleiding compenseren. U hoeft dan 
ook niet aan bepaalde vooropleidingseisen te ­voldoen. Dit programma wordt verzorgd op HBO-niveau.

Praktijkprogramma

Met een aanvullende praktijkopdracht blijft u volledig parallel lopen met de HBO Bachelor. Als u wilt doorstromen, levert u dat tijdwinst op. Zie p. 332 voor meer informatie.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effecten­bedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit. NIBE-SVV maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leer­omgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de opleiding nodig heeft.

Examen en diploma

U rondt de modules Conflictbehandeling en ­mediation en Professionele vaardigheden voor hulpverlening en begeleiding af met een mondeling examen. De modules Verzuimbegeleiding en re-integratie, Integrale dienstverlening en de keten, Personeelsmanagement en Juridische aspecten van hulp- en dienstverlening worden afgerond met een praktijkgerichte opdracht. De overige modules sluit u af met een digitaal ­examen. Het voordeel hiervan is dat u zelf uw ­examen kunt inplannen. Daarbij kunt u zowel het moment als de plaats zelf uitkiezen. Heeft u voor alles een voldoende beoordeling behaald, dan ontvangt u het diploma ‘Kort HBO Sociale Zekerheid’. 

Opleidingsvarianten

U kunt deze opleiding volgen in 2 zeer aantrekkelijke varianten. U kunt kiezen uit de volgende varianten:
E-learning. U kunt deze opleiding grotendeels op afstand volgen zonder klassikale bijeenkomsten.
Klassikaal. Bij deze variant volgt u klassikale bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De bijeenkomsten worden in zowel een dag- als een avondvariant aan­geboden. De dagopleiding heeft 35 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 4 bijeenkomsten van 3 uur. De avond­opleiding heeft 74 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Studieprogramma

In de bijeenkomsten komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

Fase 1

In fase 1 verdiept u zich in de kern van sociale zekerheid. U volgt in deze fase onderstaande modules en u maakt een eindopdracht:

 • Sociale zekerheid in Nederland
 • Verzuimbegeleiding en re-integratie
 • Arbeidsmarkt en -bemiddeling
 • Conflictbemiddeling en mediation
 • Integrale dienstverlening en de keten
 • Personeelsmanagement

Eindopdracht

(2 bijeenkomsten van 3 uur)

U rondt deze fase af met een praktische eindopdracht.

Fase 2

In fase 2 gaat u aan de slag met sociale zekerheid op advanced niveau. U volgt in deze fase onderstaande modules en u maakt een eindopdracht.

 • Juridische aspecten van hulp- en dienstverlening
 • Toezicht, handhaving en fraude
 • Sociale psychologie
 • Arbeidsrecht en arbeidswetgeving
 • Professionele vaardigheden voor hulpverlening en begeleiding

Integrale eindopdracht

(2 bijeenkomsten van 3 uur)

Praktijkprogramma

Met een aanvullende praktijkopdracht blijft u volledig parallel lopen met de HBO Bachelor Sociale Zekerheid. Als u wilt doorstromen, levert u dat tijdwinst op. Zie Toelichting HBO voor meer informatie.

Opleidingsvarianten

U kunt deze opleiding volgen in 2 zeer aantrekkelijke varianten. U kunt kiezen uit de volgende varianten:

 • E-learning. U kunt deze opleiding grotendeels op afstand volgen zonder klassikale bijeenkomsten.
 • Klassikaal. Bij deze variant volgt u klassikale bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De bijeenkomsten worden in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 35 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 4 bijeenkomsten van 3 uur. De avondopleiding heeft 74 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Kies de opleidingsvariant die bij u past en bepaal uw startmoment.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor Kort HBO Sociale Zekerheid gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken door onderstaande formulier in te vullen of te bellen naar 035-7506155.

Houd mij op de hoogte

Voor vragen over deze opleiding kunt u 035-7 506 155 bellen. Deze opleiding op maat maken voor uw organisatie of op uw eigen locatie laten verzorgen? Bel 035 750 61 57.

Kostenspecificatie

Inschrijfgeld: € 150,-
Cursusgeld: € 5.990,-
Studiemateriaal: € 1.425,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
€ 260,- (per mondeling)
Eindopdracht: € 350,- (per fase)
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 8 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Kostenspecificatie

Inschrijfgeld: € 150,-
Cursusgeld: € 5.990,-
Studiemateriaal: € 1.425,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
€ 260,- (per mondeling)
Eindopdracht: € 350,- (per fase)
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 8 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

Het arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten zijn € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangements­kosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten zijn € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Master­opleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 6% btw in rekening. 

Losse examens zijn vrijgesteld van btw als u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Een diploma van NIBE-SVV
hoeft u nooit uit te leggen

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar.

Benieuwd naar ons volledige aanbod? Vraag dan snel onze nieuwe studiegids aan:
 

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs
zijn nu telefonisch bereikbaar.

Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Onze website maakt gebruik van cookies.

Accepteren