HBO Financieel Scheidingsadviseur

Begeleiding van de financiële afwikkeling rondom scheidingen

Studiebelasting

Vakgebied

HBO en Master

Niveau

HBO

Erkenning

Opleidingsvariant

Vanaf prijs

€ 0,00

Duur

Eerstvolgende startdatum

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Met ruim 30.000 scheidingen per jaar in Nederland is het belangrijk om te weten hoe u uw klanten in die moeilijke periode goed kunt begeleiden. Volg daarom dit programma van NIBE-SVV. In dit programma krijgt u een helder inzicht in belangrijke factoren, de rol die zij spelen en de financiële gevolgen die zij hebben. Daarnaast werkt u actief aan communicatievaardigheden, zoals gesprekstechnieken. Dit is erg belangrijk bij dergelijke gevoelige zaken. Kortom: in dit praktijkgerichte programma leert u alles wat u nodig heeft om uw klanten bij een echtscheiding bij te staan met financieel advies.

Doelgroep

Dit programma is ontwikkeld voor (nieuwe) financieel adviseurs particulieren.

Doel en opzet

Het doel van dit programma is dat u klanten leert begeleiden die een scheiding doormaken. Van het eerste contact en de echtscheidingsmelding tot de verdeling van het vermogen. U let op de persoonlijke situatie van uw klanten en voorziet hen van passend advies. Zo houdt u rekening met het heden en de toekomst. Ook zorgt u ervoor dat eventuele kinderen financieel ontzien worden. Daarnaast kijkt u naar de pensioenverdeling en de benoeming van partners in het testament. De gesprekstechnieken die u zich aanleert helpen u bij het bieden van professionele begeleiding. U luistert naar de wensen van uw klanten en weet gespannen situaties onder controle te houden. Vaardigheden die u in andere situaties ook van pas kunnen komen.

Het programma wordt verzorgd door zeer ervaren topdocenten die zelf actief zijn in de praktijk. De bijeenkomsten zijn praktijkgericht, zeer toegankelijk en bereiden u uitstekend voor op de toets. Via een moderne online leeromgeving kunt u vragen over opdrachten en oefeningen stellen aan uw docent of medestudenten.

Vooropleiding

Voor dit programma is geen speciale vooropleiding vereist. HBO-werk- en -denkniveau en ervaring met het werken bij een bank zijn wel gewenst.

Studiebelasting en duur

Gemiddeld duurt het programma 1 jaar. Het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 14 uur per bijeenkomst.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is al jaren dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit.

U maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de studie nodig heeft.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Examen en diploma

De modules Financiële aspecten en Juridische aspecten worden afgerond met een digitaal examen. De module Vaardigheden sluit u af met een praktijkopdracht. Indien u alle onderdelen met een voldoende afsluit, ontvangt u het diploma ‘HBO Financieel Scheidingsadviseur’.

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Financiële aspecten

(6 dagdelen)

 • De procedure en de scheidingsmelding
 • Inkomensvaststelling ondernemer (DGA en IB) en particulier
 • Vermogensverdeling en -verrekening: nominaliteits- en evenredigheidsbeginsel
 • Alimentatie
 • Levensverzekeringen
 • Pensioen in eigen beheer
 • Pensioenverrekening en overlijden tijdens en na een scheiding

Juridische aspecten

(6 dagdelen)

 • Belastingrecht
 • Inkomstenbelasting
 • Loonbelasting
 • Erf-, schenk- en overdrachtsbelasting
 • Testament
 • Nalatenschap

Vaardigheden

(6 dagdelen)

 • Communicatie
 • Gesprekken en gesprekstechnieken
 • Natuurlijk assertief communiceren
 • Conflicthantering
  Planning
  Planning
  Planning
  Planning
  Planning

  Opleidingsvarianten

  U volgt het programma in een klassikale variant, ondersteund door een online leeromgeving. De bijeenkomsten worden zowel in een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagvariant omvat 9 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondvariant omvat 18 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

  Investering
  Investering
  Investering
  Investering
  Investering

  Kostenspecificatie

  Inschrijfgeld: € 100,-
  Lesgeld: € 2.655,-
  Studiemateriaal: € 384,-
  Examenkosten: € 600,-
  Reprorechten: € 15,-
  Locatie- en arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

  Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. U kunt dit programma ook in 4 of 12 termijnen betalen.

  Wilt u een kostenoverzicht in uw mailbox ontvangen?
  Stuur kosten per mail

  Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

  Locatie- en arrangementskosten*

  NIBE-SVV regelt voor jou een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,-(excl. btw) per avond.

  Reprorechten en hand-outs*

  Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

  Vrijstellingen en btw

  Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen, verzorgd door NIBE-SVV, kunnen wij jou vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Masteropleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

  Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal jij jouw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

  Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 9% btw in rekening. De 9% btw op arrangementskosten is niet aftrekbaar.

  Losse examens zijn vrijgesteld van btw indien je bij jouw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling je de btw-vrijgestelde opleiding hebt gevolgd.

  Wanneer je geen vooropleiding hebt gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

  *Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

  Ervaringen
  Ervaringen
  Ervaringen
  Ervaringen
  Ervaringen

  Heb je vragen?

  Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

  Heb je vragen?

  Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

  Vraag onze studiegids aan

  Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

  Buiten het klaslokaal

  Wist je dat we ook buiten onze opleidingen bouwen aan een krachtige financiële sector? Ook buiten het klaslokaal houden wij je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen je vakgebied.