Over NIBE-SVV

Over NIBE-SVV

Extra voordeel door ­belastingvermindering

Levenlanglerenkrediet (LLLK)

Vanaf september 2017 kan iedereen tot 55 jaar tegen heel gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid om een HBO Associate degree-, HBO Bachelor- of Masteropleiding te volgen. Dit heet het levenlanglerenkrediet (LLLK). De geaccrediteerde Ad-, Bachelor- en Masteropleidingen die NIBE-SVV aanbiedt, vallen ook onder deze regeling. Bij iedere opleiding staat of het levenlanglerenkrediet van toepassing is.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet lees je hier. De volledige voorwaarden kun je lezen op www.duo.nl.

  • Je neemt deel aan een wettelijk erkende HBO Associate degree-, HBO Bacheloropleiding, of Masteropleiding. Ook als je start met het eerste jaar in deze opleidingen, is het levenlanglerenkrediet van toepassing. Dit is opgenomen in de opleidingsteksten waar dit van toepassing is. Als je op basis van het eerste jaar levenlanglerenkrediet wil aanvragen, neem je feitelijk deel aan de volledige opleiding en dien je toelaatbaar te zijn voor die opleiding.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit. Ook als niet-Nederlander met een verblijfsvergunning type II, III of IV kun je het levenlanglerenkrediet krijgen. 
  • Je hebt geen recht (meer) op studiefinanciering.
  • Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 56 jaar.
  • Als je jonger bent dan 30 jaar kun je ook al gebruik maken van het levenlanglerenkrediet voor deeltijdopleidingen Ad, HBO Bachelor of als je een tweede Ad- of HBO Bacheloropleiding wil volgen.
  • Je collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld je werkgever.

Aanvragen

Je kunt het levenlanglerenkrediet vanaf juni 2017 aanvragen, via Mijn DUO (www.duo.nl). Je moet via een formulier je studiekosten indienen bij DUO. Dit formulier moet ondertekend worden door NIBE-SVV. Enkele opleidingen die NIBE-SVV aanbiedt, worden verzorgd in samenwerking met Hogeschool NCOI. Ook op deze opleidingen is het levenlanglerenkrediet van toepassing. Je doet de aanvraag via datzelfde formulier bij NIBE-SVV. In samenwerking met NCOI wordt je aanvraag correct verwerkt, zodat je de aanvraag bij DUO kunt indienen. Neem voor meer informatie contact op met onze opleidingsadviseurs: 035 - 5 280 811. 

Hoelang lenen

Als student van een HBO Bachelor-deeltijdopleiding mag je in totaal 5 jaar geld lenen.

Hoeveel lenen

Je kunt per jaar een krediet krijgen ter hoogte van je studiekosten. Je kunt nooit meer levenlanglerenkrediet krijgen dan je aan studiekosten moet betalen. Voor de onderwijskosten die als ‘studiekosten’ vermeld staan op je factuur kun je geld lenen. Studieboeken en arrangementskosten vallen niet onder deze regeling.

Terugbetalen

De aflossing start op de eerstvolgende 1 januari na het afronden of beëindigen van je opleiding. Je hebt dan 15 jaar de tijd om je lening terug te betalen, inclusief rente. Hoeveel je per maand moet aflossen, is afhankelijk van je inkomen.

Belastingvoordeel EVC

Het is mogelijk om de kosten van een EVC-procedure af te trekken van de inkomstenbelasting. Bij je aangifte inkomstenbelasting kun je de kosten onder scholingsuitgaven vermelden, voor zover je de drempel van totale scholingskosten van € 250,- overschrijdt.

Belastingvoordeel particulieren

Voor particulieren geldt een maximale aftrek van € 15.000,- voor studiekosten met een drempel van € 250,-. Je mag het cursusgeld en materiaalkosten onder de volgende voorwaarden aftrekken:

  • Jij of je fiscale partner maakt de kosten voor je studie of die van je fiscale partner. Kosten voor de studie van je kind mag je dus niet aftrekken.
  • De opleiding of studie is gericht op je beroep of toekomstige beroep.
  • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doe je kennis op onder begeleiding of toezicht.

Naast de beschreven subsidieregeling kunnen bedrijven de kosten van een opleiding integraal als zakelijke kosten opvoeren.

Meer informatie

Wil je meer weten over de nieuwe subsidieregeling? Of heb je vragen over de effectieve inzet van subsidiemogelijkheden voor opleidingstrajecten binnen je organisatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via 035 - 7 506 155.

Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Ontwikkel jezelf met STAP

Met deze subsidieregeling van de overheid volg je opleidingen tot €1.000,- kosteloos óf krijg je €1.000,- korting. Voor welke opleiding vraag jij STAP-subsidie aan?