Leergang CFP Financial Planner (CFP®)

De opleiding tot FFP-erkend Certified Financial Planner (CFP®)

Studiebelasting

200

Niveau

Vakopleiding

Erkenning

Opleidingsvariant

Dag

Duur

8 maanden

Eerstvolgende startdatum

02-06-2022
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De financieel planner is dé deskundige op het gebied van vermogensvorming. Deze langetermijnplanning richt zich op de bepalende gebeurtenissen in de persoonlijke en zakelijke sfeer. Bepalende gebeurtenissen in het leven met onder andere juridische en fiscale gevolgen worden in relatie tot vermogensvorming behandeld. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan vaardigheden, professioneel gedrag en ethiek. Je wordt op interactieve wijze optimaal voorbereid op het boeiende vak van financieel planner. Deze leergang van NIBE-SVV bereidt je daarnaast volledig voor op het afleggen van de officiële CFP-examens van de Federatie Financieel Planners (FFP). Met een opname in het CFP-register toon je je professionele kennis en vaardigheden als financieel planner aan.

Gecertificeerd Financieel Planner

De leergang van NIBE-SVV sluit volledig aan op de eisen die door de Vereniging FFP worden gesteld aan gecertificeerde financieel planners. Dit betekent dat wij jou goed kunnen voorbereiden op het CFP-examen, dat je met succes moet afleggen om gecertificeerd financieel planner (CFP®) te worden.

De Leergang CFP Financial Planner (CFP®) leert je de verschillende disciplines van financiële planning toe te passen in je adviespraktijk. Deze disciplines worden behandeld vanuit 4 kennisgebieden en afgesloten met een examentraining ter voorbereiding op het CFP-examen via FFP.

De leergang is gebaseerd op de leerdoelen en exameneisen van de Stichting Certificering Financieel Planners. Dit examentraject via FFP bestaat uit een theorie-examen en een praktijkexamen. Het CFP-examen is voor iedereen toegankelijk.

Speciaal aanbod

FFP biedt speciaal aan cursisten van de opleiding tot Certified Financial Planner (CFP®) de mogelijkheid om aspirant-lid te worden. Op deze manier kun je gebruikmaken van alle relevante en up-to-date vakinformatie voor de Certified Financial Planner (CFP®) én kennis maken met de beroepsvereniging voor financieel planners.

Het aspirant lidmaatschap is mogelijk gedurende de periode van jouw opleiding. Na het behalen van het CFP-diploma kun je kiezen voor een definitief lidmaatschap. Als gecertificeerd lid mag je de CFP-titel voeren. Dat staat voor Certified Financial Planner (CFP®). Je maakt hiermee onderdeel uit van een internationaal netwerk van ruim 190.000 financieel planners.

Doelgroep

Deze leergang is in het bijzonder ontwikkeld voor accountmanagers voor vermogende particuliere cliënten, (erkend) hypotheekadviseurs, personal bankers, private bankers, (ervaren) financieel adviseurs en planners, assurantietussenpersonen en zelfstandig gevestigde financieel dienstverleners.

Doel en opzet

De leergang behandelt alle aspecten van vermogensvorming door particulieren en ondernemers. Het programma, dat op HBO-niveau wordt verzorgd, bestaat uit kennis- en vaardigheidscomponenten. Je verkrijgt in de modules CFP Belastingen en CFP Recht de fundamenten die je als financieel adviseur nodig hebt. Denk hierbij aan de fiscale en juridische gevolgen van bijvoorbeeld trouwen, overlijden en bedrijfsovername.

De kern van de leergang draait rond de 4 thema's zoals die in het curriculum van FFP worden onderscheiden. In de verschillende levensfases komen ook verschillende financiële wensen naar voren. Deze wensen worden in de leergang besproken vanuit de 4 invalshoeken: belastingen, recht, pensioen, sociale zekerheid en verzekeringen en sparen, beleggen en financieren. Waarbij je in de modules CFP Belastingen en CFP Recht de fundamenten krijgt die je als financieel adviseur nodig hebt. Denk hierbij aan de fiscale en juridische gevolgen van bijvoorbeeld trouwen, overlijden en bedrijfsovername.

Alle bijeenkomsten worden verzorgd door topdocenten die zelf in de praktijk werkzaam zijn. Theorie en praktijk gaan in deze unieke leergang steeds hand in hand. Dat maakt dit programma op HBO-niveau zo aantrekkelijk: je kunt het geleerde meteen gebruiken in je dagelijkse praktijk.

Heb je het CFP-diploma behaald en ben je ingeschreven als gecertificeerd lid? Dan mag je de officiële titel 'CFP®' gebruiken. Als CFP’er heb je vervolgens ook een PE-verplichting. Met je Permanent Actueel (PA-)abonnement op Wft Triple A ontvang je 4 PE-punten op het onderdeel Kennis & Actualiteit bij FFP. Deze PE-punten kent FFP toe op basis van een verplicht profiel met (minimaal) de Wft-modules Vermogen, Hypothecair krediet, Inkomen en Pensioen.

Vooropleiding

Voor succesvolle deelname is een HBO-werk- en -denkniveau vereist.

Studiebelasting en duur

Gemiddeld duurt het programma 8 maanden. Het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 10 uur per bijeenkomst.

Studiemateriaal

Je maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die je voor dit programma nodig hebt.

De theorie wordt in deze leergang behandeld door middel van digitaal studiemateriaal, een financiële calculator en de Wetteksten Financiële Dienstverleners. Je test je kennis en begrip van deze theorie met oefenmateriaal dat je ter beschikking krijgt in je online leeromgeving. De online leeromgeving bevat een digitale vragenbank waarmee je de theorie uit het tekstboek snel en effectief onder de knie krijgt.

Klassikaal

Je volgt de bijeenkomsten uit dit programma klassikaal op locatie. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn. Onze leslocaties zijn gevestigd door heel Nederland. Bij aanmelding kun je je voorkeurslocatie opgeven.

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.

Vraag onze opleidingsgids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

De Wft-PE periode loopt tot 1 april 2022!

Als financieel adviseur moet je je beroepskwalificatie(s) onderhouden. Zorg dat je aan deze eis voldoet met de Wft-PE examens en opleidingen van NIBE-SVV.