Opleiding FFP Financiële Planning

De complete leergang voor financiële planning

Niveau

Vakopleidingen

Vakgebied
Opleidingsvariant

Dag


Algemeen

De opleiding tot financieel planner is volledig herzien en aangepast aan de eisen die nu aan financieel planners worden gesteld. De financieel planner is dé deskundige op het gebied van vermogensvorming. Deze langetermijnplanning richt zich op life events in de persoonlijke en de zakelijke sfeer. Bepalende gebeurtenissen op het gebied van familie, arbeid en wonen en ondernemer, worden in relatie tot vermogensvorming behandeld. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan vaardigheden, professioneel gedrag en ethiek. U wordt op interactieve wijze optimaal voorbereid op het boeiende vak van financieel planner. Deze leergang bereidt u daarnaast volledig voor op het afleggen van de officiële FFP-examens. Dit programma van NIBE-SVV geeft u een stevige basis, zodat u in korte tijd verder kunt groeien in uw rol van financieel planner.

Doelgroep

Deze opleiding is in het bijzonder ontwikkeld voor accountmanagers voor vermogende particuliere cliënten, (erkend) hypotheekadviseurs, personal bankers, private bankers, (ervaren) financieel adviseurs en planners, assurantietussenpersonen en zelfstandig gevestigde financiële dienstverleners.

Doel en opzet

De opleiding behandelt alle aspecten van vermogensvorming door particulieren en ondernemers. Het HBO-programma bestaat uit kennis- en vaardigheidscomponenten. U verkrijgt in de module FFP Generiek de fundamenten die u als financieel adviseur nodig heeft. Denkt u hierbij aan toekomstvoorzieningen, belastingen en berekeningen maken.

De kern van de opleiding is uitgebouwd rond 9 life events zoals die in het curriculum van de FFP worden onderscheiden. Deze life events staan voor de diverse levensfases waarbij ook verschillende financiële wensen horen. Ze staan voor relatie, kinderen, overlijden, werken, arbeidsongeschikt, pensioen, wonen, ondernemen en bedrijfsovername. Deze 9 fases zijn gebundeld in 3 modules: FFP Familie, FFP Arbeid/wonen en FFP Ondernemer.

Als adviseur op dit vakgebied zijn bepaalde vaardigheden onmisbaar. Daarom wordt er in de module FFP Vaardigheden aandacht besteed aan essentiële vaardigheden, professioneel gedrag en ethiek.

Alle bijeenkomsten worden verzorgd door topdocenten die zelf in de praktijk werkzaam zijn. Theorie en praktijk gaan in deze unieke opleiding steeds hand in hand. Dat maakt dit HBO-programma zo aantrekkelijk, want hierdoor kunt u het geleerde meteen gebruiken in uw dagelijkse praktijk.

Om u extra goed voor te bereiden op de officiële FFP-examens staat een significant deel van deze opleiding in het teken van examentraining. U volgt hiervoor 3 aparte bijeenkomsten. Tijdens deze examentrainingen krijgt u extra tips en werkt u, samen met de docent, aan het maken van oefenvragen.

Vooropleiding

Voor succesvolle deelname is HBO-werk- en -denkniveau vereist. Verder gaan we ervan uit dat u een relevante vooropleiding en werkervaring heeft.

Voorbereiding en studiebelasting

Het volgen van de bijeenkomsten, het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 250 uur.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is al jaren dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit. NIBE-SVV maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de opleiding nodig heeft. De theorie wordt in deze opleiding behandeld door middel van een overzichtelijk tekstboek. U test uw kennis en begrip van deze theorie met oefenmateriaal dat u ter beschikking krijgt in uw online leeromgeving. De online leeromgeving bevat een digitale vragenbank waarmee u de theorie uit het tekstboek snel en effectief onder de knie krijgt.

Studieprogramma

Studieprogramma

Het programma bestaat uit 5 modules en 3 examentrainingen. Hierin komen de volgende onderwerpen aan de orde:

FFP Generiek

(3 dagbijeenkomsten)

 • Belastingen
 • Toekomstvoorzieningen
 • Beleggen en financieel rekenen

FFP Familie

(2 dagbijeenkomsten)

 • Samenwonen, trouwen, scheiden
 • Overlijden
 • Kinderen (geboorte, studie, vermogensoverdracht)

FFP Arbeid/wonen

(2 dagbijeenkomsten)

 • Verandering van baan
 • Ontslag
 • Arbeidsongeschikt
 • Stoppen met werken, pensionering
 • (Ver)kopen, verbouwen, nieuwbouw, gemengd gebruik, (tijdelijke) verhuur

FFP Ondernemer

(2 dagbijeenkomsten)

 • Starten-groei-krimp onderneming
 • Verandering rechtsvorm
 • Overname
 • Staken
 • Fusie

FFP Vaardigheden

(2 dagbijeenkomsten)

 • Competenties die nodig zijn voor passend advies aan de klant
 • Intervisie, rollenspelen en adviespresentaties
 • Verschillende gedragsmodellen
 • De 4 communicatieregels van Watzlawik

Examentraining FFP

(1 dagbijeenkomst per onderdeel, 3 in totaal)

 • FFP Generiek en Familie
 • FFP Arbeid/wonen
 • FFP Ondernemer

Examentrainingen

In het programma van deze leergang zijn 3 examentrainingen opgenomen: een examentraining voor de module FFP Generiek en de module FFP Familie (gecombineerd), voor de module FFP Arbeid/wonen en voor de module FFP Ondernemer. Deze examentrainingen duren elk 1 dag.

Examen

Deze leergang bereidt u volledig voor op de erkende FFP-examens. Als u deze examens wilt afleggen, dan dient u zich via www.ffp.nl zelf aan te melden. De kosten van de examens zijn voor eigen rekening.

Lesplanning

Lesplanning

Deze opleiding kunt u volgen in de klassikale variant. U volgt bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De bijeenkomsten worden in een dagvariant aangeboden. De dagopleiding omvat 14 dagbijeenkomsten van 09.30 uur tot 16.30 uur.

FFP Financiële Planning

Startmaand Variant Dag Locatie
Oktober 2017 Dag Donderdag Eindhoven
Startmaand Variant Dag Locatie
Oktober 2017 Dag Donderdag Utrecht

Voor vragen over deze opleiding kunt u 035 200 4627 bellen. Deze opleiding op maat maken voor uw organisatie of op uw eigen locatie laten verzorgen? Bel 035 750 61 57.

Kostenspecificatie

Kosten

Cursusgeld € 3500,00
Studiemateriaal € 100,00
Arrangementen (Food & Beverage) € 350,00
Totaalprijs (exclusief BTW) € 3950,00

Kosten

Cursusgeld: € 3.500,-
Studiemateriaal: € 100,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

NIBE-SVV regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,-(excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Masteropleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 6% btw in rekening. De 6% btw op arrangementskosten is niet aftrekbaar.

Losse examens zijn vrijgesteld van btw indien u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Beoordelingen
Download brochureDirect inschrijven

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. 

035 200 4604

Een diploma van NIBE-SVV
hoef je nooit uit te leggen

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar.

Benieuwd naar ons volledige aanbod? Vraag dan snel onze nieuwe studiegids aan:
 

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs
zijn nu telefonisch bereikbaar.

035-7 506 155

Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur

Onze website maakt gebruik van cookies.