Nieuwe subsidieregeling NL Leert Door

De coronacrisis heeft grote invloed op de arbeidsmarkt. Sommige sectoren zijn hard getroffen, andere sectoren hebben juist extra medewerkers nodig. Om werknemers, zzp’ers, flexwerkers en werkzoekenden in staat te stellen zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie heeft minister Koolmees de regeling ‘Nederland Leert Door’ in het leven geroepen. De nieuwe regeling biedt financiële ondersteuning bij ontwikkeladvies en bij om- en bijscholing. Het kabinet heeft € 50 miljoen beschikbaar gesteld voor het programma NL Leert Door.

Transitie mogelijk maken

De NL Leert Door-regeling heeft tot doel om mensen te ondersteunen die hun werk als gevolg van de crisis dreigen te verliezen (of al verloren hebben) en de transitie naar ander kansrijk werk zullen moeten maken. De regeling ondersteunt daarnaast ook degenen die zich niet goed op hun plek voelen in hun huidige baan. Het is de bedoeling dat zij met behulp van ontwikkeladvies of scholing hun huidige werk op een andere manier kunnen invullen of klaargestoomd worden voor banen waar op dit moment behoefte aan is.

Brede doelgroep

De regeling is niet alleen bestemd voor werknemers in de sectoren die getroffen zijn, maar voor iedereen van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd met een relatie tot de arbeidsmarkt.

Gratis ontwikkeladvies en scholing

De coronacrisis leidt tot grote veranderingen op de arbeidsmarkt. Wie zich daar nu al op voorbereidt, kan sneller een overstap maken als dat nodig is. De financiële ondersteuning betreft zowel ontwikkeladvies als scholing:

  • Vanaf augustus kunnen werkenden en werkzoekenden kosteloos een ontwikkeltraject volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Met het ontwikkeladvies krijg je zicht in je persoonlijke kwaliteiten en kom je te weten waar je kansen op de arbeidsmarkt liggen. Om gebruik te maken van het gratis ontwikkeladvies hoef je je alleen maar aan te melden bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur, zoals Loopbaanadvies Centrum Nederland, waarmee NIBE-SVV samenwerkt.
  • De regeling zal ook gelden voor scholingstrajecten voor werkenden en werkzoekenden. In het 4de kwartaal van 2020 moet duidelijk zijn hoe de gratis scholingstrajecten ingevuld gaan worden, zo is beloofd. De scholing is in ieder geval bedoeld om vaardigheden te leren om ander werk te kunnen verrichten binnen de organisatie, of om beter inzetbaar te worden voor andere bedrijven. Het kan daarbij gaan om kortdurende cursussen om een specifieke vaardigheid te leren, vakgerichte bijscholing of een eerste module van een langer omscholingstraject. Naar verwachting kunnen zo’n 50.000 tot 80.000 cursussen en trainingen gerealiseerd worden. Ook NIBE-SVV biedt binnenkort scholingsmogelijkheden. Houd onze website daarom in de gaten.

Kom sterker uit de crisis en maak gebruik van de regeling

Gebruikmaken van de regeling is makkelijk: je meldt je aan bij een deelnemende instantie, zoals NIBE-SVV of Loopbaanadvies Centrum Nederland. Die registreren het traject, vragen subsidie aan en handelen de administratie verder voor je af. Je hoeft dus niets te betalen.
 
Voor het ontwikkeladvies kun je nu al terecht bij Loopbaanadvies Centrum Nederland.

Meer weten?

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.

Vraag onze opleidingsgids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Ontwikkel jezelf met STAP

Met deze subsidieregeling van de overheid volg je opleidingen tot €1.000,- kosteloos óf krijg je €1.000,- korting. Voor welke opleiding vraag jij STAP-subsidie aan?