Toelichting MBO

NIBE-SVV valt onder NCOI Opleidingen en werkt voor de MBO-opleidingen samen met het MBO College van NCOI. Het MBO College van NCOI verzorgt een breed aanbod van praktijkgerichte, erkende MBO-opleidingen. Onze MBO-opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor volwassenen met werkervaring. Voor mensen zoals u dus! Daarom hebben wij een speciaal op deze doelgroep gerichte werkwijze ontwikkeld. Zo zijn de opleidingen georganiseerd in overzichtelijke onderdelen, die u per deel afrondt. Dat maakt het leren heel overzichtelijk. Het MBO College van NCOI biedt een antwoord op elke opleidingsvraag!

Begeleidingsprogramma

Het MBO College biedt een begeleidingsprogramma in de vorm van bijeenkomsten die u kunt bijwonen en waar u terechtkunt met uw vragen over de opleiding, de praktijkopdrachten en andere zaken waar u tegenaan loopt. Zo helpen we u met zorgvuldige en persoonlijke begeleiding naar het erkende MBO-diploma.

Werkomgeving en stage

Tijdens uw opleiding dient u in een werkomgeving te oefenen met het toepassen van dat wat u leert in de praktijk. Dit kan binnen uw eigen organisatie. U volgt dan de beroepsbegeleidende leerweg, ook wel BBL genoemd. Deze leerweg komt vaak in aanmerking voor de Subsidieregeling praktijkleren. Deze regeling zorgt ervoor dat de opleiding uw werkgever bijna niets hoeft te kosten.

Heeft u geen passende werkomgeving? Dan volgt u de beroepsopleidende leerweg in deeltijd, ook wel deeltijd BOL genoemd. Tijdens deze leerweg loopt u stage bij een erkend leerbedrijf. Tijdens deze stage maakt u de verplichte praktijkopdrachten. Dat levert niet alleen werkervaring op, maar heel vaak ook kansen om de baan te vinden die u zoekt. Bovendien is het prettig om al bezig te zijn met het beroep waarvoor u wordt opgeleid. U bepaalt zelf wanneer u met uw stage begint. Het vinden van een geschikte stageplek is uw eigen verantwoordelijkheid. De  deeltijd BOL-opleidingen komen niet in aanmerking voor de subsidie­mogelijkheden voor de werkgever.

Flexibel studeren

U kunt de MBO-opleidingen van NCOI door heel Nederland volgen. ’s Avonds, overdag of op zaterdag. Bij iedere opleiding staat aangegeven waar de opleiding wordt verzorgd en wanneer u kunt starten. Ook via e-Learning kunt u de MBO-programma’s grotendeels volgen. Door deze flexibele aanpak en ruime studie­mogelijkheden is het MBO College van NCOI uniek in Nederland.

Toelatingsprocedure en dossiervorming

De volledige, erkende MBO-opleidingen van NCOI zijn voor iedereen toegankelijk. Voor de opleidingen op ­niveau 4 geldt dat u met een MAVO-, HAVO- of VWO-diploma kunt instromen. Ook kunt u deelnemen aan een opleiding op niveau 4 met een VMBO-diploma (K, G, T) of een VBO-diploma met minimaal 3 vakken op C-niveau, waaronder Nederlands, en minimaal 3 vakken op B-niveau. Maar ook een overgangsbewijs naar het 4e studie­jaar van HAVO of VWO is voldoende om aan deze opleidingen te kunnen deelnemen.

Indien u niet voldoet aan de formele toelatingseisen, dan kunt u door middel van een uitgebreid intakegesprek en mogelijk een toelatingstoets alsnog worden toegelaten. In het intakegesprek staan uw motivatie, uw werkervaring en opleidingsachtergrond centraal. Indien u zich afvraagt of u aan de formele instroomeisen voldoet, neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs.
 

Vrijstellingsaanvraag

Op basis van gelijkwaardige opleidingen kunt u vrijstelling aanvragen. U heeft dan al eerder aangetoond dat u de relevante onderwerpen op MBO-niveau beheerst. Bij uw aanmelding wordt dit direct onderzocht. U dient in alle gevallen certificaten/diploma’s te kunnen overhandigen. NIBE-SVV rekent voor de behandeling van vrijstellingsverzoeken € 75,-. Als u besluit om u in te schrijven of u heeft u al ingeschreven voor de opleiding, dan is deze vrijstellingsaanvraag kosteloos.

Subsidieregeling

Als u deelneemt aan een BBL-opleiding en uw werkgever betaalt de opleiding, dan kan uw werkgever in aanmerking komen voor de Subsidieregeling praktijkleren. Dat kan een voordeel opleveren van maximaal € 2.700,- per jaar dat u met de opleiding bezig bent.

Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!