Over NIBE-SVV

Over NIBE-SVV

Lennie Schwirtz (Docente Wft-opleidingen Basis, Hypotheken, Pensioen en Vermogen)

“Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt.”

Heel lang geleden heeft ze de Pedagogische Academie (PA) gedaan. Ze heeft dus een onderwijsbevoegdheid, maar rolde toevallig de verzekeringsbranche in. En van het een kwam het ander en werd ze ook gevraagd om les te geven. Het overbrengen van kennis vond ze erg leuk. Inmiddels doet ze dat al 28 jaar, eerst bij SVV (de voorganger van NIBE-SVV), en daarna bij NIBE-SVV. “Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt.”

Ze geeft vooral les in Pensioen, Vermogen en Hypotheken, maar soms ook in Basis. En dat is eigenlijk ook heel leuk. Je krijgt dan te maken met mensen die net in de branche starten, die eigenlijk nog totaal geen kennis hebben van de branche. Het is erg leuk om dan de basisbeginselen bij te brengen.

Ze geeft heel vaak incompanytrainingen, veel meer dan openlijntrainingen. Bij incompanytrainingen krijg je vaak cursisten van min of meer gelijk niveau uit de branche, bij openlijn weet je eigenlijk nooit wat je krijgt: er zitten mensen bij die adviseur zijn, maar ook juristen en fiscalisten. Dat kan heel verrassend zijn.

Ze houdt altijd rekening met het niveau van de cursisten. Als er dus meerdere niveaus in één groep zijn, dan zorgt ze ervoor dat de niveaus verdeeld zijn en dat de cursisten gebruik kunnen maken van elkaars knowhow. En ze stelt vooral vragen, zo benadrukt ze. “Niet alleen maar vertellen, vooral ook samen met elkaar met de materie bezig zijn.” De interactie met de cursisten, bezig zijn met vakgenoten, daar krijgt ze de meeste energie van. 

Dat de cursisten een leuke, leerzame training hebben, staat bij haar altijd voorop. Meestal gebruikt Lennie naast het opleidingsmateriaal van NIBE-SVV ook veel materiaal van haarzelf. Ze voegt zelfgemaakte opdrachten toe en past soms ook de presentatie aan. “Dan pas heb ik het gevoel dat ik de training geef die ik wil geven.” “Maar”, zo benadrukt ze. “Wel voorzichtig.” “Bij workshopachtige trainingen kun je je iets meer permitteren dan bij examengerichte opleidingen, want bij examengerichte opleidingen blijft de focus wel gericht op het examen. Je moet uitkijken dat het niet jouw verhaal wordt, de cursist moet wel examen doen”, legt ze uit. Vragen van cursisten over praktijksituaties die betrekking hebben op de examenstof behandelt ze dan ook graag, maar voor andere vragen kunnen ze bij haar terecht tijdens de pauze.

En wat ook belangrijk is in haar ogen: een levenlang leren. Lennie: “Er verandert zoveel in de verzekeringsbranche. Dat mensen dertig jaar lang niets aan opleidingen doen, kan tegenwoordig echt niet meer! Die mensen moeten gewoon gemotiveerd worden, zodat ze het leuk gaan vinden om bij te blijven.”

Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!