Over NIBE-SVV

Over NIBE-SVV

Alex tevel (docent Zakelijke Kredietverlening)

“Belangrijk om een eigen visie te leren ontwikkelen.”

Alex loopt inmiddels al een aantal jaren mee. Hij begon met trainingen geven bij zijn toenmalige werkgever. Die had een opleidingscentrum in Harderwijk. Toen NIBE-SVV het opleidingscentrum overnam, verhuisde hij mee. Sindsdien is hij als trainer en ontwikkelaar van trainingsmateriaal verbonden aan NIBE- SVV. Daarnaast heeft hij zijn eigen adviespraktijk in Breda op het gebied van bedrijfsfinancieringen en bedrijfsovernames. “Ik vind het echt een must om als trainer ook in de praktijk te staan.”

De trainingen die Alex geeft bij NIBE-SVV zijn vooral incompanytrainingen op het gebied van zakelijke kredietverlening, zoals balanslezen, balansanalyse en kasstroomanalyse. Het mooiste is volgens hem als deelnemers enthousiast raken van het vakgebied en de cijfers niet meer zien als droge cijfers, maar die gaan lezen als het verhaal van de onderneming.

Ontwikkelen van eigen visie

“Heel belangrijk bij zakelijke kredietverlening is het ontwikkelen van een eigen visie”, aldus Alex. Toen hij zelf begon met zakelijke kredieten werd hij erg goed begeleid. Hij leerde zoals hij dat noemt een ‘positief-kritische houding’ in te nemen. Alex: “Mijn begeleider was niet snel tevreden met mijn voorstellen en analyses. Hij stuurde me terug totdat het gewoon echt goed was. Hij zorgde dat ik, door vragen en nog eens vragen, leerde tot de kern te komen. Alleen alles uitrekenen is niet genoeg. Je moet bij zakelijke kredietverlening ook een eigen visie leren ontwikkelen.” Dat probeert hij ook in zijn trainingen door te geven aan zijn cursisten. “Leer je eigen mening te vormen! En wijk desnoods een keer van de regels af, volg soms ook je hart!” Hij kan het niet genoeg benadrukken.

Vanuit de praktijk

Vroeger was trainen vooral een ‘zaaltjestraining’. Maar die manier van leren heeft plaatsgemaakt voor het 70/20/10 leren (70% leren door ervaring op te doen op de werkplek, 20% leren door gecoacht te worden op de werkplek en 10% leren door het traditionele leren, zoals een training). “Mensen zitten niet op een theoretisch verhaal te wachten. Die willen morgen en overmorgen aan de slag”, stelt Alex. Daar zorgt hij dus voor: een training echt vanuit de praktijk, zodat mensen direct in de praktijk aan de slag kunnen na de training. De ervaring uit zijn eigen adviespraktijk en alle andere praktijkervaring die hij heeft opgedaan, kan hij heel makkelijk inzetten in de trainingen. “Ik vertel vooral over de praktijk. Daarom zijn mijn lessen ook altijd zo leuk!, grapt hij.

Niet ingewikkelder maken dan het is

“En vooral niet ingewikkelder maken dan het is”, voegt hij eraan toe. “Geen ingewikkelde termen gebruiken. Dat heeft volgens hem weinig zin bij cursisten die het nog moeten leren.” Zo had hij onlangs een groep met medewerkers die een onderwerp heel lastig vonden. Maar hun leidinggevende gaf later als feedback terug dat hij het zo ‘low profile’ had gebracht, dat de terughoudendheid bij de medewerkers nu zelfs omgeslagen was in enthousiasme.

Stapje verder helpen

Of het niet zwaar is trainingen en eigen adviespraktijk te combineren? “Nee, integendeel”, vindt Alex. “Heel leuk om jonge mensen, want het zijn vaak juist jonge mensen, een stapje verder te helpen in hun ontwikkeling.” Voor hem is het een leuke afwisseling.

Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!