Opleiding Coördinator Fraudebeheersing Verzekeringen (LCFB)

Gestructureerd en samenhangend onderzoeksmodel voor de bestrijding van fraude

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
vraag advies aan

Fraude is een breed begrip dat zich in vele gedaanten manifesteert. Alle verschijningsvormen hebben gemeen dat het om bedrog gaat. In dit kader zijn faillissementsfraude, investeringsfraude, marktmisbruik, verzekeringsfraude en identiteitsfraude zaken die voortdurende aandacht vragen van ondernemingen in de financiële dienstverlening. Met deze leergang krijgt u inzicht in wetgeving, uitvoeren van onderzoeken en het afwikkelen van fraudegevallen. Zo leert u alle aspecten kennen die bij de uitoefening van de functie van coördinator fraudebeheersing verzekeringen een rol spelen. De modules uit deze leergang van NIBE-SVV kunnen ook los gevolgd worden. Het is echter aan te raden om de gehele leergang te volgen voor een optimale voorbereiding op uw werkzaamheden als coördinator fraudebeheersing verzekeringen.

Officieel erkend

Het diploma van deze leergang is een van de vereisten voor inschrijving in het Register Coördinator Fraudebeheersing, dat wordt bij­gehouden door het Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE).

Doelgroep

U bent fraudecoördinator of fraudecontactpersoon bij een verzekeringsmaatschappij, intermediair, volmacht of andere financiële instelling en u wilt de effectiviteit van uw activiteiten vergroten.

Doel en opzet

De leergang bereidt u voor op het tijdig herkennen en effectief bestrijden van de vele gedaanten waarin fraude zich kan manifesteren. U verdiept zich in de wet- en regelgeving en weet wat de rechten en plichten zijn van zowel verzekeraar als klant. U ontwikkelt uw onderzoeksvaardigheden waardoor u fraude snel herkent en aan kunt pakken. Ook is er aandacht voor interne fraude. De ­onderwerpen vormen een samenhangend geheel, waarin u op efficiënte wijze vertrouwd raakt met een systematische en geïntegreerde aanpak.

De leergang wordt verzorgd door zeer ervaren top­docenten die zelf actief zijn in de praktijk. De bijeenkomsten zijn praktijkgericht, zeer toe­gankelijk en bereiden u uitstekend voor op de toetsen. Via een moderne online leeromgeving kunt u vragen over opdrachten en oefeningen stellen aan uw docent of medestudenten.

De module Onderzoek vindt plaats over 2 aaneengesloten dagen. De eerste dag heeft u ook ‘s avonds les. U kunt gebruikmaken van diner en overnachting tussen beide dagen.

Vooropleiding

U heeft minimaal MBO-werk- en -denkniveau. Daarnaast gaan we ervan uit dat u beschikt over ervaring in de verzekeringsbranche.

Voorbereiding en studiebelasting

Het volgen van de bijeenkomsten, het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 260 uur.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effecten­bedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit. NIBE-SVV maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leer­omgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de leergang nodig heeft.

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Interne incidenten
(1 dag)

 • Interne incidenten, fraude en criminaliteit
 • Oorzaken van corruptie en laakbaar gedrag
 • De aanpak van interne incidenten
 • Onderzoeksmethoden en -middelen
 • Belangrijke aspecten bij onderzoek: rechten en plichten, maatregelen, meldingen en regist­raties
 • Alle relevante wet- en regelgeving

Onderzoek
(2 dagen, waarvan 1 met avond)

 • Werkbeschrijving coördinator fraudebeheersing
 • Registreren gebeurtenissenadministratie, interne en externe verwijzingsregisters en incidentenregister 
 • Methodisch of vierfasenonderzoek
 • Onderzoeksbureau en onderzoeksopdracht
 • Oriëntatie- of informatiefase
 • Voorbereidings-, uitvoerings- en evaluatiefases
 • Afwikkeling incident
 • Waarnemen
 • Toezicht, gedragscodes en klachtenregelingen
 • Wettelijk toezicht
 • Gedragscode Verzekeraars
 • Klachteninstituten
 • Onderzoeksmethoden en interviewtechnieken
 • Afhandeling onderzoek en registratie

Wet- en regelgeving
(1 dag)

 • Verschillende soorten onderscheid van recht
 • Natuurlijke en rechtspersonen
 • Risicofactoren en schuldgradaties
 • Meldings- en medewerkingsplichten
 • Sancties op het niet-nakomen van plichten
 • Juridische kwalificaties

Examen en diploma

U sluit de modules Onderzoek en Interne incidenten af met een schriftelijk examen. De module Wet- en regelgeving sluit u af met een digitaal examen. De gehele leergang wordt afgesloten met een moduleopdracht en mondeling examen. Indien u alle onderdelen met een voldoende afsluit, ­ontvangt u het diploma ‘Coördinator Fraude­beheersing Verzekeringen’ van ­NIBE-SVV.


Kies de opleidingsvariant die bij u past en bepaal uw startmoment.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor Coördinator Fraudebeheersing Verzekeringen gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken door onderstaande formulier in te vullen of te bellen naar 035-7506155.

Houd mij op de hoogte

 

Kosten

Cursusgeld: € 3.670,-
Examenkosten: € 1.050,-
Diner: € 25,50
Overnachting: € 100,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Kosten

Cursusgeld: € 3.670,-
Examenkosten: € 1.050,-
Diner: € 25,50
Overnachting: € 100,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

Het arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten zijn € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangements­kosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten zijn € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Master­opleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 6% btw in rekening. 

Losse examens zijn vrijgesteld van u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Een diploma van NIBE-SVV
hoef je nooit uit te leggen

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar.

Benieuwd naar ons volledige aanbod? Vraag dan snel onze nieuwe studiegids aan:
 

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs
zijn nu telefonisch bereikbaar.

Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Onze website maakt gebruik van cookies.