PE-examen gemist? Dan het bijzondere Wft-PE-examen

Op 1 april eindigt de eerste PE-periode van het huidige Wft-vakbekwaamheidsstelsel. Iedereen die tussen 1 januari 2014 en 1 april 2017 Wft-diploma’s heeft behaald, moet dan de bijbehorende PE-examens hebben behaald. Is dat – om welke reden dan ook – niet het geval, dan is de aan dat diploma gekoppelde adviesbevoegdheid vervallen. Het adviseren van klanten is (op het betreffende diplomagebied) niet langer toegestaan.

Terugkrijgen adviesbevoegdheid

In het BGfo (Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen) was al geregeld dat de diplomahouder die adviesbevoegdheid kon terugkrijgen door het afleggen van een ‘bijzonder examen’: een ‘bijzonder Wft-PE-examen’ dus. Inmiddels heeft de minister meer bijzonderheden over die ‘bijzondere Wft-PE-examens’ bekendgemaakt. Vooralsnog in de vorm van een marktconsultatie, maar naar verwachting zullen daar geen wijzigingen op komen.
 

Frequentie en inhoud

De ‘bijzondere Wft-PE-examens’ worden 3 keer per jaar (eens in de 4 maanden) afgenomen. Voor het eerst in juni 2019. Dat betekent meteen dat iedereen die een gewoon Wft-PE-examen heeft gemist in elk geval zo’n 3 maanden zijn adviesbevoegdheid kwijt is. Er is ook een voordeel: iedereen die het ‘bijzondere Wft-PE-examen’ behaalt, heeft daarmee tegelijk voldaan aan de PE-verplichting van de lopende periode (periode die start op 1 april 2019). Naast het ‘bijzondere Wft-PE-examen’ om de adviesbevoegdheid te laten herleven, hoeft u dus niet in dezelfde periode ook nog het gewone Wft-PE-examen af te leggen.
 
Een ‘bijzonder Wft-PE-examen’ bestaat uit:
  • Recente ontwikkelingen in/over de eind- en toetstermen van het betreffende diploma. Wij denken dat je bij ‘recent’ moet denken aan de voorgaande 4 à 5 kalenderjaren.
  • Een casus over generieke vaardigheden en competenties die voor de desbetreffende beroepskwalificatie relevant zijn.
Voor elk Wft-diploma komt een ‘bijzonder Wft-PE-examen’. In totaal komen er dus 8 verschillende ‘bijzondere Wft-PE-examens’.
 

Voorbereiding en inschrijving

Na 1 april komt meer informatie beschikbaar over de voorbereiding op en de inschrijving voor deze ‘bijzondere Wft-PE-examens’. Inschrijven kan in elk geval bij NIBE-SVV Examens. Vanzelfsprekend biedt NIBE-SVV ook een passende voorbereiding op deze examens.
 

Zijn er ook alternatieven?

Voor 2 Wft-diploma’s is er een alternatieve mogelijkheid. Daarvoor moet u dan wel een aanvullende initiële Wft-module behalen. Dit betreft:
  • Adviseur schadeverzekering particulier. Diplomahouders die ná 1 april 2019 de module Schadeverzekering zakelijk behalen, ontvangen het diploma Adviseur schadeverzekering zakelijk.
  • Adviseur vermogen. Diplomahouders kunnen ná 1 april 2019 de module Hypothecair krediet óf de module Pensioen behalen. Op basis van de nieuw behaalde module ontstaat dan het diplomarecht Adviseur hypothecair krediet of Adviseur pensioen.
Ook voor een dergelijk nieuw verkregen diploma bestaat pas een Wft-PE-verplichting in de volgende PE-periode (2022-2025). Bijkomend voordeel is dat er geen wachttijd is: het benodigde aanvullende initiële examen kan letterlijk al op 1 april 2019 worden afgelegd, zodat de periode zonder adviesbevoegdheid uiterst beperkt is.
 

Meer informatie

Meer informatie over het ‘bijzondere examen’ en de examenmogelijkheden bij NIBE-SVV kunt u in april op de website van NIBE-SVV vinden.
 
Informatie over Wft-PE-opleidingen en -examens bij NIBE-SVV
 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.

Vraag onze opleidingsgids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

De Wft-PE periode loopt tot 1 april 2022!

Als financieel adviseur moet je je beroepskwalificatie(s) onderhouden. Zorg dat je aan deze eis voldoet met de Wft-PE examens en opleidingen van NIBE-SVV.