ESMA-actualiteiten – Nieuws van de toezichthouder

De afgelopen tijd vonden veel interessante veranderingen plaats, zowel op maatschappelijk gebied als op het gebied van wet- en regelgeving. We selecteerden de belangrijkste berichten waaronder uitbestedings- en gedragsrisico’s, risico’s bij PFOF, uitbesteding naar de cloud en gevolgen van de coronacrisis.

Spotlight on Markets

Elke maand publiceert ESMA de nieuwsbrief ‘Spotlight on Markets’. Lees meer.

Roadmap voor duurzame financiering

ESMA heeft in februari 2022 de ‘Sustainable Finance Roadmap 2022-2024’ gepubliceerd. Een van de prioriteiten daarin is greenwashing en transparantie. Lees meer.

ESMA-verklaring over Oekraïne

Met een statement onderstreept ESMA haar bijdrage aan de maatregelen van de EU rond de oorlog in Oekraïne. Samen met de nationale toezichthouders houdt zij nauwgezet de impact van de Oekraïnecrisis op de financiële markten in de gaten. Voorop staat het belang van een transparante en tijdige informatievoorziening richting de beleggers. Lees meer.

ESMA en Compliance

Op 7 juni 2021 zijn de nieuwe ESMA richtsnoeren voor compliancefuncties in werking getreden. Vaardigheden, kennis en ervaring zijn de nieuwe eis. DSI heeft de wijzigingen op een rij gezet. Lees meer.

ESMA waarschuwt voor risico’s bij PFOF

ESMA waarschuwt ondernemingen en beleggers voor risico’s bij payment for order flow (PFOF). PFOF, vaak in gebruik bij zogenoemde zero-commission/neobrokers, zorgt voor de onwenselijke prikkel bij een beleggingsonderneming om de partij te selecteren die de hoogste vergoeding betaalt in plaats van de partij die de orders van de beleggers het beste kan uitvoeren. PFOF is in Nederland verboden. Lees meer.

Nieuwe EU-richtsnoeren voor beheersing risico’s bij uitbesteding naar de cloud

Met nieuwe richtsnoeren wijst Europees toezichthouder ESMA financiële ondernemingen op de beheersing van risico’s bij uitbesteding aan aanbieders van clouddiensten. De richtsnoeren helpen bij het identificeren, adresseren en monitoren van risico’s. Zij gelden vanaf 31 juli 2021 voor nieuwe of aangepaste overeenkomsten en vanaf 31 december 2021 voor bestaande contracten. Lees meer.

ESMA verwacht van effectenuitgevende instellingen duidelijkheid over gevolgen coronacrisis

De gevolgen van de coronacrisis moeten duidelijk zijn opgenomen in hun halfjaarlijkse verslaggeving. ESMA deelt haar verwachtingen in een uitgebreide verklaring. Daarin staan belangrijke toelichtingsvereisten waaraan ondernemingen moeten voldoen. De AFM onderschrijft de verwachtingen van ESMA. Lees meer.

Be relevant, keep the change

Schrijf je in voor de Nieuwsbreak

Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.

Vraag onze opleidingsgids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Ontwikkel jezelf met STAP

Met deze subsidieregeling van de overheid volg je opleidingen tot €1.000,- kosteloos óf krijg je €1.000,- korting. Voor welke opleiding vraag jij STAP-subsidie aan?