ESMA-actualiteiten – Nieuws van de toezichthouder

Dit jaar vonden er veel interessante veranderingen plaats. Zo heeft ESMA haar Strategie 2023-2028 gepubliceerd en sporen de AFM en DNB financiële organisaties aan om in het kader van de Digital Operational Resilience Act hun IT-risico’s beter te gaan beheersen. Hieronder volgt een selectie van belangrijke berichten, waaronder ook de vernieuwde briefing over de definitie van beleggingsadvies, een nieuwe Spotlight on Markets en het Progress Reports on Greenwashing.

AFM en DNB: nu voorbereiden op DORA

Sinds januari 2023 is de Digital Operational Resilience Act (DORA) van kracht. DORA is een Europese verordening met als doel dat financiële organisaties IT-risico’s beter gaan beheersen en daarmee weerbaarder worden tegen cyberdreigingen. De AFM heeft een publicatie uitgegeven waarin de inhoudelijke aspecten van de Digital Operations Resilience Act (DORA) worden toegelicht. Aan de hand van deze uitgave kunnen ondernemingen kijken waar ze staan op het gebied van cyberveiligheid en welke stappen ze nog moeten zetten om aan de verordening te voldoen. Ondernemingen hebben tot januari 2025 de tijd om aan de regelgeving te voldoen. Daarna is DORA officieel van toepassing en gaan de AFM en DNB toezicht houden op de verordening. Voor een deel van de ondernemingen gelden nu overigens ook al DORA-gerelateerde vereisten vanuit bestaande wet- en regelgeving. Lees meer.
 

ESMA vernieuwt briefing over definitie beleggingsadvies

ESMA heeft een supervisory briefing gepubliceerd over de definitie van beleggingsadvies onder MiFID II. Dit is een update van een eerdere briefing die beter aansluit op nieuwe vormen van (online) dienstverlening. In de publicatie is een beslisboom opgenomen op basis waarvan kan worden bepaald of er een beleggingsadvies wordt gegeven of niet. Daarnaast zijn er specifieke praktijkvoorbeelden opgenomen waarin de beslisboom wordt toegepast. Lees meer.

Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!