ESMA Essentials – AFM berichten

We selecteerden een aantal berichten van de AFM in het kader van voorwetenschap, beleggingsrisico’s in reclame-uitingen, uitbestedingsrisico’s, turbo’s en vragen rond de coronacrisis.

Rekening met afgescheiden vermogen in werking

De Wijzigingswet Financiële Markten 2022 is in werking getreden. Daarmee wordt de rekening met afgescheiden vermogen geïntroduceerd. Beleggingsondernemingen krijgen zo de mogelijkheid om gelden van hun klanten te bewaren op een rekening met afgescheiden vermogen bij een Nederlandse bank. Lees meer.

Signalenmonitor van de AFM

Dit keer in de signalenmonitor: de AFM heeft relatief veel signalen over de betrouwbaarheid van beleggingsaanbieders in de eerste helft van 2022 ontvangen. Lees meer.

AFM Market Watch

In deze nieuwsbrief biedt AFM op regelmatige basis verdieping bij actuele onderwerpen en ontwikkelingen op de kapitaalmarkten. De AFM Market Watch beslaat kapitaalmarkten gerelateerde onderwerpen zoals MAR, MiFID II en transactierapportage. Lees meer.

3 prioriteiten uitgelicht: de AFM Agenda 2022

Overgang naar duurzame samenleving 
De transitie naar een duurzame samenleving is één van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Duurzaamheidsaspecten moeten op een verantwoorde en zorgvuldige manier geïntegreerd worden in financiële producten en diensten. Consumenten en beleggers moeten er namelijk op kunnen vertrouwen dat financiële producten en diensten met een toegezegd duurzaam karakter ook daadwerkelijk duurzaam zijn. Daarom is transparantie belangrijk in de financiële verslaggeving van bedrijven. De AFM richt zich in 2022 op een betere verbinding tussen niet-financiële en financiële informatie, ook in het licht van nieuwe Europese wetgeving die in de maak is.

Bescherming van retailbeleggers 
De toenemende populariteit van het retailbeleggen, onder meer als gevolg van de lage rente, vraagt om extra focus op de bescherming van kwetsbare beleggers. Beleggen kan een goede manier zijn om op de lange termijn vermogen op te bouwen. Het doel van de AFM is dat beleggers in redelijkheid beschermd worden tegen het nemen van onverantwoorde risico’s. Komend jaar kijkt de AFM onder meer naar de online keuzeomgeving, het aanbod van nieuwe beleggingsproducten, kostentransparantie en ook de activiteiten van finfluencers. 

Voorkomen marktmisbruik 
Beleggers moeten kunnen vertrouwen op eerlijk werkende financiële markten. Dit valt en staat met integer handelsgedrag. Het opsporen van marktmisbruik heeft daarbij onze speciale aandacht. Komend jaar zetten we in op een betere kwaliteit van meldingen van verdachte transacties en andere vermoedens van marktmisbruik. Voor marktmisbruiktoezicht op de kapitaalmarkt focust de AFM op een betere kwaliteit van de zogenoemde Suspicious Transaction and Order Reports (STORs).

Lees meer.

AFM Trendzicht 2022

Elk jaar signaleert de AFM de belangrijkste trends en bijbehorende risico’s die de financiële markten gaan beïnvloeden. Daarop ontwikkelen zij daarna hun toezichtagenda. Lees meer.

Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Ontwikkel jezelf met STAP

Met deze subsidieregeling van de overheid volg je opleidingen tot €1.000,- kosteloos óf krijg je €1.000,- korting. Voor welke opleiding vraag jij STAP-subsidie aan?