ESMA Kennisexamen Informeren Beleggen - Retail

Om je een beeld te geven van het type vragen dat je kunt verwachten op het ESMA Kennisexamen Informeren Beleggen - Retail vind je hier een aantal representatieve demo vragen.
 
Vraag 1
Een belegger heeft een aandelenbeleggingsfonds met een verwacht rendement van 8%. Hij verkoopt  25% van het aandelenbeleggingsfonds en koopt van de opbrengsten een obligatiefonds. Dit obligatiefonds heeft een verwacht rendement van 2%.
 
Wat wordt het totale verwachte rendement voor deze belegger?

  1. 4,5%
  2. 5,5%
  3. 6,5%

Antwoord
Het juiste antwoord is C.
(1 punt)
 
De portefeuille bestaat nu uit 75% aandelen met een verwacht rendement van 8% en 25% obligaties met een verwacht rendement van 2 %.
Het totale rendement wordt 0,75X8% + 0,25X2%= 6,5%
 
Richtsnoer A, Eindterm 5
kandidaat kan globaal uitleggen wat de impact kan zijn van het bij elkaar voegen van verschillende beleggingsproducten die via de onderneming verkrijgbaar zijn en waar informatie over wordt verstrekt
 
Vraag 2
Leg in consumententaal uit hoe een obligatie werkt.
 
Antwoord
Een obligatie is een lening die verstrekt wordt door de belegger aan een onderneming of staat. In ruil daarvoor krijgt de belegger doorgaans periodiek op vooraf overeengekomen condities een rentevergoeding tot het moment van aflossing. Deze coupon is afhankelijk van kredietwaardigheid en stand van de rente op de kapitaalmarkt

Correctievoorschrift:
Twee elementen (vetgedrukt) beschreven  1 punt toekennen. Drie elementen beschreven 2 punten toekennen.
 
Richtsnoer A, Eindterm 1
kandidaat kent globaal de belangrijkste aspecten (risico’s en kenmerken) van de beleggingsproducten die via de onderneming verkrijgbaar zijn en waar informatie over wordt verstrekt. Daarnaast dient hij/zij de belangrijkste aspecten (risico’s en kenmerken) van aandelenbeleggingsfondsen, obligatiebeleggingsfondsen, onroerend goed fondsen, multifactorfondsen, private equity fondsen, grondstoffenfondsen en hedge fondsen globaal te kennen

Terug naar het overzicht

Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!