DSI ESMA Kennisexamen Informeren

Om je een beeld te geven van het type vragen dat je kunt verwachten op het DSI ESMA Kennisexamen ­Informeren vind je hier een aantal representatieve demo vragen.
 
Vraag 1
Een belegger heeft een aandelenbeleggingsfonds met een verwacht rendement van 8%. Hij verkoopt  25% van het aandelenbeleggingsfonds en koopt van de opbrengsten een obligatiefonds. Dit obligatiefonds heeft een verwacht rendement van 2%.
 
Wat wordt het totale verwachte rendement voor deze belegger?

  1. 4,5%

  2. 5,5%

  3. 6,5%

Antwoord
Het juiste antwoord is C.
(1 punt)
 
De portefeuille bestaat nu uit 75% aandelen met een verwacht rendement van 8% en 25% obligaties met een verwacht rendement van 2 %.
Het totale rendement wordt 0,75X8% + 0,25X2%= 6,5%
 
Richtsnoer A, Eindterm 4
kandidaat kan globaal uitleggen wat de impact kan zijn van het bij elkaar voegen van verschillende beleggingsproducten die via de onderneming verkrijgbaar zijn en waar informatie over wordt verstrekt
 
Vraag 2
Leg in consumententaal uit hoe een obligatie werkt.
 
Antwoord
Een obligatie is een lening die verstrekt wordt door de belegger aan een onderneming of staat. In ruil daarvoor krijgt de belegger doorgaans periodiek op vooraf overeengekomen condities een rentevergoeding tot het moment van aflossing. Deze coupon is afhankelijk van kredietwaardigheid en stand van de rente op de kapitaalmarkt

Correctievoorschrift:
Twee elementen (vetgedrukt) beschreven  1 punt toekennen. Drie elementen beschreven 2 punten toekennen.
 
Richtsnoer A, Eindterm 1
kandidaat kent globaal de belangrijkste aspecten (risico’s en kenmerken) van de beleggingsproducten die via de onderneming verkrijgbaar zijn en waar informatie over wordt verstrekt. Daarnaast dient hij/zij de belangrijkste aspecten (risico’s en kenmerken) van aandelenbeleggingsfondsen, obligatiebeleggingsfondsen, onroerend goed fondsen, multifactorfondsen, private equity fondsen, grondstoffenfondsen en hedge fondsen globaal te kennen

Terug naar het overzicht

Be relevant, keep the change

Hulp bij keuze Wft-PE Examen

Welk Wft-PE examen jij moet halen check je via onze tool

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.

Vraag onze studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

De Wft-PE periode loopt tot 1 april 2022!

Als financieel adviseur moet je je beroepskwalificatie(s) onderhouden. Zorg dat je aan deze eis voldoet met de Wft-PE examens en opleidingen van NIBE-SVV.