Wft-PE-examen niet gehaald: wat kun je doen?

Het is het laatste jaar van de lopende Wft-PE-periode. Vóór 1 april 2025 moet je het PE-examen (of PE-examens) met goed resultaat hebben afgelegd. Het beste is om op tijd te zijn en je examen zo snel mogelijk te boeken. 

Wat als je je Wft-PE-examen toch niet op tijd hebt afgelegd?

We zien regelmatig dat het PE-examen niet op tijd wordt gehaald. Dat kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben, maar de gevolgen zijn vervelend: je adviesbevoegdheid op grond van je Wft-diploma vervalt. Je mag klanten dan niet meer adviseren.

Herstellen adviesbevoegdheid

Je kunt je adviesbevoegdheid herstellen:

  • door het afleggen van het Bijzondere examen.
  • of door ervoor te kiezen (als dat voor de eerste keer is) om een topmodule te halen. Daarmee mag je ook adviseren over de onderwerpen die onder de lagere beroepskwalificatie vallen. Dit kan alleen bij de diploma’s Adviseur Schadeverzekering particulier en Adviseur Vermogen.
  • of uiteraard door het diploma opnieuw te halen: door de reguliere examens te doen voor de modules die deel uitmaken van dat diploma. Zolang je dat diploma niet hebt, mag je niet adviseren.
 

Hogere beroepskwalificatie (topmodule)

Heb je het Wft-PE-examen voor het diploma Adviseur Schadeverzekering Particulier niet op tijd gedaan, dan kun je er ook voor kiezen om het diploma Adviseur Schadeverzekering Zakelijk te halen. Je hoeft dan alleen nog het reguliere examen te doen voor de Wft-module Schadeverzekeringen Zakelijk. Als Adviseur Schadeverzekering Zakelijk mag je ook adviseren over particuliere schadeverzekeringen. Maar let op: je moet dan voortaan wel het Wft-PE-examen doen voor Adviseur Schadeverzekering Zakelijk. Het is dus niet mogelijk om het diploma Adviseur Schadeverzekering Zakelijk weer te ‘downgraden’ door het PE-examen voor Adviseur Schadeverzekering Particulier te doen.

Heb je het Wft-PE-examen voor het diploma Adviseur Vermogen niet op tijd gedaan? Dan kun je er ook voor kiezen om het diploma Adviseur Hypothecair Krediet of het diploma Adviseur Pensioen te halen. Je doet dan het reguliere examen voor de module Hypothecair krediet of voor de module Pensioenverzekeringen. Als Adviseur Hypothecair Krediet of Adviseur Pensioen, mag je ook adviseren over de financiële producten die betrekking hebben op ‘Vermogen’. Maar let op: je moet dan voortaan wel het Wft-PE-examen doen voor Adviseur Hypothecair Krediet of voor Adviseur Pensioen. Je kunt deze diploma’s dus niet ‘downgraden’ door PE-examen te doen voor Adviseur Vermogen.

Bijzondere Wft-PE-examens

De Bijzondere PE-examens staan open voor iedereen die (om welke reden dan ook) een regulier Wft-PE-examen niet heeft behaald in de voorgeschreven periode. Wat is er ‘Bijzonder’ aan dit examen?

  • De Bijzondere PE-examens worden per jaar maar 3 keer afgenomen. De examendatums hiervoor stelt het CDFD vast. Zou je de eerste keer niet slagen, dan kun je dus pas na 4 maanden weer opnieuw het Bijzondere PE-examen doen. Tot die tijd mag je niet adviseren.
  • Net als bij de gewone Wft-PE-examens gaat het Bijzondere PE-examen over de ontwikkelingen van de voorgaande 3 kalenderjaren. Maar het grote verschil met het gewone Wft-PE-examen is dat er meer vaardigheden- en competentievragen gesteld worden.

Meer informatie over het Bijzondere PE-examen 
Of neem contact op met onze collega’s van de afdeling Advies en Voorlichting, tel: 035 - 7 506 155, e-mail: service@nibesvv.nl

Welk Wft-PE-examen is voor mij verplicht?

Dat is afhankelijk van de Wft-diploma’s die je in je bezit hebt. Ontdek eenvoudig welke examens jij moet doen met behulp van onze handige Wft-PE-tool.

Je kunt voor elke Wft-(PE-)opleiding en voor elk Wft-(PE-)examen, evenals voor een Wft Triple A-abonnement bij NIBE-SVV terecht. 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!