Wat is fintech?

Het megasucces van slimme start-ups

Fintech is een samentrekking van financiële technologie. Het begrip staat voor de toepassing van technologie op allerlei moderne manieren van dienstverlening, zolang het maar gaat om de verandering van economische processen die stoelen op een waarde of transactie. Fintech-bedrijven vormen intussen een serieuze concurrentie voor banken, verzekeraars en vermogensbeheerders.

Gat in de markt

Klanten van banken, verzekeraars en andere financieel dienstverleners willen steeds meer.
Ze verlangen voortdurend nieuwe diensten en producten, zoals 24/7 dienstverlening, mobile support en digitale betalingen. Terwijl de grote financiële instellingen vooral huiverig stonden tegenover die nieuwe klantbehoeften, of het gewoonweg te druk hadden met het aanleggen van verhoogde kapitaalbuffers en het implementeren van extra regels, vonden de oprukkende start-ups een gat in de markt. Zij konden wél voorzien in de nieuwe behoeften van de klant, en hoe. In 2016 waren fintech-bedrijven verantwoordelijk voor maar liefst 98 procent van de financiële apps, waarmee ze goed waren voor een investering van 14,5 miljard dollar.

Val van de Unicorns?

Hoewel de hype intussen een beetje voorbij lijkt, telt Nederland toch nog zo’n 300 fintech-bedrijven, waarmee onze fintech-sector half zo groot is als die van Groot-Brittannië. Uit de infographic van Holland Fintech (hieronder) blijkt dat het vooral gaat om bedrijven die zich bezighouden met crowdfunding en de bouw van transactiearchitectuur. Verder varieert het van beveiligingsbedrijven via digitale accountants en risicomanagers tot hypotheekverstrekkers en bitcoin-handelaren. Veel van die bedrijven kregen algauw de status van unicorn: een start-up met een waardering van meer dan een miljard dollar. 

Wel wordt dit jaar de eerste val van de unicorns verwacht: slechts één op de tien investeringen blijkt de moeite waard en financieel gezond. Fintech-bedrijven krijgen dus een pijnlijke injectie commerciële realiteit, maar dat neemt niet weg dat de concurrentiestrijd blijft voortwoeden.
 
DNB en AFM spelen daarbij een belangrijke rol. Met hun vorig jaar gelanceerde InnovationHub willen ze niet alleen meer ruimte geven aan de positieve bijdrage van innovatie, maar ook een impuls geven aan de gezonde concurrentie in de financiële markt. Het blijft opletten voor de traditionele financiële instellingen.
 
Meer weten over fintech? 
De NEXT Academy van NIBE-SVV biedt verschillende opleidingen op het gebied van de toekomstgerichte financial services. Bijvoorbeeld de opleiding HBO Fintech, onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!