Hoe staat het nu met de Wet kwaliteit incassodienstverlening?

Al eerder las je dat de invoering van de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) uitgesteld is tot 1 maart 2024. En recentelijk is besloten om de streefdatum uit te stellen naar 1 april 2024. Wat wel duidelijk is: deze wet komt er en heeft een grote impact op de incassodienstverlening. Daarom vroegen we Robbert Goossens, secretaris bij Stichting NowID, om zijn licht te laten schijnen op de wet en wat dit met zich meebrengt voor incassobureaus, advocaten, deurwaarders en andere incassodienstverleners. Ontdek wat de wet voor jou betekent en hoe je je er het beste op voorbereidt.

De belangrijkste speerpunten van de wet 

Een van de belangrijkste pijlers van deze nieuwe wet, is dat incassodienstverleners (de organisaties) ingeschreven staan in een speciaal register. Voor deze inschrijving moet de onderneming wel voldoen aan bepaalde criteria. Zoals dat het bestuur en het personeel van de onderneming niet betrokken zijn geweest bij een faillissement of strafbare feiten. Daarnaast zijn er een aantal kwaliteitseisen waaraan je als bedrijf moet voldoen: 

  1. Inzichtelijkheid vordering: het inzichtelijk maken van de hoofdsom en bijkomende kosten. 
  2. Vakbekwaamheid: als je als medewerker in contact staat met klant of debiteur, moet je een financiële opleiding hebben gevolgd en je kennis jaarlijks bijhouden. 
  3. Geschillen- en klachtenregeling: een interne klachtenafdeling hebben en ingeschreven zijn bij een geschilleninstantie.  
  4. Omgangseisen: op een fatsoenlijke manier omgaan met de debiteur, niet ’s avonds of ’s nachts contact opnemen en duidelijk je identiteit als incassodienstverlener tonen. 
  5. Deugdelijke administratie: met 1 druk op de knop zien of er meerdere dossiers zijn bij een debiteur, zodat je sneller signaleert of er iemand in financiële moeilijkheden zit. 

Dit zijn de punten kort door de bocht. Wil je er meer over weten? Tijdens de praktische opleiding Wki Incasso Basis ontdek je er meer over.  

De Wki geldt niet alleen voor de incassobranche 

Een misverstand is dat de wet alleen geldt voor de klassieke incassodienstverleners, zoals incassobureaus, deurwaarders en advocaten. Robbert: 'Iedereen dacht dat de insteek van de wet het reguleren van de klassieke incassodienstverlening is. Maar als je kijkt naar de wet, dan valt daar een veel groter palet aan dienstverleners onder. Vastgoedbeheerders en VvE-beheerders krijgen bijvoorbeeld ook te maken met de regelgeving. En ook payment serviceproviders en factoringmaatschappijen die onder bepaalde voorwaarden hun dienstverlening hebben ingericht.'  

De wet zorgt voor verschillende positieve aspecten 

De nieuwe wet levert naast regelgeving ook veel positieve aspecten op. Zoals een waardevolle professionele ontwikkeling van de medewerkers. Het helpt ze om hun expertise te vergroten. Robbert: 'Ik denk dat een positieve bijdrage van de wet is dat je jezelf overstijgt, ook als medewerker.'  

Daarnaast draagt het naleven van de wettelijke normen bij aan een positieve ervaring van de consument en de schuldeiser. Dit kan de klanttevredenheid vergroten en het imago van de branche verbeteren. Robbert: 'De meeste mensen hebben een negatief beeld bij incassobureaus, terwijl je de rol van een incassodienstverlener nooit moet onderschatten. Ze treden op als mediator. En dit zorgt ervoor dat we allemaal niet de hoofdprijs betalen voor een product of dienst. Want als een dienstverlener of een verkoper van producten zelf achter het geld moet gaan, wordt alles vreselijk duur. Dus ik hoop dat door de Wki het imago van de branche ook verbetert.' 

Wat betekenen de eisen voor de organisatie?  

Deze nieuwe wet is ingrijpend. Je moet je zaken straks goed op orde hebben. Dat doe je door een checklist (van Stichting NowID bijvoorbeeld) af te lopen:  

√ Heeft iedere medewerker de juiste opleiding gevolgd?  
√ Heeft iedere medewerker een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)?   
√ Heb je je bedrijfsprocessen in kaart gebracht? 
 
Er geldt een jaar overgangstermijn. Dus na ingang van de wet heb je als incassodienstverlener een jaar de tijd om aan deze eisen te voldoen.  

Benut de voorbereidingstijd goed  

Het advies van Robbert: 'Steek nu al tijd in opleiding, want dit onderdeel neemt het meeste tijd in beslag. Pas op het moment dat de wet in werking treedt, gaan de meeste bedrijven hiermee aan de slag. Wanneer je hier nu al mee start, zorg je ervoor dat het kennisniveau van je organisatie omhoog gaat. En heb je straks, wanneer de wet in werking treedt, tijd voor het in orde brengen van andere zaken. Zoals het in kaart brengen van de bedrijfsprocessen. Of het regelen van de Verklaring Omtrent het Gedrag'.  

Heb je je zaken na de overgangsperiode niet goed op orde, dan zijn de gevolgen flink. Je maakt je schuldig aan een strafbaar feit. De debiteur hoeft niet te betalen als je niet staat ingeschreven in het register. En de schuldeiser is ook de dupe: de debiteur hoeft geen incassokosten meer te betalen.  

De juiste opleiding vind je bij NIBE-SVV  

Wil je dat jouw medewerkers nu al de juiste diploma’s op zak hebben? Vraag naar de incompany- & maatwerkmogelijkheden. Individueel aan de slag gaan kan ook. Volg de opleiding Wki Incasso Basis om alles te leren over de nieuwe wetgeving. 

Over Stichting NowID 

Opgericht door professionele incassodienstverleners en juridisch experts. NowID biedt oplossingen waarmee incassobureaus hun bedrijf blijvend verbeteren en helpt compliant te zijn met de Wki. De stichting assisteert bij inschrijving in registers, optimalisatie van bedrijfsprocessen en klachtregistratie en -afhandeling. Daarnaast biedt de organisatie scholing aan. Zo helpt NowID incassobureaus om aan de vereiste vakbekwaamheidseisen te voldoen. NowID is gevestigd in Rotterdam en heeft geen winstoogmerk. 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!