AFM komt met tips voor betere voorbereiding op Wft-examens

De AFM bracht onlangs een nieuwsbrief-special  uit over vakbekwaamheid met tips en trucs voor het voorbereiden op de Wft-examens. Daarnaast bevat de nieuwsbrief-special nuttige informatie over de actuele stand van zaken rondom de Wft-examinering.

Tips

De overgangstermijn wordt niet verlengd en iedere adviseur moet voor het einde van het jaar aan de diplomaplicht voldoen. De AFM geeft daarom de volgende handige tips voor de voorbereiding op het examen:

 • Maak een goede planning voor het afleggen van alle benodigde examens en eventuele opleidingen. Door het tijdig en vooruit te plannen weet u zeker dat u een plek heeft om het examen op een gewenste tijd en plek af te leggen. Hiermee voorkomt u dat u aan het eind van de overgangstermijn in de knel komt.
 • Liever geen examen? De AFM wijst ook op mogelijkheid van een EVC-procedure. Meer informatie over deze procedure vindt u op de website van het CDFD.
 • Bekijk goed welke examens u af moet leggen, aldus de AFM. Dit kan door te kijken naar het stappenplan op de website van het CDFD of in overleg met uw opleidings- of exameninstituut.
 • De AFM adviseert u genoeg tijd te nemen voor een inhoudelijke voorbereiding op uw examens. Kies bovendien een manier van studeren die bij u past. Dit kan zelfstudie zijn of studeren met collega’s. Daarnaast is het mogelijk om te studeren via opleidingsinstituten.
 • Maak voor het examen de oefencasuïstiek die het CDFD beschikbaar heeft gesteld. Dit geeft u een beeld van het soort vragen dat u kunt verwachten.
 • Lees de kandidatenbrochure van het CDFD. Die geeft uitleg over hoe het examen is opgebouwd, welke weging de vragen hebben en hoeveel tijd u voor het examen heeft.
 • Besteed tijdens het voorbereiden op het examen zowel tijd aan inhoudelijke kennis als aan het oefenen met de vragen gericht op professioneel gedrag, competenties en vaardigheden. Kennis is belangrijk, maar de nadruk ligt op vragen over vaardigheden, benadrukt de AFM.

Het afleggen van examens

Ook voor het examen zelf geeft de AFM nuttige tips:

 • Ga bij het beantwoorden van de vraag uit van het belang van de klant.
 • Deel de beschikbare examentijd goed in. Houd er rekening mee dat de vaardigheids- en competentievragen na de kennis- en begripsvragen in het examen zitten. Voor de vaardigheids- en competentievragen, waaronder rekenvragen, heeft u meer tijd nodig. Deze vragen leveren 2 punten per vraag en de kennis- en begripsvragen 1 punt.
 • Lees eerst goed de vraag en daarna de casus. Op die manier weet u hoe u de gegeven informatie mee moet nemen in het beantwoorden van de vraag.
 • Twijfelt u over het antwoord bij een vraag, ga dan verder met de volgende vraag. U kunt gedurende het examen dit antwoord nog aanpassen.
 • Neem de situatie in de vraag als uitgangspunt en doe daar zo min mogelijk eigen aannames bij. U loopt anders het risico ongeldige aannames te doen en daarmee de vraag onjuist te beantwoorden.

Commentaar

Dik van Velzen van NIBE-SVV schrijft in zijn blog: ‘De examens zijn op dit moment zoals ze zijn. Veel klachten zijn begrijpelijk, maar klagen helpt even niet. Voor het eind van het jaar zijn die examens echt niet ingrijpend veranderd. In dat licht zijn de tips – en de vele andere tips en hulpmiddelen die nu beschikbaar komen – buitengewoon nuttig. Maak er gebruik van, stel niets meer uit en veel succes.’

Meer informatie?

NIBE-SVV biedt diverse Wft-opleidingen en -examens aan. Bekijk het volledige aanbod. U kunt uiteraard ook contact op met een van onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 020-7 606 900.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!