AI onder de loep door DNB en AFM

De financiële sector is zich nog niet goed bewust van de effecten van kunstmatige intelligentie (oftewel AI). Hierdoor voelen toezichthouders DNB en de AFM zich genoodzaakt om de impact van AI op de sector onder de loep te nemen. De ontwikkelingen volgen zich namelijk in rap tempo op en nemen naast kansen ook de nodige risico’s met zich mee. In een gezamenlijk onderzoek pleiten de toezichthouders dat er in wet- en regelgeving een goede balans moet zijn tussen innovatie en verantwoord gebruik van AI.

Risico op privacy en discriminatie 

Het rapport is begin april van dit jaar gepresenteerd. DNB en AFM stellen daarin dat goed gebruik van AI kan leiden tot een betere dienstverlening en gepersonaliseerde producten. Denk maar eens aan chatbots, taalbots of aanbevelingen op basis van beoordelingen. Maar een slechte toepassing van AI kan bijvoorbeeld leiden tot risico’s op datakwaliteit, privacy voor de klant, discriminatie door uitsluiting en het kan een gevaar opleveren voor de onafhankelijkheid van je bedrijf. De toezichthouders vinden daarom dat financiële instellingen verantwoord met AI moeten omgaan. Het gebruik van kunstmatige intelligentie hoort bij bestaande processen en dienstverlening waar de AFM en DNB toezicht op houden en zal dus effect krijgen op het werk van de toezichthouders. 

Toezicht aanpassen op AI 

De financiële waakhonden zeggen daar zelf het volgende over in hun rapport: ‘AI heeft gevolgen voor de manier waarop de AFM en DNB toezicht houden. Om het gebruik van AI door instellingen te kunnen beoordelen zullen de AFM en DNB hun kennis op dit terrein moeten uitbreiden. Toezichtmethoden en procedures zullen in bepaalde gevallen ontwikkeld of aangepast moeten worden om rekening te houden met nieuwe technieken. Het toezicht zal zich onder meer richten op het risicobeheer rond de inzet van AI-toepassingen, de modaliteiten van die toepassingen en de uitkomsten.’ 

AI leren gebruiken 

De financiële sector kan zelf inspelen op het gebruik van AI en het toezicht erop, ook al staat de toepassing ervan nog in de kinderschoenen. Zo hebben vele medewerkers waarschijnlijk hun eerste stappen op AI-gebied al gezet met ChatGPT en AI-toepassingen in programma’s als MS Teams en MS Word. Maar verantwoord ermee omgaan in de financiële sector kan ook worden aangeleerd. Daarom biedt NIBE-SVV AI-opleidingen aan die goed aansluiten op de praktijk. 
 
Ontdek boeiende opleidingen waarbij AI centraal staat, zoals: 

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!