Governance and Compliance

Compliance en governance: geen financiële onderneming kan zonder. De uitvoerder van een compliancefunctie moet er, binnen het kader van de (inter)nationale wet- en regelgeving, voor zorgen dat het streven om geld te verdienen niet ten koste gaat van integer handelen. Een gezonde balans tussen die twee bewaren,...

Lees meer..

Compliance en governance: geen financiële onderneming kan zonder. De uitvoerder van een compliancefunctie moet er, binnen het kader van de (inter)nationale wet- en regelgeving, voor zorgen dat het streven om geld te verdienen niet ten koste gaat van integer handelen. Een gezonde balans tussen die twee bewaren,...

Lees meer..

Compliance en governance: geen financiële onderneming kan zonder. De uitvoerder van een compliancefunctie moet er, binnen het kader van de (inter)nationale wet- en regelgeving, voor zorgen dat het streven om geld te verdienen niet ten koste gaat van integer handelen. Een gezonde balans tussen die twee bewaren,...

Lees meer..

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vaardigheden (1) Vaardigheden

Compliance en governance: geen financiële onderneming kan zonder. De uitvoerder van een compliancefunctie moet er, binnen het kader van de (inter)nationale wet- en regelgeving, voor zorgen dat het streven om geld te verdienen niet ten koste gaat van integer handelen. Een gezonde balans tussen die twee bewaren, daar gaat het om. Naast compliance is sterke governance nodig. De belangen en aanspraken van aandeelhouders, polishouders en andere stakeholders bij het bedrijf moeten immers altijd beschermd zijn. Bent u op zoek naar een compliancetraining, een Wwft-training of een opleiding governance? Bij ons vindt u een breed praktijkgericht aanbod. Nieuw zijn de trainingen Compliance voor financieel adviseurs en Wwft voor iedereen met klantcontact.

Meer over governance en compliance

De compliance officer is de interne toezichthouder van een organisatie. Als bewaker van de integriteit zorgt hij ervoor dat iedereen binnen de organisatie zich bewust is van reputatie- en integriteitsrisico’s. Van cruciaal belang daarbij is het waarborgen van de wettelijke voorschriften, zoals die voortvloeien uit bijvoorbeeld de Wet op het financieel toezicht (Wft), de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet, net als de interne afspraken en procedures. De uitvoerder van de compliancefunctie voorkomt dat de wil om geld te verdienen ten koste gaat van het handelen volgens interne afspraken en procedures die een integere bedrijfsvoering moeten borgen. De compliancefunctie bewaakt daarbij de balans tussen de wens om commerciële doelen na te streven en de wens om ook binnen de kaders van de wet en volgens de eigen normen te opereren. En compliance is meer dan de dingen zo efficiënt mogelijk doen. Er is ook een maatschappelijk doel: voorkomen van witwassen geeft criminelen geen kans. Reden genoeg om een praktijkgerichte compliance- of governance-opleiding te volgen. 

Het belang van governance niet onderschatten

Belangrijke compliancethema’s zijn integriteit, marktmisbruik, Anti-Money Laundering, Customer Due Diligence (CCD), Know Your Customer (KYC), robo-advies, Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en Countering the Finance of Terrorism (CFT). Daarnaast kan het belang van governance niet worden onderschat. Governance zorgt voor de basis van de beheersing van de bedrijfsvoering. Denk daarbij aan het inrichten van een effectief werkend compliance risico- en jaarplan. Ook is het van groot belang om ongebruikelijke patronen in het kader van witwassen te herkennen. Bij het gebruik van algoritmes is de menselijke toets nodig. En dat wordt ook verwacht vanuit de wet.

Good Governance begint al bij het eerste contact

Een van de onderdelen van Good Governance is de aanwezigheid van controlefuncties, zoals de risk-controlfunctie, de compliancefunctie en bijvoorbeeld de interne-auditfunctie. Good Governance begint al bij het eerste contact. Callcentermedewerkers hebben een signaleringsrol en moet conform de Wwft doorvragen. Naast de beheerste bedrijfsvoering moeten financiële instellingen beschikken over een integere bedrijfsvoering om de integriteitsrisico’s te beheersen en de integriteit van de financiële sector te waarborgen. Een compliancebewuste cultuur is dan ook van groot belang. 

Voor wie zijn de compliance- en governance-opleidingen bedoeld?

De compliance- en governance-opleidingen zijn bedoeld voor de (aankomend) compliance officer en voor compliancemedewerkers en -adviseurs die de compliancerol naast hun reguliere werkzaamheden uitvoeren. Veelal bij verzekeraars, banken of andere financiële instellingen. Ook bij gemeentes en in het bedrijfsleven, zeker bij de grote bedrijven, is er tegenwoordig vaak een afdeling Compliance. De compliance officer (CCO) maakt en implementeert beleid. Compliancemedewerkers en -adviseurs maken geen beleid, maar hebben een uitvoerende rol. Zij hebben behoefte aan een vertaling van wetten en regels naar het eigen werkterrein. Juist voor hen is de training Compliance voor financieel adviseurs interessant. Wat ze tijdens de training leren, kunnen ze de volgende dag meteen op het werk toepassen.

Compliance-opleidingen

Compliance is meer dan alleen wet- en regelgeving. Er is nu sprake van een ander perspectief: van regels naar gedrag. Voor iedereen die zich het diverse compliancevak eigen wil maken, bieden wij daarom 2 opleidingsmogelijkheden.

Heeft u geen compliance officer in dienst? Doet u of een medewerker uit uw bedrijf compliance ‘erbij’? Bent u financieel dienstverlener en wilt u meer weten over compliance? Voor iedereen die omgaat met klanten en wiens vak juist niet compliance is, raden wij onze praktijkgerichte training Compliance voor financieel adviseurs aan. Binnen 1 dag kent u de regels en weet u hoe u ze op uw werkplek uitvoert. Deze training is geschikt en interessant voor MKB’ers, zelfstandig ondernemers, het intermediair, de gevolmachtigde, de financieel adviseur, de compliance-adviseur, kwaliteitsmedewerkers, financieel planners en hypotheekadviseurs. Iedereen die bezig is met dossierbeheer, communicatie met de klant en backofficemedewerkers die aanvragen van adviseurs verwerken en (onderdelen van) compliancetaken uitvoeren.

De overheid verplicht de sector om haar medewerkers op te leiden op het gebied van wet- en regelgeving en in het kader van de Wwft om bij een bepaalde omvang ook een of meerdere compliance officers in dienst te hebben. Daarvoor is de erkende opleiding Certified Compliance Officer (CCO) een uitstekende start. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor compliance officers, auditors en andere professionals in vergelijkbare functies met toezicht- en beleidsverantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld voor interne en externe functionarissen die betrokken zijn bij compliancetaken bij banken, verzekeraars en andere financiële instellingen, zoals beleggings- en beursondernemingen, pensioenfondsen en trustkantoren.

Welke vooropleiding is hiervoor nodig?

Wilt u de leergang CCO volgen, dan dient u minimaal te beschikken over HBO-/WO-werk- en -denkniveau. Verder wordt verwacht dat u voldoende kennis van relevante wet- en regelgeving heeft. Voldoet u (nog) niet volledig aan dit profiel? Met voldoende werkervaring wordt u mogelijk alsnog toegelaten. Voor de training Compliance voor financieel adviseurs gelden geen specifieke vooropleidingseisen. De training is geschikt voor iedereen die de regels werkbaar wil houden. In deze compliance-opleiding gebruiken we veel praktijkvoorbeelden. Daarmee wordt de vertaling naar de dagelijkse praktijk gewaarborgd. Ook voor de training Wwft voor iedereen met klantcontact is geen vooropleiding nodig.

CCO-diploma's

Na afloop van de training Compliance voor financieel adviseurs ontvangt u het bewijs van deelname ’Compliance voor financieel adviseurs’ van NIBE-SVV. Heeft u de hele leergang CCO succesvol afgerond, dan ontvangt u het binnen de sector zeer gewaardeerde diploma ‘Certified Compliance Officer (CCO)’ van NIBE-SVV. U mag dan de titel Certified Compliance Officer (CCO) voeren. Met dit diploma kunt u zich inschrijven in het register DSI Compliance Professional. De vereniging van Nederlandse trustkantoren, Holland Quaestor (HQ), heeft deze complete compliance-opleiding geaccrediteerd en kent 78 PE-punten toe bij het behalen van het diploma Certified Compliance Officer van NIBE-SVV.

Wat brengt de toekomst voor een Certified Compliance Officer?

Er komen steeds meer (internationale) wetten en regels. Dit heeft gevolgen voor financiële instellingen, maar ook voor ondernemingen buiten de financiële sector. De traditionele compliancethema's als governance, gedrag en cultuur zijn nog steeds van kracht. Daarnaast ontwikkelen overheden en toezichtinstellingen naar aanleiding van beursschandalen (zoals bij Enron en Ahold) en andere wereldwijde economische ontwikkelingen (terrorisme, bankencrisis en dergelijke), continu nieuwe richtlijnen. Hieronder enkele voorbeelden van belangrijke (internationale) wet- en regelgeving waarmee de compliance officer werkt:

  • Wft (Wet op het financieel toezicht)
  • Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme)
  • PARP (Product Approval and Review Process)
  • MiFID (Markets in Financial Instruments Directive)
  • AVG (Algemene verordening gegevensbescherming)
  • Dodd-Frank (Dodd–Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act)
  • FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) 

 

Maatwerk en advies

Elke governance- en compliance-opleiding is ook op maat te volgen. Daarbij stemmen wij het programma graag af op uw eigen manier van werken en specifieke diensten of dienstverlening. Meer weten? Neem dan contact op met uw accountmanager. U kunt natuurlijk ook met ons bellen via 035 – 7 506 157 of een mail sturen naar incompany@nibesvv.nl. Een van onze experts komt graag vrijblijvend bij u langs om samen met u de mogelijkheden te bespreken.

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Populaire opleidingen

1 Certified Compliance Officer (CCO)

€ 10.543,50
Vakopleiding
12 maanden

2 Compliance voor Financieel Adviseurs

€ 779,50
Vakopleiding
1 dag

3 Wwft voor Iedereen met Klantcontact

€ 779,50
Vaardigheden
1 dag

4 CCO: Introductie Compliance

€ 2.973,00
Vakopleiding
3 maanden

5 Basel

€ 2.313,50
Vakopleiding
3 maanden

Be relevant, keep the change

Blijf up to date met de webinar reeks

Webinar: Actualiteiten sociale zekerheid

Uitgelicht

Bedrijfsvoering

Punitive damages

In het FD werd vorige week dinsdag gepleit voor het invoeren van punitive damages. Meer specifiek: een...
Lees verder
In het FD werd vorige week dinsdag gepleit voor het invoeren van punitive damages. Meer specifiek: een...
Lees verder
In het FD werd vorige week dinsdag gepleit voor het invoeren van punitive damages. Meer specifiek: een...
Lees verder
Governance

Rechter geeft verzekeraar lesje fatsoen

Soms begrijp ik verzekeraars echt niet. Rechters hebben daar ook wel last van. Soms leidt dat tot een...

Lees verder

Soms begrijp ik verzekeraars echt niet. Rechters hebben daar ook wel last van. Soms leidt dat tot een...

Lees verder

Soms begrijp ik verzekeraars echt niet. Rechters hebben daar ook wel last van. Soms leidt dat tot een...

Lees verder

Een diploma van NIBE-SVV hoeft u nooit uit te leggen

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Nieuwe inzichten opdoen?

Het vakgebied van de financieel dienstverlener is én blijft flink in beweging. Meebewegen is noodzakelijk om uw waarde voor uw klant te behouden. Onze whitepapers helpen u om uw kennis up-to-date te houden en nieuwe inzichten op te doen.