Coördinator Fraudebeheersing Verzekeringen

Gestructureerd en samenhangend onderzoeksmodel voor de bestrijding van fraude

Studiebelasting

Vakgebied

Verzekeringen

Niveau

Vakopleiding

Erkenning

Opleidingsvariant

Dag

Duur

6 maanden

Eerstvolgende startdatum

01-09-2019
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Fraude is een breed begrip dat zich in vele gedaanten manifesteert. Alle verschijningsvormen hebben gemeen dat het om bedrog gaat. In dit kader zijn faillissementsfraude, investeringsfraude, marktmisbruik, verzekeringsfraude en identiteitsfraude zaken die voortdurende aandacht vragen van ondernemingen in de financiële dienstverlening. Met deze leergang krijgt u inzicht in de wetgeving, het uitvoeren van onderzoeken en het afwikkelen van fraudegevallen. Zo leert u alle aspecten kennen die bij de uitoefening van de functie van coördinator fraudebeheersing verzekeringen een rol spelen.

Officieel erkend

Het diploma van deze leergang is een van de vereisten voor inschrijving in het Register Coördinator Fraudebeheersing, dat wordt bijgehouden door het Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE).

Doelgroep

U bent fraudecoördinator of fraudecontactpersoon bij een verzekeringsmaatschappij, intermediair, volmacht- of andere financiële instelling en u wilt de effectiviteit van uw activiteiten vergroten.

Vooropleiding

U heeft minimaal MBO-werk- en -denkniveau. Daarnaast gaan we ervan uit dat u beschikt over ervaring in de verzekeringsbranche.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit.

U maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de leergang nodig heeft.

Doel en opzet

De leergang bereidt u voor op het tijdig herkennen en effectief bestrijden van de vele gedaanten waarin fraude zich kan manifesteren. U verdiept zich in de wet- en regelgeving en weet wat de rechten en plichten zijn van zowel verzekeraar als klant. U ontwikkelt uw onderzoeksvaardigheden waardoor u fraude snel herkent en aan kunt pakken. Ook is er aandacht voor interne fraude. De onderwerpen vormen een samenhangend geheel, waarin u op efficiënte wijze vertrouwd raakt met een systematische en geïntegreerde aanpak.

De leergang wordt verzorgd door zeer ervaren topdocenten die zelf actief zijn in de praktijk. De bijeenkomsten zijn praktijkgericht, zeer toegankelijk en bereiden u uitstekend voor op de toetsen. Via een moderne online leeromgeving kunt u vragen over opdrachten en oefeningen stellen aan uw docent of medestudenten.

De module Onderzoek vindt plaats over 2 aaneengesloten dagen. De eerste dag heeft u ook ‘s avonds les. U kunt gebruikmaken van diner en overnachting tussen beide dagen.

Studiebelasting en duur

Deze opleiding bestaat uit 4 dagen. Het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 50 uur per bijeenkomst.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Interne incidenten

(1 dag)

 • Interne incidenten, fraude en criminaliteit
 • Oorzaken van corruptie en laakbaar gedrag
 • De aanpak van interne incidenten
 • Onderzoeksmethoden en -middelen
 • Belangrijke aspecten bij onderzoek: rechten en plichten, maatregelen, meldingen en registraties
 • Alle relevante wet- en regelgeving

Onderzoek

(2 dagen, waarvan 1 met avond)

 • Werkbeschrijving coördinator fraudebeheersing
 • Registreren gebeurtenissenadministratie, interne en externe verwijzingsregisters en incidentenregister
 • Methodisch of vierfasenonderzoek
 • Onderzoeksbureau en onderzoeksopdracht
 • Oriëntatie- of informatiefase
 • Voorbereidings-, uitvoerings- en evaluatiefases
 • Afwikkeling incident
 • Waarnemen
 • Toezicht, gedragscodes en klachtenregelingen
 • Wettelijk toezicht
 • Gedragscode Verzekeraars
 • Klachteninstituten
 • Onderzoeksmethoden en interviewtechnieken
 • Afhandeling onderzoek en registratie

Wet- en regelgeving

(1 dag)

 • Verschillende soorten onderscheid van recht
 • Natuurlijke en rechtspersonen
 • Risicofactoren en schuldgradaties
 • Meldings- en medewerkingsplichten
 • Sancties op het niet nakomen van plichten
 • Juridische kwalificaties

Examen en diploma

U sluit de modules Onderzoek en Interne incidenten af met een moduleopdracht. De module Wet- en regelgeving sluit u af met een digitaal examen. De gehele leergang wordt afgesloten met een moduleopdracht en mondeling examen. Indien u alle onderdelen met een voldoende afsluit, ontvangt u het diploma ‘Coördinator Fraudebeheersing Verzekeringen’ van NIBE-SVV.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Wilt u nog inschrijven voor februari 2019? Stuur een mail naar incompany@nibesvv.nl.

De planning is als volgt:
Dag 1 Woensdag 6 februari 2019               09:30 - 16:30
Dag 2 Woensdag 17 april 2019                   09:00 - 21:00
Dag 3 Donderdag 18 april 2019                  08:30 - 17:00
Dag 4 Donderdag 12 september 2018     09:00 - 17:00
 
Examen
Het mondeling examen zal op 12 december 2019 plaatsvinden.

Kies de opleidingsvariant die bij u past en bepaal uw startmoment.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Klassikaal
€ 3.760,-
Examenkosten
€ 1.050,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 100,-
Locatiekosten
€ 118,-
Diner
€ 25,-
Hotelovernachting
€ 100,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 5.153,-

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

Het arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten zijn € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangements­kosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten zijn € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Master­opleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 9% btw in rekening. 

Losse examens zijn vrijgesteld van btw als u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Nieuwe inzichten opdoen?

Het vakgebied van de financieel dienstverlener is én blijft flink in beweging. Meebewegen is noodzakelijk om uw waarde voor uw klant te behouden. Onze whitepapers helpen u om uw kennis up-to-date te houden en nieuwe inzichten op te doen.