HBO Trainingsprogramma Professionele Mondelinge en Schriftelijke Communicatie

HBO-gecertificeerd

Studiebelasting

Vakgebied

HBO en Master

Niveau

HBO

Erkenning

Opleidingsvariant

Dag

Duur

5 dagen

Eerstvolgende startdatum

07-10-2019
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wilt u op een professionele en effectieve manier communiceren? In dit praktijkgerichte trainingsprogramma van onze businesspartner Boertien Vergouwen Overduin gaat u aan de slag met zowel uw mondelinge als schriftelijke communicatievaardigheden. U leert bewuster omgaan met uw mondelinge gespreksvaardigheden en uw gedragskenmerken en leert daarbij uw boodschap helder overbrengen. Daarnaast gaat u aan de slag met verschillende facetten van zakelijk schrijven. Onze zeer ervaren trainers reiken u praktische handvatten aan die u direct op uw eigen teksten kunt toepassen. U leert zowel digitaal als op papier professionele teksten schrijven die aansluiten op de doelgroep en het doel van de tekst. Kortom: dit is dé training om beter te communiceren, zowel in persoonlijke gesprekken als in zakelijke correspondentie.

HBO-gecertificeerd

In dit trainingsprogramma ontwikkelt u competenties op het gebied van mondelinge en schriftelijke communicatie op HBO-niveau. Met het diploma toont u aan dat u deze vaardigheden op HBO-niveau beheerst. Daarom kunt u dit als vrijstelling inbrengen in diverse HBO Bacheloropleidingen van NCOI. Hiervoor dient u wel toelaatbaar te zijn tot de Bacheloropleiding.

Doelgroep

Professionals die hun communicatieve vaardigheden willen verbeteren en betere zakelijke en informatieve teksten willen schrijven.

Vooropleiding

Voor dit trainingsprogramma is geen speciale vooropleiding vereist. Het programma wordt verzorgd op HBO-niveau.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit.

U maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de opleiding nodig heeft.

Doel en opzet

Dit HBO-trainingsprogramma is gericht op wat u wilt leren. Daarom start u het programma met een online intake waarin u aangeeft wat u lastig vindt bij mondelinge en schriftelijke communicatie. De trainer besteedt hier tijdens de bijeenkomsten persoonlijk aandacht aan. U houdt uw eigen ontwikkeling bij en beschrijft in een persoonlijk actieplan hoe u uw nieuwe inzichten en vaardigheden in de praktijk gaat gebruiken.

Dit trainingsprogramma is opgebouwd uit 2 trainingen die ingaan op mondelinge en schriftelijke communicatie. Tijdens de training Basisvaardigheden in Communicatie krijgt u inzicht in uw communicatievaardigheden: wat beheerst u en wat kunt u verbeteren? U leert hoe u uw boodschap effectiever over kunt brengen en wat het belang is van non-verbale communicatie hierbij. Het doen staat hierbij centraal. U oefent met praktijkoefeningen en bootst samen met andere deelnemers situaties na die zich op uw werk voor kunnen doen. Dit oefenen heeft veel effect. Daarom communiceert u beter na deze training.

Daarnaast gaat u in de training Basistraining Zakelijk Schrijven aan de slag met uw schrijfvaardigheden. U krijgt zicht op verschillende soorten teksten, structuren en formuleringen en verfrist uw kennis op het gebied van de Nederlandse spelling. Om dit goed toe te kunnen passen gaat u ook veel schrijven in deze training. U gaat aan de slag met het formuleren van een duidelijke boodschap en gaat doelgroepgericht schrijven. U krijgt persoonlijke feedback en tips, waarmee u direct uw eigen teksten verbetert.

Met dit HBO-trainingsprogramma ontwikkelt u zich op het hele vlak van communicatie. U gaat zelfverzekerd gesprekken aan en schrijft doelgericht overtuigende teksten.

Studiebelasting en duur

Dit trainingsprogramma duurt 5 dagen.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Persoonlijke intake

 • Vastleggen leerdoelen
 • Persoonlijke ontwikkelvraag

Basisvaardigheden in communicatie

(2 dagen)

 • Effectief communiceren
 • Basisvaardigheden
 • Ruis
 • Effectiever een boodschap overbrengen en ontvangen
 • Helder formuleren
 • Gespreksvoering
 • Fases in een gesprek
 • Vraag- en luistertechnieken
 • Samenvatten
 • Het belang van non-verbale communicatie
 • Actief en passief luisteren
 • Inlevingsvermogen
 • Feedback geven en ontvangen
 • Omgaan met lastige gesprekken

Basistraining zakelijk schrijven

(3 dagen)

 • Zakelijk schrijven
 • Stijl en formulering
 • Doelgroepbepaling
 • Aanhef
 • Afsluiten van de boodschap
 • Zakelijke e-mails schrijven
 • Verschillen tussen e-mail en papieren tekst
 • Structureren van e-mails
 • De zakelijke brief
 • Soorten brieven
 • De opbouw van de brief
 • Structureren en formuleren
 • Het uiterlijk van de brief
 • Correct Nederlands
 • Spelling en spellingkwesties
 • Leestekens
 • Werkwoorden

HBO-eindopdracht

 • Zelfreflectie
 • Persoonlijk actieplan om u verder te ontwikkelen

Examen en diploma

Het trainingsprogramma sluit u af met een HBO-eindopdracht die u combineert met uw persoonlijke actieplan. U ontvangt daarmee het diploma ‘Professionele Mondelinge en Schriftelijke Communicatie’.

Op het moment dat u verder wilt studeren in een HBO Bacheloropleiding van onze businesspartner Hogeschool NCOI en u toelaatbaar bent tot deze opleiding, kunt u dit trainingsprogramma inbrengen als vrijstelling.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

U kunt dit programma volgen in een klassikale variant. Bij deze variant volgt u bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De bijeenkomsten worden in een dagvariant aangeboden. De opleiding omvat 5 bijeenkomsten van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Trainingskosten
€ 2.190,-
Trainingsmateriaal
€ 60,-
Eindopdracht
€ 195,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 125,-
Locatiekosten
€ 147,50
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 2.717,50

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

Het arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten zijn € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangements­kosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten zijn € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Master­opleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 9% btw in rekening. 

Losse examens zijn vrijgesteld van btw als u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Nieuwe inzichten opdoen?

Het vakgebied van de financieel dienstverlener is én blijft flink in beweging. Meebewegen is noodzakelijk om uw waarde voor uw klant te behouden. Onze whitepapers helpen u om uw kennis up-to-date te houden en nieuwe inzichten op te doen.