Opleiding HBO Financieel Scheidingsadviseur

Begeleiding van de financiële afwikkeling rondom scheidingen

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
vraag advies aan

met ruim 30.000 scheidingen per jaar in nederland is het belangrijk om te weten hoe u uw klanten in die moeilijke periode goed kunt begeleiden. Volg daarom deze opleiding van nibe-svv. in deze opleiding krijgt u een helder inzicht in belangrijke factoren, de rol die zij spelen en de financiële gevolgen die zij hebben. daarnaast werkt u actief aan communicatievaardigheden, zoals gesprekstechnieken. Dit is erg belangrijk bij dergelijke gevoelige zaken. kortom: in deze praktijkgerichte opleiding leert u alles wat u nodig heeft om uw klanten bij een echtscheiding bij te staan met financieel advies. bovendien biedt deze opleiding mogelijk vrijstelling in de HBO Bachelor Financial Services Management (FSM).

Doelgroep

Deze opleiding is ontwikkeld voor (nieuwe) financieel adviseurs particulieren.

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen speciale vooropleiding vereist. HBO-werk- en -denkniveau en ervaring met het werken bij een bank zijn wel gewenst.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit. NIBE-SVV is immers al jaren de opleider voor de financiële dienstverlening in Nederland. NIBE-SVV maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de opleiding nodig heeft.

Vrijstellingen in HBO Bachelor

Dit HBO-programma maakt deel uit van de volledige HBO Bachelor Financial Services Management (FSM) van NCOI. Wilt u verder studeren en voldoet u aan de toelatingsvoorwaarden voor Bachelor? Dan ontvangt u vrijstelling voor de gelijke onderdelen uit de Bacheloropleiding. Zo kiest u met dit HBO-programma niet alleen voor direct resultaat, maar houdt u ook zicht op een verkort programma richting een volledige HBO Bachelorgraad.

Doel en opzet

Het doel van deze opleiding is dat u klanten leert begeleiden die een scheiding doormaken. Van het eerste contact en de echtscheidingsmelding tot de verdeling van het vermogen. U let op de persoonlijke situatie van uw klanten en voorziet hen van passend advies. Zo houdt u rekening met het heden en de toekomst. Ook zorgt u ervoor dat eventuele kinderen financieel ontzien worden. Daarnaast kijkt u naar de pensioenverdeling en de benoeming van partners in het testament. De gesprekstechnieken die u zich aanleert helpen u bij het bieden van professionele begeleiding. U luistert naar de wensen van uw klanten en weet gespannen situaties onder controle te houden. Vaardigheden die u in andere situaties ook van pas kunnen komen.


De opleiding wordt verzorgd door zeer ervaren topdocenten die zelf actief zijn in de praktijk. De bijeenkomsten zijn praktijkgericht, zeer toegankelijk en bereiden u uitstekend voor op de toets. Via een moderne online leeromgeving kunt u vragen over opdrachten en oefeningen stellen aan uw docent of medestudenten.

Studiebelasting en duur

Gemiddeld duurt de opleiding 12 maanden. Het volgen van de bijeenkomsten, het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 14 uur per week.

Praktijkprogramma

Met een aanvullende praktijkopdracht blijft u volledig parallel lopen met de HBO Bachelor Financial Services Management (FSM). Als u wilt doorstromen, levert u dat tijdwinst op. Zie Toelichting HBO voor meer informatie.

lesvormenKlassikaal
De variant start in maart, september en december 2018. Kijk voor de actuele data op www.nibesvv.nl De bijeenkomsten worden aangeboden in:Avond / di
AMS, UTR, ZWO

code NS-HFS42Avond / WO
EIN, ROT

code NS-HFS42DAG / do
AMS, EIN, ROT, UTR, ZWO
code NS-HFS41dDAG / ZA
AMS, EIN, ROT, UTR, ZWO
code NS-HFS41Overzicht afkortingen: zie p. 27.

Studieprogramma

Het programma bestaat uit 3 modules. hierin komen De volgende onderwerpen aan bod:

financiële aspecten

(3 dagen of 6 avonden)

 • De procedure en de echtscheidingsmelding
 • Inkomenvaststelling ondernemer (DDA en IB) en particulier
 • Vermogensverdeling en -verrekening: nominaliteits- en evenredigheidsbeginsel
 • Alimentatie
 • Levensverzekeringen
 • Pensioen in eigen beheer
 • Pensienverrekening en overlijden tijdens en na een scheiding

juridische aspecten

(3 dagen of 6 avonden)

 • Belastingrecht
 • Inkomstenbelasting
 • Loonbelasting
 • Erf-, schenk- en overdrachtsbelasting
 • Testament en nalatenschap

vaardigheden

(3 dagen of 6 avonden)

 • Communicatie
 • Gesprekken en gesprekstechnieken
 • Natuurlijk assertief communiceren
 • Conflicthantering

Examen en diploma

De modules Financiële aspecten en Juridische aspecten worden afgerond met een digitaal examen. De module Vaardigheden sluit u af met een praktijkopdracht. Indien u alle onderdelen met een voldoende afsluit, ontvangt u het diploma ‘HBO Financieel Scheidingsadviseur’.

Opleidingsvarianten

U volgt de opleiding in een klassikale variant, ondersteund door een online leeromgeving. De bijeenkomsten worden zowel in een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding omvat 9 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding omvat 18 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

HBO Financieel Scheidingsadviseur

Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Avond Dinsdag Amsterdam
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Avond Dinsdag Utrecht
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Avond Dinsdag Zwolle
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Avond Woensdag Eindhoven
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Avond Woensdag Rotterdam
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 E-learning N.v.t. E-learning
Startmaand Variant Dag Locatie
April 2018 Dag Donderdag Amsterdam
Startmaand Variant Dag Locatie
April 2018 Dag Donderdag Eindhoven
Startmaand Variant Dag Locatie
April 2018 Dag Donderdag Rotterdam
Startmaand Variant Dag Locatie
April 2018 Dag Donderdag Utrecht
Startmaand Variant Dag Locatie
April 2018 Dag Donderdag Zwolle
Startmaand Variant Dag Locatie
April 2018 Zaterdag Zaterdag Amsterdam
Startmaand Variant Dag Locatie
April 2018 Zaterdag Zaterdag Eindhoven
Startmaand Variant Dag Locatie
April 2018 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Startmaand Variant Dag Locatie
April 2018 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Startmaand Variant Dag Locatie
April 2018 Zaterdag Zaterdag Zwolle

Voor vragen over deze opleiding kunt u 035-7 506 155 bellen. Deze opleiding op maat maken voor uw organisatie of op uw eigen locatie laten verzorgen? Bel 035 750 61 57.

Kosten

Inschrijfgeld € 100,-
Cursusgeld € 2.590,-
Studiemateriaal € 375,-
Examenkosten € 585,-
Arrangementen (Food & Beverage) € 225,-
Reprorechten € 15,-
Totaalprijs (exclusief BTW) € 3.890,-

Kostenspecificatie

Inschrijdgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 2.590,-
Studiemateriaal: € 375,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 4 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

Het arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten zijn € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangements­kosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten zijn € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Master­opleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 6% btw in rekening. 

Losse examens zijn vrijgesteld van u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Een diploma van NIBE-SVV
hoef je nooit uit te leggen

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar.

Benieuwd naar ons volledige aanbod? Vraag dan snel onze nieuwe studiegids aan:
 

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs
zijn nu telefonisch bereikbaar.

Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Onze website maakt gebruik van cookies.