Omscholing tot CDD/KYC analist

Overweeg je een carrièreswitch te maken? En heb je interesse in risicobeheersing en klantcontact? Dan is de functie van CDD/KYC analist misschien wel iets voor jou. Samen met De Kunners hebben wij een traject ontwikkeld om jou optimaal te begeleiden naar deze functie binnen de financiële sector. Heb je nog geen idee wat een CDD/KYC analist eigenlijk doet? Of wil je meer weten over de kansen die deze functie je biedt? Hieronder geven we antwoord op al je vragen.

Wat houdt de functie CDD/KYC analist in?

CDD staat voor Customer Due Diligence en is een onmisbaar onderdeel van de bedrijfsvoering binnen financiële organisaties. Het draait namelijk om het opsporen en bestrijden van financieel-economische criminaliteit. Daarbij is het belangrijk om te weten wie je klant is en wat zijn of haar bedoelingen zijn. Dit wordt ook wel aangeduid als KYC (Know Your Customer).

Als CDD/KYC analist lever je een actieve bijdrage aan de bestrijding van witwassen en financiering van terrorisme. Binnen deze functie heb je direct klantcontact. Daarbinnen heb je een belangrijke en signalerende rol. Jij weet welke vorm van cliëntenonderzoek je moet toepassen, herkent een ongebruikelijke transactie en weet wanneer er sprake kan zijn van witwassen. En bij een verdenking weet je wanneer, waar en hoe je deze moet melden.

Waarom zou ik me laten omscholen tot CDD/KYC analist?

Er liggen mooie kansen op het gebied van risicobeheersing (compliance) en het tegengaan van witwassen en fraude. Dat heeft onder andere te maken met de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft). Deze wet schrijft namelijk voor dat financiële instellingen een cliëntenonderzoek moeten uitvoeren voordat zij een zakelijke relatie aangaan of een bepaalde transactie uitvoeren. Dit cliëntenonderzoek is zowel bij hoge als lage risico’s verplicht. Er is dan ook veel vraag naar CDD/KYC analisten die dit onderzoek uit kunnen voeren. In deze functie vervul je dus een onmisbare rol binnen de organisatie.

Welke opleidingen volg ik tijdens het omscholingstraject?

Het omscholingstraject tot CDD/KYC analist bestaat uit de volgende opleidingen:

 • Wft Basis
 • Introductie Bankwezen
 • Praktijkgerichte Opleiding tot CDD analist

Naast deze vakinhoudelijke kennis zorgen we dat je ook op andere manieren helemaal klaar bent voor je nieuwe functie. Dit doen we onder andere met trainingen over hoe je je presenteert en hoe je je kansen vergroot in een (online) sollicitatie. Ook krijg je 1-op-1-coaching om te werken aan je pitch en uitstraling en doe je mee aan een bootcamp om je energie een boost te geven.*
* indien mogelijk in verband met de coronamaatregelen.

Welk diploma kan ik hiermee behalen?

Je rondt het omscholingstraject af met het diploma ‘Praktijkgerichte Opleiding tot CDD Analist’. Met dit diploma toon je aan dat je klaar bent om direct aan de slag te gaan.

Waar kan ik gaan werken na het traject?

Na afronding van het traject kun je een functie vervullen waarbij klantcontact een grote rol speelt en waarvoor je bekend moet zijn met de bepalingen van de Wwft. Denk hierbij aan een baan als:

 • Callcentermedewerker
 • Bijzonder Beheer medewerker
 • Zakelijke accountmanager
 • Junior accountant
 • Kredietanalist
 • Advocaat
 • Accountmanager
 • Medewerker Belastingdienst
 • Medewerker beursorderlijn

Wat zijn mijn carrièrekansen en salarisindicatie?

Er zijn veel veranderingen gaande binnen de financiële sector. Zo verplaatst het bankieren zich steeds meer van kantoor naar online. Door deze veranderingen ontstaan er veel nieuwe functies, bijvoorbeeld op het gebied van risicomanagement (compliance) en het tegengaan van witwassen en fraude. Dat betekent dat omscholing tot CDD/KYC analist jou mooie kansen biedt.

Houd er wel rekening mee dat je na een carrièreswitch weer onderaan de ladder begint. Je begint in een startersfunctie, zoals junior CDD analist. Daar hoort een salaris bij tussen de 2500 en 3000 euro bruto per maand.

Hoelang duurt het traject en wanneer kan ik aan de slag als CDD/KYC analist?

Dit intensieve traject duurt in totaal 6 weken. Na afronding ben je direct klaar voor een startersfunctie op het gebied van CDD/KYC. En dankzij de sollicitatievaardigheden die je tijdens het traject opdoet, kun je nóg sneller aan de slag.

Planning

Het omscholingstraject tot CDD/KYC analist gaat niet op kort termijn van start. Bekijk onze pagina over omscholing tot financieel professional om te zien welke omscholingstracks van start gaan.

Bekijk omscholingstracks

Heb je nog vragen?

Wil je meer weten over alle omscholingstrajecten die wij in samenwerking met De Kunners aanbieden? Bekijk dan onze pagina over omscholing tot financieel professional. Heb je een andere vraag? Dan helpen onze opleidingsadviseurs je graag. Bel 035 – 7 506 155 of vul ons contactformulier in.

Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!