Zorgen om uitstelgedrag bij Wft-PE-examens

Tot en met 31 maart 2022 kunnen financieel adviseurs Wft-PE-examen doen om hun adviesbevoegdheid te verlengen. De teller staat nu op 47.000 afgelegde examens. Het CDFD gaat ervan uit dat in totaal 100.000 examens gedaan moeten worden. Met andere woorden: ruim de helft van de examens is nog niet gedaan. En dat aantal is zorgwekkend, aldus Erik Mulder, directeur van het CDFD, tijdens het onlangs door ons georganiseerde Wft-PE-webinar.

Net als het CDFD maken ook wij ons zorgen over het grote aantal professionals in de financiële dienstverlening dat hun Wft-PE-examen nog niet heeft gedaan. Onderstaande cijfers (afkomstig van het CDFD) illustreren hoe groot dat aantal is.

 


Erik Mulder wees er tijdens het webinar op dat het aantal examenaanvragen gewoonlijk toeneemt in de laatste paar maanden van de Wft-PE-periode. Dus naar verwachting zullen het komende halfjaar ongeveer 10.000 examens per maand afgenomen worden. Dat is een verdubbeling van het aantal ten opzichte van september dit jaar. Hij dringt er dan ook bij iedereen op aan om niet te lang te wachten met het boeken van het examen. Anders heb je kans dat er onvoldoende capaciteit is, waardoor je niet meer examen kunt doen op de gewenste dag of gewenste locatie. Of zelfs helemaal niet meer op tijd examen kunt doen.

Uitstelgedrag

Ook wij zien dat veel mensen het Wft-PE-examen uitstellen tot het allerlaatste moment. We wilden weten waarom en hielden daarom een poll. Er kwamen ruim 250 reacties. Van deze groep respondenten denkt 35% dat tijdgebrek een rol speelt, 20% ziet als reden voor het uitstelgedrag dat men het nut van het examen niet inziet, en 44% denkt dat het te maken heeft met angst en dat professionals opzien tegen het examen.

Poll: Veel mensen stellen het Wft-PE-examen uit tot het allerlaatste moment. Hoe komt dat volgens jou?


 

Tijdgebrek

Veel professionals kampen met tijdgebrek. Daarom hebben we een snelle en efficiënte manier gevonden om je te helpen met je Wft-PE-examen. Vanaf september bieden we namelijk de examentraining met aansluitend examen aan: je doet ’s ochtends de klassikale examentraining (3 uur), dan ga je lunchen en vervolgens na de lunch − op dezelfde dag en op dezelfde locatie − doe je het examen. Succes verzekerd als je van tevoren ook nog de Wft-PE-e-learning hebt doorgenomen.

Meld je hier aan voor deze training. (Klik op de gewenste Wft-PE-opleiding en meld je in tab Planning aan voor de 5de optie.)

Het nut van Wft-PE

Veel adviseurs ervaren Wft-PE als een ‘moetje’. Maar volgens Erik Mulder van het CDFD is Wft-PE ook nuttig. Tijdens ons Wft-PE-webinar legde hij het uit: “Het idee achter Wft-PE is de bescherming van consumenten. Niet dat het wil zeggen dat een adviseur met een Wft-PE-diploma gegarandeerd een goed advies geeft. Maar het maakt de kans wel groter dat je als consument een passend advies krijgt. Vergelijk het met het rijbewijs. Bij wie stap je liever in de auto? Bij iemand met een rijbewijs of met iemand zonder? De kans is toch groter dat je heelhuids van A naar B komt in een auto die bestuurd wordt door iemand mét een rijbewijs.”

Angst

Ook angst blijkt een belangrijke factor bij het uitstelgedrag. Logisch, je baan kan ervan afhangen. Maar als je je goed voorbereidt op het examen, dan is het examen goed te doen. Dat blijkt ook uit de slagingspercentages van het CDFD. Die variëren van 89% (bij Wft-PE Inkomen) tot 71% (bij Wft-PE Hypothecair krediet). Bij NIBE-SVV zijn de slagingspercentages zelfs nog hoger. Wij helpen je graag bij de voorbereiding op het examen. We hebben voor elk PE-examen de juiste voorbereiding om je te laten slagen. Bekijk hier de mogelijkheden.

Tips en tricks

De docenten Carry Doeven en Edwin Toren hadden tijdens het Wft-PE-webinar nog een paar handige examentips:
  • Edwin: “Het gaat vaak mis bij negatieve vragen en bij de stellingen, omdat de vragen niet goed gelezen worden. Lees de vragen daarom heel aandachtig door. Als er veel informatie in een vraag staat, zet de belangrijkste gegevens op een rijtje op papier.”
  • Carry: “En als je klaar bent met het beantwoorden van een vraag, lees dan altijd de vraag nogmaals: ga dan na of je alles beantwoord hebt. Soms blijkt dat je toch nog een onderdeeltje vergeten bent in je antwoord.” 
  • Edwin: “Wat doe je in de praktijk als een klant komt met een ingewikkelde vraag. Je zegt tegen de klant: ‘we gaan het onderzoeken, we komen er op terug.’ Doe dit dan ook bij het examen. Het examen toetst of je een goede adviseur bent. Het toetst dus niet alleen je feitenkennis, maar ook je gedrag. Durf dan ook om een antwoord níet in te vullen en sla een vraag over als je het antwoord niet weet.” 
  • Carry: ‘Doe de sommen als laatste. Bereken de som eerst op kladpapier, dan kun je makkelijker controleren of je geen rekenfout hebt gemaakt. En rond bedragen nooit af, de foutmarge is namelijk niet groot.”
  • Edwin: “Rekenvragen kosten altijd veel tijd. Benader het examen daarom strategisch: blijf niet hangen in een rekenvraag en ga eerst verder met de andere vragen.”
  • Carry: “Ook de case neemt veel tijd in beslag. ‘Hang er een gordijntje voor’ en ga eerst met die andere vragen aan de slag. En zet voordat je start alvast de belangrijke formules en stappenplannen op je kladpapier. Dan heb je die altijd bij de hand.”
  • Edwin: “Als er bijlagen bij de vraag zijn, ga er dan van uit dat die er niet voor niets bij zitten. Bij eerdere examens diende een bijlage wel eens als afleiding, maar dat is nu niet meer zo.”
  • Carry: “Goed om te weten is dat de lay-out van de examens verbeterd is. Je kunt nu de grootte van de letters en de achtergrond zelf instellen.”
 

Nog een paar tips van onze klantenservice

Regelmatig vragen klanten ons welk Wft-PE-examen voor hem of haar verplicht is: dat is afhankelijk van de Wft-diploma’s die je in je bezit hebt. Ontdek eenvoudig welke examens jij moet doen met behulp van onze handige Wft-PE-tool.

Adviesbevoegdheden kun je makkelijk checken in Mijn Wft, een handige website van DUO. Je vindt er de Wft-diploma’s die je hebt behaald, tot wanneer die geldig zijn, voor welke beroepskwalificaties je adviesbevoegd bent en tot wanneer. Om in te loggen heb je een DigiD nodig.

Meer informatie

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!