Wft-PE bij consumptief en hypothecair krediet

Sinds 1 april 2019 is elke adviseur hypothecair krediet bevoegd om ook in consumptieve kredieten te adviseren. Wat betekent dit voor de PE-verplichtingen?

De Wft-PE-verplichtingen bij 1 diploma

  • Medewerkers met alleen het diploma Adviseur Hypothecair Krediet hoeven alleen de Wft-PE voor dit diploma te doen
  • Medewerkers met alleen het diploma Adviseur Consumptief Krediet hoeven alleen de Wft-PE voor dit diploma te doen

Beide diploma’s

Voor medewerkers met beide diploma’s ligt het ingewikkelder. Deze medewerkers moeten uitsluitend Wft-PE voor het diploma Adviseur Hypothecair Krediet doen. Daarmee blijft óók de adviesbevoegdheid gekoppeld aan het diploma Adviseur Consumptief Krediet in stand. Dat geldt zowel nu als in toekomstige PE-periodes.

Uitzondering

Maar er is 1 uitzondering op deze regel. Namelijk voor medewerkers die al vóór 1 april 2017 het diploma Adviseur Consumptief Krediet in hun bezit hadden, maar die in de Wft-PE-periode van 1 april 2017 tot 1 april 2019 niet de Wft-PE Adviseur Consumptief Krediet hebben gedaan. Hun adviesbevoegdheid op grond van het diploma Adviseur Consumptief Krediet is op 1 april 2019 verloren gegaan. Deze medewerkers mogen uiteraard wel in consumptief krediet blijven adviseren, zolang zij de Wft-PE Adviseur Hypothecair Krediet blijven doen. Zij ontlenen die bevoegdheid dan aan het diploma Adviseur Hypothecair Krediet.

Bijzonder Wft-PE-examen

Een medewerker die alsnog de adviesbevoegdheid bij zijn diploma Adviseur Consumptief Krediet wil herstellen, moet daarvoor een ‘bijzonder Wft-PE-examen Consumptief Krediet’ afleggen. Dit kan het geval zijn als de medewerker geen Wft-PE Adviseur Hypothecair Krediet meer wil doen, maar wel in consumptieve kredieten wil blijven adviseren.

Het afleggen van een ‘bijzonder Wft-PE-examen’ is niet aan een bepaalde datum gekoppeld. Het maakt niet uit of de betreffende diplomahouder 1 Wft-PE-periode heeft gemist of 10 Wft-PE-periodes.

Meer weten?

Nieuw: Wft Online Academy

De Wft Online Academy biedt bedrijven veel gemak. U koopt namelijk geen losse producten meer in, maar een totaaloplossing voor 1 vast bedrag per jaar met 1 overzichtelijke factuur per jaar. Met een abonnement op de Wft Online Academy hebben uw medewerkers vanuit 1 omgeving altijd toegang tot een compleet Wft-pakket, bestaande uit:

  • alle Wft-PE e-learnings inclusief proefexamens
  • digitale syllabi van alle initiële Wft-modules
  • de Permanent Actueel-omgeving Wft Triple A

Interesse? Vraag naar de mogelijkheden via het telefoonnummer 035 – 7 506 157 of stuur een e-mail naar incompany@nibesvv.nl.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!