Laatste jaar overgangsregeling: controleer uw Wft-diploma’s

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het laatste jaar van de overgangsregeling bijna ingaat. Een goed moment om te controleren of het wel goed zit met de diploma’s van uzelf en uw medewerkers. Want de regel is strak: op 31 december 2016 heeft u de nieuwe Wft-diploma’s, óf u heeft geen enkel diploma waar de Wft rechten aan toekent. 

Geen vrijstellingen

Een tussenweg is er niet. Vanaf 1 januari 2017 bestaan er géén vrijstellingen meer, geen gelijkgestelde diploma’s, geen PE Plus-examens en is er geen ‘omwisselactie’ meer. Elke adviseur moet op 1 januari 2017 in het bezit zijn van de vereiste Wft-diploma’s. 

Waar moet u speciaal op letten?

Op het moment dat u fysiek de nieuwe diploma’s in handen heeft, weet u dat het wat die diploma’s betreft in elk geval goed zit. Maar extra aandacht is vereist als u die nieuwe diploma’s nog niet heeft. Wij signaleren nu al 2 veel voorkomende problemen:

  1. Te laat ontdekken dat oude diploma’s niet (meer) geldig zijn.
  2. De ‘onderliggende’ diploma’s/modules zijn niet tijdig behaald. 

Te laat ontdekken dat oude diploma’s niet meer geldig zijn

Dagelijks worden medewerkers die zich voor de omwisselactie aanmelden teleurgesteld. Dan blijken hun oude diploma’s niet toereikend te zijn, terwijl zij (en vaak hun werkgever ook) altijd hadden aangenomen dat dat wel het geval was. Enkele oorzaken:

  • Er ontbreken enkele Wft-PE-certificaten (men was in de veronderstelling dat als je de Wft-PE-certificaten 2011-2012 hebt, eerdere Wft-PE-certificaten niet nodig zouden zijn).
  • Het Inhaalprogramma Beleggen A ontbreekt.
  • Er is steeds ten onrechte aangenomen dat een bepaald diploma gelijkstellingen bood, terwijl dat nooit het geval is geweest. Zoals bijvoorbeeld een HBO-diploma Financial Services Management, behaald in november 2007. Dit diploma biedt echter geen enkele gelijkstelling.

Dat is niet alleen een grote teleurstelling voor degene die niet beschikt over (voldoende) geldige diploma’s. Maar het betekent ook dat men vaak geheel opnieuw moet beginnen met een of meerdere Wft-diploma’s. En omdat elke adviseur op 1 januari 2017 in het bezit moet zijn van de voor hem vereiste diploma’s, wordt de tijd daarvoor steeds korter. 

Onderliggend diploma niet tijdig behaald

Om aan een PE Plus-examen te kunnen meedoen, is het voldoende om in het bezit te zijn van één van de diploma’s die corresponderen met de bij dat diploma behorende modules. Zo kan iedereen met een (op 31 december 2013 geldig) diploma Wft Schade Particulieren het PE Plus-examen Adviseur Schadeverzekering Particulier afleggen. Dus ook degenen die niet in het bezit zijn van een (op 31 december 2013 geldig) diploma Wft-module Basis. Om het diploma Adviseur Schadeverzekering Particulier te krijgen, moeten deze kandidaten uiterlijk op 31 december 2016 óók het nieuwe diploma Wft Basis behaald hebben. Als dat niet het geval blijkt, hebben zij alsnog niets in handen: Wft Basis kan weliswaar in 2017 ook nog behaald worden, maar de omwisselactie is afgelopen. 

Hypotheekadviseurs

Dit probleem gaat zich zeker ook voordoen bij hypotheekadviseurs die op 31 december 2013 niet in het bezit waren van Wft Levensverzekering Algemeen. Als zij niet uiterlijk op 31 december 2016 de nieuwe module Vermogen hebben behaald, dan heeft hun diploma Wft Hypothecair Krediet en een inmiddels behaald PE Plus-examen Adviseur Hypothecair Krediet geen enkele waarde meer wat de Wft betreft.

Tot en met 31 december 2016 bestaat de mogelijkheid om deze problemen te voorkomen; daarna niet meer. 

Houd de tijd in de gaten!

Controleer dus tijdig of de nieuwe Wft-diploma’s echt behaald zijn. Degenen die hun PE Plus-examen zo laat mogelijk plannen: controleer (nogmaals!) of de oude diploma’s echt toereikend zijn. Want als dat niet zo is, heeft u aanmerkelijk meer studie-/examentijd nodig. En houd in de gaten dat de onderliggende modules (waarvoor op 31 december 2013 geen geldige diploma’s waren behaald) echt voor het einde van 2016 moeten zijn behaald.

Houd er daarbij ook rekening mee dat het in het najaar van 2016 druk gaat worden op de examenlocaties. Heel druk. 

Opleidingen

Kijk op de site van NIBE-SVV voor meer informatie.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!