Je kunt niet genoeg Wft-diploma's hebben

Het CDFD heeft meer Wft-diploma’s uitgereikt dan nodig zou zijn. En lijken er meer adviseurs te zijn dan er zijn. 

Inmiddels weten we dat er ruim 106.000 mensen zijn met één of meer Wft-diploma’s. Dat zijn niet allemaal adviseurs. Heel veel acceptanten en schadebehandelaren hebben Wft-diploma’s, net als een hoop mensen die wel ergens in de periferie van de financiële dienstverlening werken, maar zeker geen financieel adviseur zijn. Denk aan experts, risicodeskundigen, docenten en compliancefunctionarissen. Hoeveel echte gediplomeerde adviseurs er zijn, weet dus niemand, laat staan hoeveel van die adviseurs de vrije keuze hebben uit een representatief aantal aanbieders.
 
Die 106.000 mensen hebben bij elkaar ruim 308.000 Wft-diploma’s. Dat is gemiddeld 2,9 Wft-diploma per ‘bevoegde adviseur’. Maar van die 106.000 hebben ruim 22.000 mensen alleen het diploma Adviseur basis. En u weet: met dat diploma kun je helemaal niets. Anders dan de misleidende benaming Adviseur basis suggereert, geeft dat diploma geen enkele adviesbevoegdheid. Dus blijven er hooguit 84.000 mensen over die werkelijk enige adviesbevoegdheid op grond van Wft-diploma’s hebben. Die samen ruim (308.000 minus 22.000=) 286.000 Wft-diploma’s hebben. Dat is gemiddeld iets meer dan 3,4 Wft-diploma per werkelijk ‘bevoegde adviseur’.
 
Ook dat cijfer zegt weer niet zo heel veel gezien het stapelsysteem van het vakbekwaamheidsbouwwerk. Iemand die hypotheekadviseur is, heeft immers al per definitie 3 Wft-diploma’s (Basis, Vermogen, Hypothecair krediet). Ook de zakelijke-verzekeringsadviseur en de pensioenadviseur hebben ten minste drie Wft-diploma’s. Alleen de ruwweg 8.000 zorgverzekeringsadviseurs hebben aan één diploma genoeg.
 
In elk geval is Adviseur schadeverzekering zakelijk het meest geliefde (nou ja: het meest behaalde) echte adviesdiploma: ruim 33.000. Op de voet gevolgd door Adviseur consumptief krediet en Adviseur vermogen: beide ook ruim 33.000. Weliswaar zijn er meer diploma’s Adviseur schadeverzekering particulier afgegeven (ruim 53.000), maar omdat dat diploma automatisch ook is afgegeven aan alle 33000 Adviseurs schadeverzekering zakelijk, zijn er dus maar zo’n 20.000 adviseurs die alleen particuliere klanten in schadeverzekeringen mogen adviseren.
 
Ronduit grappig is overigens dat er 48 mensen zijn die alle 9 Wft-diploma’s hebben behaald. Die hebben dus naast het diploma Adviseur schadeverzekering zakelijk óók het diploma Adviseur zorgverzekering gehaald. De vraag is waarom. Want met het diploma Adviseur schadeverzekering zakelijk mag je toch al in zorgverzekeringen adviseren. Het diploma Adviseur zorgverzekering geeft die groep geen enkele extra bevoegdheid. Het levert alleen maar een overbodige extra PE-verplichting op om dat diploma in stand te houden. Kennelijk onder het motto: je kunt niet genoeg Wft-diploma’s aan de wand hebben hangen.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!