De visie van NIBE-SVV op duurzaamheid

Nederland staat voor een grote opgave: verduurzamen. Daarvoor zullen we niet alleen onze leefomgeving, maar ook onze economie moeten aanpassen. Nieuwe economische activiteiten moeten worden opgebouwd om zo biodiversiteitsverlies en grondstofuitputting tegen te gaan. Een transitie naar een duurzame economie brengt grote investeringen met zich mee. Financiële instellingen zoals banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders zijn belangrijke spelers in deze transitie. Een rol waarvan de sector zich steeds bewuster is.

De verandering binnen de financiële sector 

De wereld verandert en de vraag naar groene bedrijfsvoering groeit. De bewustwording neemt toe, net als de druk vanuit consumenten en regelgevers. Veel financiële instellingen zijn gestart met het omarmen van duurzaamheid. En dat is nodig. Want de tijd van reactief omgaan met deze kwestie is voorbij. Er komen steeds meer overheidsingrepen en de consument eist snellere stappen. Milieudefensie spant namens de consument rechtszaken aan om de financiële sector te laten weten dat er meer moet gebeuren. 

Duurzaam bankieren en verzekeren wordt cruciaal. Banken hebben een invloedrijke rol bij de vergroening van bijvoorbeeld grote corporates waarmee ze samenwerken. En bij het adviseren van mkb’ers voor het maken van duurzame keuzes. Bijvoorbeeld door financiering voor een bedrijfspand aan te bieden met de eis om zonnepanelen op het dak te laten leggen. 

Maak duurzaamheid onderdeel van je DNA 

De rol van de financiële sector bij duurzaamheid en de bijbehorende impact is groot. Zowel binnen het beleid als in klantadvies. En dat brengt ook kansen met zich mee. 

Martijn Steffers, Directeur NIBE-SVV: ‘Het is voor elke organisatie tijd om duurzaamheid een integraal onderdeel te maken van de kernactiviteiten. De financiële sector kan hierin een voortrekkersrol nemen, bijvoorbeeld door duurzaamheid mee te nemen in het wegen van risico’s en in hun investeringsbeleid.’ 

Het is een complexe transitie die vraagt om actieve betrokkenheid. Er zijn genoeg inspirerende voorbeelden in de markt die laten zien dat het kan. Banken en verzekeraars die zijn gestart vanuit de vraag: hoe kan ik een financieel gezond bedrijf zijn én rekening houden met milieukwesties? De tijd van leiden, vooroplopen en sturing geven is aangebroken. 

NIBE-SVV biedt ondersteuning om de juiste kennis in huis te halen 

Gescheiden afvalbakken, afvalprikken rondom het gebouw, een regenboognetwerk: NIBE-SVV erkent de noodzaak om het leefklimaat te verbeteren. We bieden een ondersteunende rol aan banken, verzekeraars en beleggingsinstanties. Dit doen we door duurzaamheid binnen financiële instanties te stimuleren met passende opleidingen en trainingen. Daar waren we al vroeg bij. Zo hebben we jaren geleden samen met de sector de Awareness Duurzaamheid training opgezet. En onderwerpen zoals zonnepanelen en elektrische auto’s behandelen we al een ruime tijd binnen onze schadeopleidingen. 

Hoewel de noodzaak voor duurzaamheidstrainingen in het verleden nog niet door iedereen werd gezien, vindt er nu een omslagpunt plaats. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid staan ondertussen niet stil. Daarom blijven we de opleidingen en trainingen continu optimaliseren. En sluiten deze altijd aan op de actualiteiten. 

Samen bouwen aan kennis 

Dit doen we niet alleen. Zowel intern als extern betrekken we deskundige partijen om gedegen opleidingen en trainingen te ontwikkelen. We zijn samenwerkingsverbanden aangegaan met duurzaamheidsexperts. Dankzij deze samenwerkingen hebben we altijd de juiste knowhow in huis. En we hebben met de Universiteit van Amsterdam (UvA) de UvA Academie voor Banken en Verzekeringen ontwikkeld. Hieruit is onder andere de opleiding Certified Sustainability Advisor voortgekomen. Een opleiding om bekwaam te kunnen adviseren over duurzaamheid en alles te weten over de duurzaamheidswetgeving. Door onze krachten te bundelen, tillen we het vakgebied van de bank- en verzekeringsleer naar een hoger niveau. Ook op het gebied van duurzaamheid. 

Praktische ondersteuning & maatwerk op kennisgebied 

Naast opleidingen en trainingen die individueel te volgen zijn, bieden we diverse incompanytrainingen aan. Deze trainingen ontwikkelen we op basis van wensen en eisen van het bedrijf, zodat specifieke vraagstukken van de organisatie worden behandeld. Bijvoorbeeld door een accountmanager van een bank de juiste kennis te bieden om een duurzaamheidsscreening of -test af te nemen aan tafel bij een klant. De trainingen en opleidingen zijn praktijkgericht, zodat de kennis direct toepasbaar is. 

Martijn Steffers, Directeur NIBE-SVV: ‘Je leert bij ons een vak. Daar heb je morgen al iets aan; je kunt het meteen bij je klant en in je eigen organisatie in de praktijk brengen.’ 

Heb je behoefte aan een op maat gemaakte opleiding of training voor de medewerkers van je bedrijf? Lees hier meer over onze incompanymogelijkheden

Volg een training of opleiding over duurzaamheid 

Wil je meer weten over de duurzaamheidstrainingen en -opleidingen? Bekijk alle opleidingen en trainingen hier

Overkoepelend platform ESGkennis 

NIBE-SVV is onderdeel van Salta Group. We bieden een breed palet aan opleidingen en trainingen op het gebied van duurzaamheid, maatschappij en bestuur (ESG). Ontdek het aanbod van Salta Group op het gebied van ESG op de website ESGkennis.nl

Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!