FFP Financiële Planning

FFP-erkende leergang voor de financieel planner

Studiebelasting

Vakgebied

Bank

Niveau

Vakopleiding

Erkenning

Opleidingsvariant

Dag

Duur

8 maanden

Eerstvolgende startdatum

28-10-2019
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De financieel planner is dé deskundige op het gebied van vermogensvorming. Deze langetermijnplanning richt zich op life events in de persoonlijke en de zakelijke sfeer. Bepalende gebeurtenissen op het gebied van familie, arbeid en wonen en ondernemerschap worden in relatie tot vermogensvorming behandeld. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan vaardigheden, professioneel gedrag en ethiek. U wordt op interactieve wijze optimaal voorbereid op het boeiende vak van financieel planner. Deze leergang van NIBE-SVV bereidt u daarnaast volledig voor op het afleggen van de officiële FFP-examens van de federatie financieel planners (FFP). Met een opname in het FFP-register toont u uw professionele kennis en vaardigheden als financieel planner aan. De modules van dit programma van NIBE-SVV zijn ook los te volgen.

Doelgroep

Deze leergang is in het bijzonder ontwikkeld voor accountmanagers voor vermogende particuliere cliënten, (erkend) hypotheekadviseurs, personal bankers, private bankers, (ervaren) financieel adviseurs en planners, assurantietussenpersonen en zelfstandig gevestigde financieel dienstverleners.

Vooropleiding

Voor succesvolle deelname is HBO-werk- en -denkniveau vereist. Verder gaan we ervan uit dat u een relevante vooropleiding en werkervaring heeft.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is al jaren dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit.

U maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de leergang nodig heeft. De theorie wordt in deze leergang behandeld door middel van een overzichtelijk tekstboek. U test uw kennis en begrip van deze theorie met oefenmateriaal dat u ter beschikking krijgt in uw online leeromgeving. De online leeromgeving bevat een digitale vragenbank waarmee u de theorie uit het tekstboek snel en effectief onder de knie krijgt.

Doel en opzet

De leergang behandelt alle aspecten van vermogensvorming door particulieren en ondernemers. Het HBO-programma bestaat uit kennis- en vaardigheidscomponenten. U verkrijgt in de module FFP Generiek de fundamenten die u als financieel adviseur nodig heeft. Denk hierbij aan toekomstvoorzieningen, belastingen en het maken van berekeningen.

De kern van de leergang is uitgebouwd rond 9 life events zoals die in het curriculum van de FFP worden onderscheiden. Deze life events staan voor de diverse levensfases waarbij ook verschillende financiële wensen horen. Ze staan voor relatie, kinderen, overlijden, werken, arbeidsongeschikt, pensioen, wonen, ondernemen en bedrijfsovername. Deze 9 fases zijn gebundeld in 3 modules: FFP Familie, FFP Arbeid/Wonen en FFP Ondernemer.

Als adviseur op dit vakgebied zijn bepaalde vaardigheden onmisbaar. Daarom wordt er in de module FFP Vaardigheden aandacht besteed aan essentiële vaardigheden, professioneel gedrag en ethiek.

Alle bijeenkomsten worden verzorgd door topdocenten die zelf in de praktijk werkzaam zijn. Theorie en praktijk gaan in deze unieke leergang steeds hand in hand. Dat maakt dit HBO-programma zo aantrekkelijk, want hierdoor kunt u het geleerde meteen gebruiken in uw dagelijkse praktijk.

U kunt ervoor kiezen de modules af te sluiten met een examen van de Federatie Financieel Planners. Om u goed voor te bereiden op de officiële FFP-examens staat een significant deel van deze leergang in het teken van examentraining. Om extra goed voorbereid te zijn op deze examens kunt u 3 aparte bijeenkomsten volgen. Tijdens deze examentrainingen krijgt u aanvullende tips en werkt u, samen met de docent, aan het maken van oefenvragen.

Als FFP’er heeft u ook een PE-verplichting. Met uw Permanent Actueel (PA-)abonnement op Wft Triple A ontvangt u 4 PE-punten bij FFP. Deze PE-punten kent FFP toe op basis van een verplicht profiel met (minimaal) de Wft-modules Basis, Hypothecair krediet en Vermogen.

Studiebelasting en duur

De leergang duurt gemiddeld 8 maanden. Het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 10 uur per week.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Het programma bestaat uit 5 modules. Hierin komen de volgende onderwerpen aan de orde:

FFP Generiek

(2 dagen)

 • Belastingen
 • Toekomstvoorzieningen
 • Beleggen en financieel rekenen

FFP Familie

(2 dagen)

 • Samenwonen, trouwen, scheiden
 • Overlijden
 • Kinderen (geboorte, studie, vermogensoverdracht)

FFP Arbeid/wonen

(2 dagen)

 • Verandering van baan
 • Ontslag
 • Arbeidsongeschikt
 • Stoppen met werken, pensionering
 • (Ver)kopen, verbouwen, nieuwbouw, gemengd gebruik, (tijdelijke) verhuur

FFP Ondernemer

(2 dagen)

 • Starten-groei-krimp onderneming
 • Verandering rechtsvorm
 • Overname
 • Staken
 • Fusie

FFP Vaardigheden

(2 dagen)

 • Competenties die nodig zijn voor passend advies aan de klant
 • Intervisie, rollenspelen en adviespresentaties
 • Verschillende gedragsmodellen
 • De 4 communicatieregels van Watzlawik

Examen

Deze leergang bereidt u volledig voor op de erkende FFP-examens. Als u deze examens wilt afleggen, dan dient u zich via www.ffp.nl zelf aan te melden. De kosten van de examens zijn voor eigen rekening.

Examentrainingen

U kunt extra examentrainingen volgen voor de FFP-examens van de modules FFP Generiek en FFP Familie (gecombineerd), de module FFP Arbeid/Wonen en de module FFP Ondernemer. Deze examentrainingen duren elk 1 dag.

Bewijs van deelname

Na actieve deelname aan de bijeenkomsten ontvangt u een bewijs van deelname per gevolgde module.

Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding kunt u volgen in een klassikale variant. U volgt daarbij bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De bijeenkomsten worden in een dagvariant aangeboden. Deze variant omvat 10 bijeenkomsten van 09.30 uur tot 16.30 uur.

Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Cursusgeld
€ 3.250,-
Studiemateriaal
€ 250,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 250,-
Locatiekosten
€ 295,-
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 4.045,-

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

Het arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten zijn € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangements­kosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten zijn € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Master­opleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 9% btw in rekening. 

Losse examens zijn vrijgesteld van btw als u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Nieuwe inzichten opdoen?

Het vakgebied van de financieel dienstverlener is én blijft flink in beweging. Meebewegen is noodzakelijk om uw waarde voor uw klant te behouden. Onze whitepapers helpen u om uw kennis up-to-date te houden en nieuwe inzichten op te doen.