WFT OPLEIDINGEN EN EXAMENS

WFT OPLEIDINGEN EN EXAMENS

Alles wat je moet weten over Wft-diploma’s

Misschien ben je het wel eens tegengekomen als functievereiste in een vacature: het Wft-diploma. Wat is dit precies en waarvoor heb je het nodig? En wat moet je doen om zo’n diploma te behalen? Op deze pagina geven we antwoord op al je vragen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Wat is een Wft-diploma en waarom heb je dit nodig?

Volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) moet je als financieel adviseur altijd over actuele vakbekwaamheid beschikken. De consument moet er immers op kunnen vertrouwen dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om een passend advies uit te brengen. Om aan te tonen dat je over deze vakbekwaamheid beschikt dien je niet alleen actueel vakbekwaam te zijn, maar óók over de voorgeschreven Wft-diploma’s te beschikken.

Welke Wft-diploma’s zijn er?

Er zijn 8 verschillende Wft-diploma’s, opgebouwd uit één of meer van de 9 verschillende Wft-modules:

Elk van de 9 verschillende Wft-modules levert een Wft-certificaat. Met alleen een Wft-certificaat mag je nog niet adviseren. Wft Basis toont aan dat je beschikt over de voor jou noodzakelijke basiskennis en -vaardigheden. De overige 8 certificaten zijn meer toegespitst op specifieke vakgebieden.

Welk Wft-diploma heb je nodig voor welke functie?

Welk(e) Wft-diploma(‘s) je nodig hebt, dat is afhankelijk van de functie die je uitoefent. Met het Wft-vakbekwaamheidsstelsel zie je in één oogopslag welke diploma’s vereist zijn voor jouw vakgebieden. Het Wft-vakbekwaamheidsstelsel heeft een modulaire opbouw: elke beroepskwalificatie bestaat uit een of meer modules.

Hoe kun je een Wft-diploma halen?

Het studeren voor je Wft-diploma is behoorlijk intensief, maar met onze Wft-opleidingen bereiden we je er optimaal op voor. Wij begrijpen dat je je opleiding gemakkelijk moet kunnen combineren met een drukke baan en je privéleven. Daarom kun je bij ons kiezen uit verschillende studievarianten. Studeer je liever klassikaal,  in de Virtual Classroom of via e-learning? En heb je overdag tijd of juist ’s avonds of in het weekend? De keuze is aan jou. Ook kun je kiezen voor onze examentraining om nog beter voorbereid aan je Wft-examen te beginnen.

Waar kun je Wft-examen doen?

Bij NIBE-SVV kun je je Wft-examen altijd dicht bij je woon- of werkadres afleggen. Wij bieden 19 examenlocaties, verspreid over het hele land.

Jaarlijkse actualisering van leerstof en examens

De Wft-examens worden jaarlijks op 1 april geactualiseerd. In de maanden daaraan voorafgaand actualiseren wij onze opleidingen, zodat ze altijd aansluiten op de examens. Omdat ook de exameneisen per 1 april worden aangepast, kun je in de maanden januari en februari alleen op telefonisch verzoek een initiële Wft-opleiding starten. Dit om te voorkomen dat je per ongeluk kort voor 1 april start, terwijl je pas ná 1 april examen wilt doen.

Hoe lang is je Wft-diploma geldig?

Omdat actuele vakbekwaamheid voor je praktijk van groot belang is, is een Wft-diploma niet onbeperkt geldig. Daarom is je Wft-diploma alleen geldig in de PE-periode waarin je het hebt behaald en de daarop volgende PE-periode (PE staat voor Permanente Educatie). De huidige en volgende PE-periodes zijn:

  • 1 april 2022 t/m 31 maart 2025
  • 1 april 2025 t/m 31 maart 2028
  • 1 april 2028 t/m 31 maart 2031

Voor het einde van die volgende PE-periode moet je het bijbehorende PE-examen hebben behaald om met je diploma te mogen blijven adviseren. Met onze Wft-PE-opleidingen en PE-examens houd je je vakbekwaamheid actueel.

Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!