Alles wat u moet weten over Wft-diploma’s

Misschien bent u het wel eens tegengekomen als functievereiste in een vacature: het Wft-diploma. Wat is dit precies en waarvoor heeft u het nodig? En wat moet u doen om zo’n diploma te behalen? Op deze pagina geven we antwoord op al uw vragen, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Wat is een Wft-diploma en waarom heeft u dit nodig?

Volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft) moet u als financieel adviseur altijd over actuele vakbekwaamheid beschikken. De consument moet er immers op kunnen vertrouwen dat u over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om een passend advies uit te brengen. Om aan te tonen dat u over deze vakbekwaamheid beschikt dient u niet alleen actueel vakbekwaam te zijn, maar óók over de voorgeschreven Wft-diploma’s te beschikken.

Welke Wft-diploma’s zijn er?

Er zijn 8 verschillende Wft-diploma’s, opgebouwd uit één of meer van de 9 verschillende Wft-modules:

Elk van de 9 verschillende Wft-modules levert een Wft-certificaat. Met alleen een Wft-certificaat mag u nog niet adviseren. Wft Basis toont aan dat u beschikt over de voor u noodzakelijke basiskennis en -vaardigheden. De overige 8 certificaten zijn meer toegespitst op specifieke vakgebieden.

Welk Wft-diploma heeft u nodig voor welke functie?

Welk(e) Wft-diploma(‘s) u nodig heeft, dat afhankelijk van de functie die u uitoefent. Met het Wft-vakbekwaamheidsstelsel ziet u in één oogopslag welke diploma’s vereist zijn voor uw vakgebieden. Het Wft-vakbekwaamheidsstelsel heeft een modulaire opbouw: elke beroepskwalificatie bestaat uit een of meer modules.

Hoe kunt u een Wft-diploma halen?

Het studeren voor uw Wft-diploma is behoorlijk intensief, maar met onze Wft-opleidingen bereiden we u er optimaal op voor. Wij begrijpen dat u uw opleiding gemakkelijk moet kunnen combineren met een drukke baan en uw privéleven. Daarom kunt u bij ons kiezen uit verschillende studievarianten. Studeert u liever klassikaal, Virtual Classroom of via e-learning? En heeft u overdag tijd of juist ’s avonds of in het weekend? De keuze is aan u. Ook kunt u kiezen voor onze examentraining om nog beter voorbereid aan uw Wft-examen te beginnen.

Waar kunt u Wft-examen doen?

Bij NIBE-SVV kunt u uw Wft-examen altijd dicht bij uw woon- of werkadres afleggen. Wij bieden 19 examenlocaties, verspreid over het hele land.

Jaarlijkse actualisering van leerstof en examens

De Wft-examens worden jaarlijks op 1 april geactualiseerd. In de maanden daaraan voorafgaand actualiseren wij onze opleidingen, zodat ze altijd aansluiten op de examens. Omdat ook de exameneisen per 1 april worden aangepast, kunt u in de maanden januari en februari alleen op telefonisch verzoek een initiële Wft-opleiding starten. Dit om te voorkomen dat u per ongeluk kort voor 1 april start, terwijl u pas ná 1 april examen wilt doen.

Hoe lang is uw Wft-diploma geldig?

Omdat actuele vakbekwaamheid voor uw praktijk van groot belang is, is een Wft-diploma niet onbeperkt geldig. Daarom is uw Wft-diploma alleen geldig in de PE-periode waarin u het heeft behaald en de daarop volgende PE-periode (PE staat voor Permanente Educatie). De huidige en volgende PE-periodes zijn:

  • 1 april 2019 t/m 31 maart 2022
  • 1 april 2022 t/m 31 maart 2025
  • 1 april 2025 t/m 31 maart 2028

Voor het einde van die volgende PE-periode moet u het bijbehorende PE-examen hebben behaald om met uw diploma te mogen blijven adviseren. Met onze Wft-PE-opleidingen en PE-examens houdt u uw vakbekwaamheid actueel.

Be relevant, keep the change

Blijf up to date met de webinar reeks

Webinar: Trends in verzekeringsfraude en fraudebestrijding

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Nieuwe inzichten opdoen?

Het vakgebied van de financieel dienstverlener is én blijft flink in beweging. Meebewegen is noodzakelijk om uw waarde voor uw klant te behouden. Onze whitepapers helpen u om uw kennis up-to-date te houden en nieuwe inzichten op te doen.