Uitklappen
Inklappen

Voor 1 januari starten met deze opleiding?

Start voor 1 januari

Ieder jaar actualiseren wij ons aanbod. Op deze pagina zie je de planning van dit programma met een startdatum na 1 januari. Wil je liever nu starten? Ga dan naar dit programma met de knop Start voor 1 januari.

Start voor 1 januari

Eerstvolgende startmomenten

25-11-2020, Amsterdam

Avond, Inschrijven

26-11-2020, Eindhoven

Avond, Inschrijven

Pensioenpraktijk

Dé opleiding om inzicht te krijgen in het pensioenstelsel in Nederland

Studiebelasting

12

Niveau

Vakopleiding

Erkenning

Opleidingsvariant

Avond, Dag en Zaterdag

Vanaf prijs

€ 1.672,00

Duur

2 maanden

Eerstvolgende startdatum

14-04-2021
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De pensioenwereld is in beweging. In deze basisopleiding verwerf je actuele kennis over de hoofdlijnen van pensioenen en over volksverzekeringen zoals AOW, Anw en de werknemersverzekering WIA. Daarnaast ontwikkel je kennis over het belastingstelsel (onder andere boxen), pensioensystemen en pensioenfinanciering. De theorie pas je direct toe in je eigen praktijk. Meld je daarom aan voor de interessante opleiding Pensioenpraktijk.

Doelgroep

Deze pensioenopleiding is bedoeld voor (nieuwe) medewerkers (collectief) pensioen bij pensioenuitvoerders (pensioenfondsen en pensioenverzekeraars) assurantiekantoren en pensioenadvieskantoren, frontofficemedewerkers en medewerkers van de klantenservice die inhoudelijke vragen krijgen van pensioendeelnemers en werkgevers over (collectief) pensioen. De opleiding is ook heel geschikt voor personeelsfunctionarissen (HRM) en leden van ondernemingsraden en medezeggenschapsraden die regelmatig met pensioenregelingen te maken hebben. Ook voor medewerkers bij accountantskantoren en bankmedewerkers is deze opleiding bijzonder geschikt.

Doel en opzet

In de opleiding Pensioenpraktijk zijn de meest actuele pensioenonderwerpen en belangrijke pensioenveranderingen verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan recente wetswijzigingen als de Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd, de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) en wijzigingen in de berekening van de hoogte van de transitievergoeding.

Uiteraard nemen we je ook mee in het pensioenakkoord en de gevolgen hiervan voor individuele werknemers. Zo komen de nieuwe UPO-modellen aan bod en het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding. Dit is dan ook de opstap naar de opleiding Wft Pensioen.

Vooropleiding

Je hebt MBO-werk- en -denkniveau. Je hebt basiskennis van de relevante facetten van (levens)verzekeringen.

De opleiding Pensioenpraktijk vormt een uitstekende basis voor de opleiding Wft Pensioenverzekeringen en kan ook gebruikt worden als opstap naar de opleiding Branchediploma Leven.

Studiebelasting en duur

Gemiddeld duurt het programma 2 maanden. Het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 12 uur per bijeenkomst.

Studiemateriaal

Je maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die je voor de studie nodig hebt.

Optionele syllabus

Bij een e-learningvariant ontvang je een digitale syllabus. Een papieren versie van de syllabus kun je optioneel bijbestellen in het inschrijfproces.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Examen en diploma

De opleiding wordt afgerond met een digitaal examen. Sluit je dit met een voldoende af, dan ontvang je het diploma ‘Pensioenpraktijk’.

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Hoofdlijnen pensioenwereld
 • Sociale zekerheid (AOW, Anw en WIA)
 • De Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd
 • Wet arbeidsmarkt in balans
 • Pensioenvormen, pensioensystemen en pensioenfinanciering
 • Pensioenakkoord
 • Nieuwe UPO-modellen
 • Ontslag, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid, overlijden
 • Transitievergoeding
 • Wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding
Planning
Planning
Planning
Planning
Planning

Opleidingsvarianten

Je kunt deze opleiding volgen in twee zeer aantrekkelijke varianten. Het digitale examen is onderdeel van de opleiding. Je kunt kiezen uit de volgende varianten:

 1. E-learning (syllabus optioneel). Je gebruikt onze online leeromgeving. Hierbij word je op afstand ondersteund door een van onze ervaren docenten. Het is mogelijk een geprinte syllabus te bestellen. Het examen is onderdeel van de opleiding. De examenkosten staan separaat vermeld in het kostenoverzicht.
 2. Klassikaal (inclusief syllabus). Je volgt klassikale bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De bijeenkomsten worden zowel in een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding omvat 3 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding omvat 6 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Inschrijven

Selecteer eerst de gewenste opleidingsvariant om je in te schrijven.

Voor 1 januari starten met deze opleiding?

Ieder jaar actualiseren wij ons aanbod. Hieronder zie je de planning van dit programma met een startdatum na 1 januari. Wil je liever nu starten? Ga dan naar dit programma met de knop Start voor 1 januari.

Start voor 1 januari
Investering
Investering
Investering
Investering
Investering

Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

Klassikaal
€ 1.349,-
Studiemateriaal
€ 55,-
Examenkosten
€ 175,-
Arrangementen (Food & Beverage)
€ 75,-
Locatiekosten
€ 88,50
Totaalprijs (exclusief BTW)
€ 1.742,50

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

Het arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten zijn € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangements­kosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten zijn € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Optioneel studieboek

Als u kiest voor een e-learning ontvangt u een digitaal tekstboek. Een papieren studieboek kunt u optioneel bijbestellen in het inschrijfproces.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Master­opleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 9% btw in rekening. 

Losse examens zijn vrijgesteld van btw als u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Heb je vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Vraag onze studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor je klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

Buiten het klaslokaal

Wist je dat we ook buiten onze opleidingen bouwen aan een krachtige financiële sector? Ook buiten het klaslokaal houden wij je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen binnen je vakgebied.