Leergang Payments

Verdiep u in de wet- en regelgeving en ontwikkelingen binnen het betalingsverkeer

Studiebelasting

Vakgebied

HBO en Master

Niveau

Vakopleiding

Erkenning

Opleidingsvariant

Dag

Duur

5 maanden

Eerstvolgende startdatum

18-03-2020
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

In deze leergang van NIBE-SVV maakt u kennis met verschillende componenten van het betalingsverkeer. Zo leert u over uiteenlopende betalingsmethoden en bestudeert u risico’s hiervan. U raakt bekend met de wet- en regelgeving en weet welke eisen er worden gesteld aan financiële instellingen die op nationaal, Europees en internationaal niveau opereren. Daarnaast kijkt u naar de toekomst: welke ontwikkelingen binnen het betalingsverkeer hebben de afgelopen jaren plaatsgevonden en welke veranderingen mogen we nog verwachten? Deze leergang bestaat uit 4 modules die ook los te volgen zijn.

Direct resultaat

 • Inzicht in de ontwikkelingen binnen het internationale betalingsverkeer
 • U heeft een toonaangevende leergang gevolgd, die voor elke HBO'er binnen de financiële dienstverlening dé standaard is op het gebied van betalingsverkeer
 • U ontvangt het diploma Leergang Payments van NIBE-SVV

Doelgroep

Deze opleiding is bijzonder geschikt voor professionals die in de dagelijkse praktijk worden geconfronteerd met de praktische werkwijze van het betalingsverkeer. U kunt hierbij denken aan onder andere trainees bij banken, medewerkers kas/balie en callcenter, adviseurs particuliere relaties, accountmanagers en commercieel ondersteuners zakelijke relaties, administratief medewerkers betalingsverkeer of IT-medewerkers bij banken.

Vooropleiding

De opleiding wordt gegeven op HBO-niveau. Enige bankervaring en kennis van de kernactiviteiten van het bankbedrijf en van (internationaal) handels- en betalingsverkeer is gewenst.

Doel en opzet

Deze opleiding heeft tot doel om u op de hoogte te brengen van de precieze werkwijze van het betalingssysteem. Aan de orde komen onder andere fintech ontwikkelingen, (internationaal) betalingsverkeer, SEPA en PSD2. U leert welke wet- en regelgeving er is op het gebied van betalingen. Ook ontdekt u van diverse producten hoe ze werken op nationaal en internationaal niveau en welke risico’s ze met zich meebrengen. Risico’s zowel voor de veiligheid van de financiële instanties als voor de consument. U richt zich hierbij op gevestigde en recente ontwikkelingen binnen de markt. Aan de hand van casuïstiek worden op praktische wijze implicaties van het nieuwe systeem toegelicht. Alle begrippen worden hierbij in de juiste context behandeld en geplaatst waardoor u ze ook daadwerkelijk kunt toepassen in uw werk.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is al jaren dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit.

U maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de studie nodig heeft.

Programma
Programma
Programma
Programma
Programma

Programma

De opleiding bestaat uit 4 modules. Hierin komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Next Payments

(2 dagdelen)

 • Veranderingen in de betalingswereld
 • Financial Technology: fintech
 • Bitcoin en andere cryptocurrencies
 • PayPal
 • iDEAL
 • Contactloos betalen met de smartphone
 • Blockchain
 • Overheidsregelingen
 • PSD II (Directive on Payment Services) binnen SEPA
 • De rol van financiële instellingen
 • De invloed van niet-financiële instellingen (zoals Google en Apple)

Kernaspecten betalingsverkeer (klassikaal)

(4 dagdelen)

 • Economisch en maatschappelijk belang van betalingsverkeer
 • Bancair verwerken van verschillende soorten betalingen
 • Pan-europese clearing- en settlementsystemen
 • Gemeenschappelijk eurobetalingsgebied
 • Gevolgen PSD2

Toezicht en regelgeving (e-learning)

 • Verschillende (nationale en internationale) instanties
 • Wft en Sanctiewet

Internationaal betalingsverkeer (e-learning)

 • Internationaal zakendoen
 • Blanco betalingsverkeer
 • Documentair betalingsverkeer
 • Risicodekking en overheidsregelingen

  Examen en diploma

  U rondt elke module afzonderlijk af met een moduleopdracht. Daarnaast rondt u de opleiding in zijn geheel af met een eindopdracht. Heeft u voor alle modules en de eindopdracht een voldoende beoordeling behaald, dan kunt u de ontvangen certificaten omwisselen voor het diploma ‘Leergang Payments’ van NIBE-SVV.

  Planning
  Planning
  Planning
  Planning
  Planning

  Opleidingsvarianten

  U volgt de opleiding via een combinatie van klassikale bijeenkomsten en e-learning. Zo volgt u voor de module Next Payments 2 avondbijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. Voor de module Kernaspecten betalingsverkeer neemt u deel aan 2 dagbijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De andere 2 modules volgt u via e-learning. Het examen is onderdeel van de opleiding. De examenkosten staan separaat vermeld in het kostenoverzicht.

  Voor 1 januari starten met deze opleiding?

  Ieder jaar actualiseren wij ons aanbod. Hieronder ziet u de planning van dit programma met een startdatum na 1 januari. Wilt u liever nu starten? Ga dan naar dit programma met de knop Start voor 1 januari.

  Start voor 1 januari
  Investering
  Investering
  Investering
  Investering
  Investering

  Kosten dag variant, bij betaling in 1 termijn

  Lesgeld
  € 4.095,-
  Studiemateriaal
  € 205,-
  Examenkosten
  € 769,-
  Arrangementen (Food & Beverage)
  € 75,-
  Locatiekosten
  € 88,50
  Totaalprijs (exclusief BTW)
  € 5.232,50

  Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

  Locatie- en arrangementskosten*

  Het arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten zijn € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangements­kosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten zijn € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

  Optioneel studieboek

  Bij een e-learning ontvangt u een digitaal tekstboek. Een papieren studieboek kunt u optioneel bijbestellen in het inschrijfproces.

  Reprorechten en hand-outs*

  Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

  Vrijstellingen en btw

  Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Master­opleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

  Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

  Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 9% btw in rekening. 

  Losse examens zijn vrijgesteld van btw als u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

  Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

  *Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

  Heeft u vragen?

  Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

  Heeft u vragen?

  Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

  Vraag onze nieuwe studiegids aan

  Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar. Benieuwd naar ons volledige aanbod?

  Nieuwe inzichten opdoen?

  Het vakgebied van de financieel dienstverlener is én blijft flink in beweging. Meebewegen is noodzakelijk om uw waarde voor uw klant te behouden. Onze whitepapers helpen u om uw kennis up-to-date te houden en nieuwe inzichten op te doen.