Opleiding MBO Adviseur Vermogen niveau 4

Officieel erkende MBO-opleiding

Niveau

MBO

Vakgebied
Opleidingsvariant

Avond, Dag en Zaterdag


Algemeen

Met de opleiding MBO Adviseur Vermogen niveau 4 wordt u op het hoogst erkende MBO-niveau opgeleid. De belangrijke onderwerpen van vermogensadvies komen in het boeiende programma uitgebreid aan de orde. Onze praktijkgerichte aanpak is zeer leerzaam en inspirerend. Wat u leert, kunt u meteen in uw dagelijks werk toepassen. Onze docenten hebben veel ervaring met de praktijk en met volwassenenonderwijs. Zij kunnen u dus optimaal begeleiden. Deze opleiding wordt uitgevoerd in samenwerking met onze businesspartner NCOI.

Officieel erkend

NCOI heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan NCOI officieel erkende MBO-diploma’s uitgeven. Wilt u meer informatie? Zie dan Toelichting MBO.

Wat doet een adviseur vermogen?

Als (aankomend) adviseur vermogen houdt u zich onder meer bezig met de volgende zaken:

 • Inventariseren gegevens van klanten voor vermogensadvies
 • Opstellen risicoanalyse voor vermogensadvies
 • Adviseren over vermogen
 • Advies aanpassen aan ontwikkelingen

U werkt zelfstandig. U kunt gaan werken bij een bank, verzekeraar of financieel intermediair.

Doel en opzet

Deze praktijkgerichte opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten. Het programma is gericht op de combinatie van werken en leren. Tijdens de klassikale bijeenkomsten leert u alles over de belangrijkste thema’s van vermogensadvies. Deze kennis wordt vertaald naar concrete opdrachten, zodat u uw kennis direct in praktijk brengt. Hierdoor krijgt u meer ervaring met het beroep en bouwt u aan uw beroepsvaardigheden.

De opleiding wordt gegeven in de vorm van klassikale bijeenkomsten met praktijkvoorbeelden. Dit heeft als voordeel dat u direct contact heeft met de docent. De klassikale bijeenkomsten zijn georganiseerd in een aantal modules. Het voordeel hiervan is dat de onderwerpen apart behandeld en afgerond worden. U leert samen in een groep met andere volwassenen die in eenzelfde situatie als u ook een MBO-diploma willen behalen.

Vooropleiding

U kunt deelnemen aan deze opleiding als u minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het 4e leerjaar. Indien u hier niet aan voldoet, maar wel de capaciteiten en motivatie heeft, dan kunt u op basis van een intakegesprek en een toelatingstoets van NCOI mogelijk alsnog deelnemen aan deze opleiding. Voor deze intake en toelatingstoets is het relevant dat u over ruime werkervaring beschikt. Informeer hiervoor bij een van onze opleidingsadviseurs.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst. Daarnaast werkt u aan uw praktijkopdrachten.

Begeleiding

Om ervoor te zorgen dat u daadwerkelijk slaagt voor deze opleiding, wordt u tijdens de opleiding op verschillende manieren begeleid. Wij zorgen voor een professionele studieadviseur. Deze adviseur heeft op gezette tijden contact met u en is tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor vragen. Ook biedt het programma 6 bijeenkomsten waarin u extra begeleiding krijgt bij het maken van uw stageopdrachten. Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door uw leidinggevende of een ervaren collega. Hij of zij helpt u de stageopdrachten in praktijk te brengen. Wij zorgen ervoor dat u de opleiding uitstekend kunt combineren met uw werk en privé en dat u doelgericht het diploma behaalt.

Programma

U wordt opgeleid voor het officiële diploma MBO Adviseur Vermogen niveau 4. Het programma bestaat uit 5 beroepsgerichte modules, een keuzeprogramma, een module Studiebegeleiding (6 bijeenkomsten van 3 uur) en een stageprogramma (uw werkplek of een stage).

We begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. U kunt van ons dan ook een professionele aanpak verwachten. Wij werken met ervaren praktijkdocenten. Alle ballast in de opleiding laten we achterwege, zodat u direct doelgericht naar het diploma toewerkt.

Stage

Uw stage is belangrijk, omdat u daarin oefent met het in praktijk brengen van de geleerde beroepsvaardigheden. U kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een bank, verzekeraar of financieel intermediair. Heeft u al een baan in dit werkgebied? En is het bedrijf waarbij u werkt een erkend leerbedrijf? Dan kunt u uw huidige werkplek voordragen als stageplaats en hoeft u geen aanvullende stage te lopen. Heeft u op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volgt u een stage bij een bedrijf dat u zelf zoekt. Het Stage Instituut kan u daarbij mogelijk helpen.

Subsidie

Indien u deelneemt aan deze opleiding waarbij u de stage invult vanuit 
uw werk, dan kan uw werkgever mogelijk in aanmerking komen voor de Subsidieregeling praktijkleren (SPL). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de subsidieregeling uit in opdracht van het ministerie. Zie Subsidieregeling voor meer informatie.

Online leeromgeving

U kunt gebruikmaken van onze online leeromgeving. Hier vindt u veel opleidingsgerelateerde informatie die handig is tijdens uw opleiding.

Studieprogramma

Studieprogramma

De kernthema’s van de opleiding Adviseur Vermogen zijn:

 • Inventariseren gegevens van klanten voor vermogensadvies
 • Opstellen risicoanalyse voor vermogensadvies
 • Adviseren over vermogen
 • Advies aanpassen aan ontwikkelingen

Het programma bestaat uit:

Beroepsgerichte modules

 • Wft Basis (6 bijeenkomsten)
 • Wft Schadeverzekeringen particulier (8 bijeenkomsten)
 • Wft Vermogen (8 bijeenkomsten)
 • Commerciële vaardigheden (6 bijeenkomsten)
 • Verkoopmethoden en -technieken (6 bijeenkomsten)

De bijeenkomsten van de Wft-modules worden mogelijk op een andere dag/avond verzorgd.

Keuzeprogramma

(6 bijeenkomsten)
U kiest een van onderstaande keuzeprogramma’s.

 • Innovatief en servicegericht werken
 • Innovatie en duurzaamheid

Overige onderdelen

 • Begeleidingsmodule
 • Stageprogramma
 • Taal en rekenen

Taal en rekenen

Om een erkend diploma MBO-niveau 4 te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald niveau van taal- en rekenvaardigheden geldt. U maakt daarom tijdens uw opleiding diverse examens op het gebied van taal en rekenen om aan te tonen dat u dit niveau beheerst. Zie Toelichting MBO voor meer informatie.

MBO-diploma

De afronding bestaat uit een combinatie van digitale, schriftelijke en praktijkgerichte examens. Heeft u voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvangt u het officiële, door de overheid erkende diploma ‘MBO Adviseur Vermogen niveau 4’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).

Lesplanning

Lesplanning

Deze opleiding duurt 24 maanden. De opleiding wordt aangeboden in een dag- en een avondvariant. Bij de dagopleiding volgt u 20 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 6 bijeenkomsten van 3 uur voor de begeleiding. De avondopleiding omvat 46 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. U vindt het bijeenkomstenoverzicht per startmoment en per locatie op de website.

MBO Adviseur Vermogen niveau 4

Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Avond Dinsdag Amsterdam
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Avond Dinsdag Utrecht
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Avond Dinsdag Zwolle
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Avond Woensdag Eindhoven
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Avond Woensdag Rotterdam
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Dag Donderdag Amsterdam
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Dag Donderdag Eindhoven
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Dag Donderdag Rotterdam
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Dag Donderdag Utrecht
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Dag Maandag Utrecht
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Dag Donderdag Zwolle
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Zaterdag Zaterdag Amsterdam
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Zaterdag Zaterdag Eindhoven
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Zaterdag Zaterdag Rotterdam
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Zaterdag Zaterdag Utrecht
Startmaand Variant Dag Locatie
Maart 2018 Zaterdag Zaterdag Zwolle

Voor vragen over deze opleiding kunt u 035 200 4670 bellen. Deze opleiding op maat maken voor uw organisatie of op uw eigen locatie laten verzorgen? Bel 035 750 61 57.

Kostenspecificatie

Kosten

Dossiervorming € 200,00
Cursusgeld € 3090,00
Studiemateriaal € 925,00
Examenkosten € 690,00
Wft-examenkosten € 387,00
Taal en rekenen € 700,00
Praktijkprogramma € 1090,00
Diplomering € 450,00
Arrangementen (Food & Beverage) € 236,50
Reprorechten € 15,00
Totaalprijs (exclusief BTW) € 7783,50

Kosten

Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 3.090,-
Studiemateriaal: € 775,-
Examenkosten: € 1.077,-
Taal en rekenen: € 700,-
Praktijkprogramma: € 1.090,-
Diplomering: € 450,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook per kwartaal of per maand (alleen voor particulieren) betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

NIBE-SVV regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,-(excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3, 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Masteropleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 6% btw in rekening. De 6% btw op arrangementskosten is niet aftrekbaar.

Losse examens zijn vrijgesteld van btw indien u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Beoordelingen
Download brochureDirect inschrijven

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. 

035 200 4604

Een diploma van NIBE-SVV
hoef je nooit uit te leggen

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar.

Benieuwd naar ons volledige aanbod? Vraag dan snel onze nieuwe studiegids aan:
 

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs
zijn nu telefonisch bereikbaar.

035-7 506 155

Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur

Onze website maakt gebruik van cookies.