Opleiding Kort HBO Sociaal Juridische Dienstverlening

Fase 1 en 2 van NVAO-geaccrediteerde HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
vraag advies aan

In deze opleiding krijgt u een integraal programma op het gebied van sociaal-juridische dienstverlening. Alle essentiële onderwerpen komen aan bod. Na afloop heeft u een breed scala aan kennis en vaardigheden ontwikkeld die essentieel zijn voor juridische dienstverlening. U ontwikkelt niet alleen juridische kennis, maar juist ook het geven van advies. Zo bent u in staat mensen uitstekend te adviseren en begeleiden bij juridische kwesties. Een bijzonder waardevolle opleiding die ook nog eens bestaat uit de eerste 2 fases van de officieel geaccrediteerde HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) van onze businesspartner NCOI. Hierdoor kunt u mogelijk vrijstellingen ontvangen in de officieel geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD).

Propedeuse HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)

Het programma Kort HBO Sociaal Juridische Dienstverlening maakt deel uit van de volledige HBO Bacheloropleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD). Wilt u verder studeren en voldoet u aan de toelatingsvoorwaarden voor Bachelor? Dan ontvangt u vrijstelling voor de gelijke onderdelen uit de Bacheloropleiding. Met een aanvullende opdracht kunt u met dit HBO-programma meteen het officiële Propedeusegetuigschrift behalen. Om hiervoor in aanmerking te komen dient u toelaatbaar te zijn tot de HBO Bacheloropleiding. Kruis Propedeuse aan bij uw aanmelding. Zie Toelichting HBO voor meer informatie.

Studiefinanciering voor volwassenen

Voor dit HBO-programma is het mogelijk om in aanmerking te komen voor studiefinanciering in het kader van levenlanglerenkrediet. Zie Subsidieregeling.

Doelgroep

U wilt zich integraal ontwikkelen op het gebied van sociaal juridische dienstverlening in een praktijkgericht programma. U wilt een stap maken richting een HBO Bachelorgetuigschrift Sociaal Juridische Dienstverlening.

Vooropleiding

Er wordt uitgegaan van ten minste HAVO- of MBO-niveau. Relevante werkervaring kan een lagere opleiding compenseren. U hoeft dan ook niet aan bepaalde vooropleidingseisen te voldoen. Dit programma wordt verzorgd op HBO-niveau.

Studiemateriaal

NIBE-SVV is dé financiële opleider voor het bank-, verzekerings- en effectenbedrijf en de standaard in de markt. Hiermee bent u verzekerd van veruit de hoogste kwaliteit. NIBE-SVV maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een moderne online leeromgeving. Deze online leeromgeving bevat alle informatie die u voor de opleiding nodig heeft.

Doel en opzet

In deze opleiding volgt u 2 fases. De eerste fase bestaat uit 6 modules. U leert in deze fase over de sociaal-juridische dienstverlening, bestuursrecht en privaatrecht. Ook verdiept u zich in verschillende juridische aspecten van hulp- en dienstverlening, zoals verbintenissen, strafrecht en jeugdzorg. Tijdens fase 2 volgt u 5 modules. Om u als sociaal-juridisch dienstverlener zo goed mogelijk voor te bereiden op het werkveld verdiept u zich ook in arbeidsrecht en arbeidswetgeving. Ook scherpt u uw kennis op het gebied van strafrecht en procesrecht aan. U maakt zo een grote professionaliseringsslag op deze gebieden. U rondt beide fases af met een eindopdracht. Omdat dit programma deel uitmaakt van de HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening, bent u verzekerd van uitstekende en actuele kwaliteit die onder toezicht staat van de NVAO.

Studiebelasting en duur

Gemiddeld duurt de opleiding 2 jaar. Het doornemen van de leerstof en het maken van de diverse opdrachten betekenen een studiebelasting van ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Studieprogramma

In de bijeenkomsten komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

Fase 1

In fase 1 verdiept u zich in de kern van sociaaljuridische dienstverlening. U volgt in deze fase onderstaande modules en u maakt een eindopdracht:

 • De sociaal-juridisch dienstverlener
 • Bestuursrecht
 • Privaatrecht I
 • Juridische aspecten van hulp- en dienstverlening
 • Juridische en communicatieve vaardigheden
 • Conflictbemiddeling en mediation

Eindopdracht

(2 bijeenkomsten van 3 uur)

Fase 2

In fase 2 gaat u aan de slag met sociaal-juridische dienstverlening op advanced niveau. U volgt in deze fase onderstaande modules en u maakt een eindopdracht:

 • Bestuursprocesrecht
 • Strafrecht en strafprocesrecht
 • Recht in de praktijk
 • Arbeidsrecht en arbeidswetgeving
 • Professionele vaardigheden voor hulpverlening en begeleiding

Integrale eindopdracht

(2 bijeenkomsten van 3 uur)

Praktijkprogramma

Met een aanvullende praktijkopdracht blijft u volledig parallel lopen met de HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD). Als u wilt doorstromen, levert u dat tijdwinst op. Zie Toelichting HBO voor meer informatie.

Examen en diploma

U rondt de modules Juridische en communicatieve vaardigheden, Professionele vaardigheden voor hulpverlening en begeleiding en Conflictbemiddeling en mediation af met een mondeling examen. De modules De sociaal-juridisch dienstverlener, Juridische aspecten van hulp- en dienstverlening, Recht in de praktijk en Bestuursprocesrecht worden afgerond met een praktijkgerichte opdracht. De overige modules sluit u af met een digitaal examen. Het voordeel hiervan is dat u zelf uw examen kunt inplannen. Daarbij kunt u zowel het moment als de plaats zelf uitkiezen. Heeft u voor alles een voldoende beoordeling behaald, dan ontvangt u het diploma ‘Kort HBO Sociaal Juridische Dienstverlening’. U heeft met dit programma aangetoond dat u de eerste 2 fases van de HBO Bachelor beheerst. Daardoor kunt u in een verkorte route instromen in de HBO Bachelor.

Opleidingsvarianten

 • E-learning. U kunt deze opleiding grotendeels op afstand volgen zonder klassikale bijeenkomsten.
 • Klassikaal. Bij deze variant volgt u klassikale bijeenkomsten, ondersteund door een online leeromgeving. De bijeenkomsten worden in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 35 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 4 bijeenkomsten van 3 uur. De avondopleiding heeft 74 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Kies de opleidingsvariant die bij u past en bepaal uw startmoment.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor Kort HBO Sociaal Juridische Dienstverlening gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken door onderstaande formulier in te vullen of te bellen naar 035-7506155.

Houd mij op de hoogte

Voor vragen over deze opleiding kunt u 035-7 506 155 bellen. Deze opleiding op maat maken voor uw organisatie of op uw eigen locatie laten verzorgen? Bel 035 750 61 57.

Kostenspecificatie

Inschrijfgeld: € 150,-
Cursusgeld: € 5.990,-
Studiemateriaal: € 1.425,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
€ 260,- (per mondeling)
Eindopdracht: € 350,- (per fase)

Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 8 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Kostenspecificatie

Inschrijfgeld: € 150,-
Cursusgeld: € 5.990,-
Studiemateriaal: € 1.425,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
€ 260,- (per mondeling)
Eindopdracht: € 350,- (per fase)

Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 8 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

Het arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten zijn € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangements­kosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten zijn € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Master­opleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 6% btw in rekening. 

Losse examens zijn vrijgesteld van btw als u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Een diploma van NIBE-SVV
hoeft u nooit uit te leggen

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar.

Benieuwd naar ons volledige aanbod? Vraag dan snel onze nieuwe studiegids aan:
 

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs
zijn nu telefonisch bereikbaar.

Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Onze website maakt gebruik van cookies.

Accepteren