Opleiding HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie

Officieel geaccrediteerde HBO Bachelor

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
vraag advies aan

De HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie biedt u de mogelijkheid u te ontwikkelen tot een allround professional op fiscaal gebied. U bent in staat in alle fiscale omgevingen zelfstandig te functioneren. U wordt belastingadviseur waarmee u bedrijven en particulieren goed kunt adviseren. Kortom, dit programma biedt volop perspectieven voor een mooie carrière. Dit programma wordt uitgevoerd door onze businesspartner Markus Verbeek Praehep, een van de grootste opleiders voor fiscale professionals in Nederland.

Studeren zonder passende baan

Heeft u geen (passende) baan, dan kunt u toch deelnemen aan deze opleiding. In die situatie past u de praktijkopdrachten toe op actuele en algemene praktijksituaties. U loopt een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van uw studie, waarbij u dit combineert met uw afstuderen. Als u eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Met een passende baan in het werkveld is een stage niet meer nodig. U kunt uw opleidingskosten volledig aftrekken van uw belastbaar inkomen bij uw belastingaangifte.

Toelatingsvoorwaarden

U kunt deelnemen aan dit programma met een diploma HAVO, VWO of volledig MBO-niveau 4. Als u niet in het bezit bent van een van deze diploma’s, maar wel minimaal 21 jaar bent, dan kunt u instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling. Zie Toelichting HBO voor meer informatie.

Doelgroep

Deze HBO Bachelor richt zich op diegenen die een functie ambiëren als fiscaal professional. Dat kan zijn bij de Belastingdienst of een lokale overheid, een onderneming, een accountants- of administratiekantoor, of als zelfstandige die werkt voor particulieren en ondernemers.

Doel en opzet

HBO Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. U kunt korter of langer over uw opleidingstraject doen. Dit is afhankelijk van uw werkervaring, uw werkplek en de hoeveelheid tijd die u besteedt aan de opleiding. De kosten zijn gebaseerd op 3 jaar. Heeft u langer nodig, dan betaalt u geen extra kosten.

De opleiding bestaat uit 3 fases met 1 avondbijeenkomst in de week of 1 dagbijeenkomst per 2 weken, en afsluitend gaat u afstuderen. Het programma is overzichtelijk opgebouwd in de vorm van modules. Door deze modulaire opbouw kunt u uw opleiding flexibel indelen. U zult merken dat het behalen van een HBO Bachelorgraad daardoor prima te combineren is met uw drukke baan.

De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten en trainers, die zelf actief zijn in de praktijk. U kunt praktijksituaties aan hen voorleggen en overleggen over mogelijke oplossingen of benaderingen.

Tijdens inspirerende bijeenkomsten gaat u in kleine groepen aan de slag met opdrachten en cases. U koppelt dit direct aan uw eigen werkomgeving. Zo kunt u wat u leert, direct toepassen en daarvan ook weer leren. Deze studieaanpak is uniek en is bewezen bijzonder effectief. Hierdoor kennen we weinig uitval.

Hogeschool Markus Verbeek Praehep

Deze opleiding wordt verzorgd door onze businesspartner Hogeschool Markus Verbeek Praehep. Hogeschool Markus Verbeek Praehep heeft al 120 jaar zeer grote expertise op het gebied van financiële opleidingen, waaronder dit interessante fiscale vakgebied.

Online leeromgeving

U heeft toegang tot onze online leeromgeving. Deze biedt u alles wat u nodig heeft om snel, eenvoudig en efficiënt te studeren.

Studieprogramma

Fase 1

 • Bedrijfseconomie [SE] 8 EC
 • Bedrijfsadministratie [SE] 8 EC
 • Belastingrecht [SE] 8 EC
 • Formeel belastingrecht [SE] 8 EC
 • Omzetbelasting en belastingen van rechtsverkeer [SE] 8 EC
 • Ondernemingsrecht [SE] 8 EC
 • Eindopdracht [PF] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 2

 • IB-geen winst en loonbelasting [SE] 8 EC
 • IB-winst en vennootschapsbelasting [SE] 8 EC
 • Schenk-, erf- en overdrachtsbelasting en dividendbelasting [SE] 8 EC
 • Externe verslaggeving [SE] 8 EC
 • Bestuurlijke informatievoorziening [SE] 8 EC
 • Juridische en communicatieve vaardigheden [ME] 8 EC
 • Eindopdracht [PF] 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Fiscale jaarrekening [SE] 8 EC
 • Standard business reporting [MO] 4 EC
 • Internationaal belastingrecht [SE] 8 EC
 • Taxcontrol framework [MO] 8 EC
 • Tax compliance [MO] 4 EC
 • Algemene en fiscale economie [MO] 4 EC
 • Adviesvaardigheden [MO] 12 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma [PF] 30 EC
 • Eindscriptie 30 EC

Afstuderen

U rondt uw Bachelorprogramma af met een eindscriptie. Ter voorbereiding hierop woont u in uw afstudeerfase 2 bijeenkomsten bij. Hierin krijgt u uitleg over hoe u onderzoek uitvoert en een scriptie schrijft. U wordt begeleid door een communicatiespecialist. Deze begeleidt u tijdens het gehele traject en zal u ondersteunen tijdens uw afstudeertraject.

Examens

Uw examens bestaan uit schriftelijke examens [SE], moduleopdrachten [MO], een mondeling examen [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het programma ziet u hoe u ieder onderdeel afrondt. Uiteraard houden wij u hierover op de hoogte tijdens uw opleiding. Daarnaast is er de mogelijkheid om bij gelijknamige modules van het Register Belastingconsulent ook de RB-examens te doen. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de opleiding.

Getuigschrift

U behaalt met deze opleiding een erkend diploma. U ontvangt het offi­ciële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie’ van Hogeschool Markus Verbeek Praehep. Daarnaast mag u de graad BBA (Bachelor of Business Administration) voeren. Het programma is officieel geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Dit garandeert u dat de opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is. Markus ­Verbeek Praehep is bevoegd om graden te verlenen in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).

Studeren op afstand

Deze opleiding kunt u voor een groot deel op afstand volgen, zonder bijeenkomsten en met meer flexibiliteit. Zie Studeren op afstand voor meer informatie.


Kies de opleidingsvariant die bij u past en bepaal uw startmoment.

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe startdata voor HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie gepland. Wel kunt u geheel vrijblijvend uw belangstelling kenbaar maken door onderstaande formulier in te vullen of te bellen naar 035-7506155.

Houd mij op de hoogte

 

Kosten

Propedeuse:

Dossiervorming: € 200,- (eenmalig)
Cursusgeld: € 2.990,-
Studiemateriaal: € 500,-
Examenkosten: € 1.170,-
Praktijkprogramma: € 495,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Hoofdfase:

Cursusgeld: € 8.190,-
Studiemateriaal: € 1.500,-
Examenkosten: € 2.600,-
Praktijkprogramma: € 1.485,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 3, 12 of 36 termijnen betalen. Deze laatste optie is enkel van toepassing voor particulieren. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Kosten

Propedeuse:

Dossiervorming: € 200,- (eenmalig)
Cursusgeld: € 2.990,-
Studiemateriaal: € 500,-
Examenkosten: € 1.170,-
Praktijkprogramma: € 495,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Hoofdfase:

Cursusgeld: € 8.190,-
Studiemateriaal: € 1.500,-
Examenkosten: € 2.600,-
Praktijkprogramma: € 1.485,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 3, 12 of 36 termijnen betalen. Deze laatste optie is enkel van toepassing voor particulieren. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Factuurmoment klassikale opleiding: facturatie vindt plaats drie weken voor aanvang van de eerste bijeenkomst.

Locatie- en arrangementskosten*

Het arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch ­inbegrepen. De arrangementskosten zijn € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangements­kosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten zijn € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- (excl. btw) per avond.

Reprorechten en hand-outs*

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Vrijstellingen en btw

Wij combineren topkwaliteit met maximale flexibiliteit en aantrekkelijke tarieven. Alle genoemde prijzen zijn in principe exclusief btw. De opleidingen en trainingen verzorgd door NIBE-SVV kunnen wij u vrijgesteld van btw aanbieden. Dit geldt ook voor alle wettelijk erkende opleidingen op MBO-niveau 2, 3 en 4, de volledige HBO Bachelor­opleidingen en de volledige Master­opleidingen. Voor de niet-wettelijk erkende opleidingen en trainingen van onze businesspartners brengen wij 21% btw in rekening.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training van onze businesspartner zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.

Op de kosten voor studiemateriaal, hand-outs, syllabi, reprorechten en arrangementskosten brengen wij altijd 6% btw in rekening. 

Losse examens zijn vrijgesteld van u bij uw inschrijving aangeeft bij welke CRKBO-geregistreerde instelling u de btw-vrijgestelde opleiding heeft gevolgd.

Wanneer u geen vooropleiding heeft gevolgd, is het examen belast met 21% btw. Dit geldt niet voor de DSI-examens, deze zijn altijd belast met 21% btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

*Deze kosten worden niet in rekening gebracht bij e-learning opleidingen.

Een diploma van NIBE-SVV
hoef je nooit uit te leggen

Vraag onze nieuwe studiegids aan

Het complete aanbod voor ambitieuze financieel dienstverleners ligt weer voor u klaar.

Benieuwd naar ons volledige aanbod? Vraag dan snel onze nieuwe studiegids aan:
 

Heeft u vragen?

Onze opleidingsadviseurs
zijn nu telefonisch bereikbaar.

Op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur, m.u.v. vrijdag tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00-16.00 uur.

Onze website maakt gebruik van cookies.