Hoe hoger het salaris, hoe beter voor het bedrijf!

De salarisdiscussie is opnieuw losgebarsten. Want misschien zijn onze beloningsbeperkingen een probleem voor bedrijven die na de Brexit naar ons land willen komen. En betalen we onze toezichthouders wel genoeg?
 
Natuurlijk was de Nederlandse regering tegen een Brexit, maar als dat dan toch gaat gebeuren zou het wel fijn zijn als financiële instellingen die de City gaan verlaten zich in Mokum (de stad) vestigen. Die kans is echter gering. Een aantal bestuurders van die financiële instellingen heeft al laten weten dat Nederland niet op hun lijstje staat, vanwege de hier geldende salaris- en bonusbeperkingen: zij zouden teveel moeten inleveren. Wat natuurlijk onmiddellijk leidde tot de vraag of die beloningsbeperkingen wel zo verstandig zijn. Ik draai de discussie liever om.
 
Laten we er even vanuit gaan dat vestiging in Nederland inderdaad een verstandige keuze zou zijn voor die financiële instellingen. Vanwege de ligging, de infrastructuur, het fiscale klimaat, de gemiddelde opleiding en nog wat argumenten. Maar niettemin besluiten de bestuurders van die instellingen niet voor ons land te kiezen, omdat zij dan teveel moeten ‘inleveren’. Hoeveel meer argumenten wilt u hebben om te zien dat onbeperkte salarissen en bonussen er toe leiden dat bestuurders juist niet in het bedrijfsbelang handelen, maar allereerst in het eigenbelang?
 
Ik vraag me af in hoeverre het toeval is dat ook DNB en AFM juist in deze periode hun eigen salarisdiscussie weer aanwakkeren. Het grootste deel van de DNB- en AFM-bestuurders zit nog flink boven de huidige salarisnormen, maar zij zien de periode van afbouw al aankomen. Dus wordt er voor gepleit die salarisnormen weer op te trekken, want goede (bestuurders van) toezichthouders moeten adequaat beloond. Toch? Liefst naar het niveau dat gebruikelijk was ten tijde van de bankencrisis. De bankencrisis? Hoeveel meer argumenten wilt u hebben om te zien dat een dergelijk salarisniveau juist geen garantie is voor adequaat toezicht?
 
In de tussentijd blijft een aantal (en gelukkig steeds minder) bestuurders van financiële instellingen vinden dat zij over dermate unieke talenten beschikken dat de beloning nooit hoog genoeg kan zijn. Grappig dat veel van diezelfde bestuurders het even normaal vinden dat de overheid hun bedrijven de helpende hand toesteekt als hun beleid het bedrijf juist in grote problemen brengt. Zoals Jeroen Dijsselbloem het zegt: 'Er zullen altijd bankiers zijn die vinden dat publiek geld in banken met problemen gestoken moet worden. Het gemak waarmee sommige bankiers dit zeggen is problematisch.’
 
Onderzoeksresultaten zijn niet altijd even betrouwbaar. Maar er is nog nooit een betrouwbaar onderzoek geweest dat aantoont dat een salaris boven het niveau van een ministerssalaris daadwerkelijke betere bestuurders oplevert. Wel onderzoeken die aantonen dat hoge salarissen en bonussen objectief tot foute besluiten kunnen leiden.
Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Heb je vragen?
Onze opleidingsadviseurs zijn nu telefonisch bereikbaar. Op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur. WhatsApp van 10.00 tot 16.00 uur.
Schrijf je in voor de Nieuwsbreak
Ontvang maandelijks het laatste nieuws uit de financiële sector en van NIBE-SVV in je mailbox.
Incompany mogelijkheden

Wil je met je team, afdeling of organisatie je kennis en vaardigheden vergroten? Volg samen een training uit ons uitgebreide aanbod. Ook maatwerk mogelijk!